(Marko Mumm / Epl)

Kunstlikult nuumatud hane sile ja õrn maks on ju üks parimaid prantsuse köögi hõrgutisi. Kuid agarad loomakaitsjad on hanede kaitsmisel edu saavutanud ega luba neile lehtriga maisi kurku toppida ja nende maksa sel moel paisutada. Inimeste tervis on loomakaitsjate arvates vähemtähtis. Foie gras sisaldab palju küllastamata rasvhappeid, mille tarbimine hoiab kolesteroolitaseme organismis madala. Edela-Prantsusmaal tehtud uuringute tulemused on näidanud, et selle piirkonna elanikud, kelle tavatoidulauale kuulub foie gras, haigestuvad harvemini südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning nende eluiga on pikem kui mujal Prantsusmaal. Foie gras’ keelamine on gurmaanidele sama kui keelata eestlastele sealiha söömine.

Seda peatselt keelatud delikatessi on nauditud sajandeid. Kunagi Louis XV ja Louis XVI valitsusajal sai foie gras kuningliku toidu staatuse ning samal ajal ilmus ta ka kokaraamatutesse. Selle saamiseks küpsetatakse toores maks, steriliseeritakse ja säilitatakse omas rasvas. Konserveerituna säilib hõrgutis aastaid.