Mariana arvates on duši all soristamine väga praktiline. "Mis ma sinu arust siis tegema peaksin, kui ma duši all olles saan aru, et mul on häda? Pean kraani kinni keerama ja märjalt läbi vannitoa paterdama?"

"Kui ma duši lahti keeran, on mul juba selline refleks, et hakkan kohe pissile," teatab hispaania keele õpetaja Luisa. "Olen lapsest saati duši all pissinud ja ei kavatsegi lõpetada."

Mõlemad naised elavad Rio de Janeiros ning kuuluvad nende 112 miljoni brasiillase hulka, kes SOS Mata Atlantica andmetel elavad põlistroopilise vihmametsa Mata Atlantica piirkonnas. Paljud neist elavad suurlinnades nagu São Paulo (12 mln elanikku), Rio de Janeiro (7 mln) ja Curitiba (2 mln) või nende vahetus läheduses. Suures osas just nende inimeste tõttu on Mata Atlanticast, mida peetakse maailma liigirikkaimaks paigaks, alles ainult seitse protsenti.

"Mõtle, kui palju vett kasutavad need inimesed vihmametsa reservidest!" kommenteerib SOS Mata Atlantica kommunikatsioonijuht Ana Ligia Scachetti. "Kui suudaksime vähendada vee kulutamist, vähendaksime ka oma tegevuse negatiivset mõju keskkonnale. Veevarud kasvaksid ja see muudaks vihmametsa tugevamaks."

MTÜ alustas aprillis kampaaniat, mis kutsub inimesi vannis urineerima. Muuhulgas näidatakse televiisoris ja kampaania kodulehel (www.xixinobanho.org.br) animatsiooni, kus eri tegelased duši all soristavad. Teiste hulgas astuvad üles konn, King Kong ja Gandhi ning parodeeritakse dušistseeni filmist "Psycho".

Kampaania koduleht väidab, et iga kord, kui keegi tualetis vett tõmbab, kulub umbes 12 liitrit vett. Kui kord päevas selle asemel hoopis duši all see asi ära teha, hoiaks iga inimene aastas kokku üle 4000 liitri puhast vett.

"Ega me täpselt ei tea, kas meie kampaania tõttu on rohkem inimesi hakanud vannis pissima, sest see on ikkagi väga isiklik küsimus," tunnistab Scachetti. 

Inglise keele õpetaja Eduardo tunnistab, et päästab duši all joa valla ainult oma kodus. Tüdruksõbra juures üritab ikka tualetipotti kasutada. 

"Te eurooplased olete ikka natuke imelikud inimesed," ütleb Eduardo, "ise muretsete kilekottide kasutamise pärast, aga duši all urineerimine on teie meelest rõve. Ära tule mulle üldse ütlemagi, et Eestis inimesed duši all ei pissi!"

Korduma kippuvad küsimused

  • Kas mööda jalgu alla voolav uriin on rõve?

Ei ole. Duši all käiakse enese pesemiseks ja jooksev vesi uhub kogu uriini minema.

  • Kas duši all urineerimine võib põhjustada haigusi?

Ei. Kui otsustad duši all pissida, tee seda kohe pesemise alguses. Ära muretse, uriini koostiseks on 95 protsenti vesi ja viis protsenti soolad ja ­uurea. Kõik uhutakse veega otse kanalisatsiooni, kust see liigub edasi veepuhastusjaamadesse ilma kellegi tervist kahjustamata.

Allikas: SOS Mata Atlantica