Esimene ja suurim restoranikorrus võlvide imitatsiooniga mõjub tallinlasele kuidagi koduselt. Ehkki restorani tutvustus räägib “sõjajärgse Ameerika” stiilist, lisab põhjamaist värvi ülisuur hämaras helendav valguspannoo pildiga haljast kasesalust. Vahva detail on madal halgudest puuriit, mis rinnatisena ruumi kaheks jagab. Terasemal vaatlusel torkab silma, kuidas puiduimitatsiooniga tapeet kohati kobrutab ja laes hiilivad niiskuseplekid. Alumise korruse hämaralt valgustatud lounge’is keerutab DJ plaate ja sumiseb juba ülemeelik publik.

Ettekandja on nobe ja sõbralik nagu USAs kombeks, sest teenindaja teenistus sõltub jootrahast. Praadide hinnad kõiguvad 20-35 dollari vahel (kuni 420 krooni). New Yorgi hinnataset arvestades pole see midagi erilist. Ilmselt olen harimatu, aga stiil New American, millele restorani tutvustuses viidatakse, ei ütle mulle midagi. Teades, et toimetus maksab, tellin endale 30dollarilise steigi.

Seltskond rohkem kui 300 kohaga lounge-restoranis on läbilõige kohalikust keskklassist: rühm noori daame peab ilmselt vanatüdrukute pidu (pabermütsid ja viled), pere tähistab täiskasvanud poja sünnipäeva (üks kingitus oli triiksärk), õitsev armastajapaar ja palju lõbusaid noori, keda vist 90ndatel kutsuti yuppie’deks (young urban professional - noor kontoriinimene).

Ameerika klantsajakirja Vanity Fair aprillinumber paigutas Butteri omaniku Richard Akiva New Yorgi 30 olulisema klubiomaniku hulka. Metropolis, mis reklaamib end kui linna, mis iial ei maga, on see tähelepanuväärne edu. Mida üks maailma mõjukamaid klantsžurnaale ei maininud, on, et Akiva partner nii äris kui ka eraelus on Paidest pärit modell Carmen Kass. Nad on osa suurlinna ühest õitsvamast tööstusharust, kus ringleb viimastel andmetel aastas 9,7 miljardit dollarit ehk umbes kaks korda rohkem kui Eesti riigieelarves.

***

Mu ootused enne Akivaga rääkimist on üles kruvitud. Enne jõule ilmunud New York Observeris nimetab Richie Akiva (sõprade seas Little Richie - Pisike Richie) end lõõpimisi “nooreks sebijaks”. “Nagu enamik noori sebijaid, iseloomustavad teda erakordne enesekindlus, julged väljaütlemised ja tagasihoidlik kasv,” kirjeldab Observer 165sentimeetrise kasvuga džentelmeni, kellel korraga mitu rauda tules.

Pilt, mis 27aastasest ärimehest maalitakse, on jumekas. Artikkel kirjeldab, kuidas Akiva, kes peab oma eeskujuks kurikuulsat räpparärimees Sean (P. Diddy) Combs’i, investeeris sõbraga 2,5 miljonit dollarit (üle 30 miljoni krooni), et teha Butterist New Yorgi nõudliku eliidi öine tõmbenumber. Ridamisi sarnaseid projekte edumehe “impeeriumis” küpseb mujalgi USA suurlinnades - Las Vegases ja Los Angeleses. Teise kamraadiga asutas Akiva plaadifirma, kolmandaga katsetab filmide tegemist.

Peale mitme äriettevõtte kuulub Akivale meedia andmetel korter Manhattanil, maja Los Angeleses, uus Range Roveri maastur ja suur hulk kontakte - kapital, mida New Yorgis hinnatakse vaat et enamgi kui lihtsalt dollareid. "Kui ma tahaksin koguda 50 miljonit dollarit hotelli jaoks, suudaksin ma seda teha homme. Garanteeritud," pole noor promootor tagasihoidlikkusest rikutud.

***

Selline tekst on Akivale tekitanud vaenlasi, möönab nädalaleht Observer. Üks endine kaastööline iseloomustab teda kahe sõnaga full of shit ("ajab jura", võiks kõlada siivas tõlge). Teine täiendab - starfucker (staarikeppija) -, viidates Akiva tiivaripsule modellidega. Paha poisi imidžit täiendab kevadel soolaputkas veedetud öö pärast seda, kui politsei tabas ta loata roolist.

Aga samas on Akiva maailma ühel konkurentsitihedamal meelelahutusturul leidnud ka respekti. "Minna ja koguda selline summa raha Butteri avamiseks praeguses ärikliimas - selleks peavad olema balls of steel," leiab kauaaegne New Yorgi promootor Mark Baker, kes on noore ärihaiga koos töötanud.

Eestisse ja Eesti ajakirjandusse ilmus Akiva tänu oma tüdruksõbrale, supermodell Carmen Kassile. Viimase puhul märgib press mõnuga ära ka pikkuse: 178 sentimeetrit ehk üle kümne sendi daami kasuks. Pildid Kassi sünnipäevapeolt Butteris, mille Akiva eestlannast pruudile korraldas, “lõid karbi lahti igal glamuuriihalejal” (tsitaat läinud novembri Reporterist). Siis ei teadnud me veel, et Butter on sõna otseses mõttes nende perefirma.

Ehkki siinsed seltskonnapiltnikud on jäädvustanud Akivat vähemasti ühel Tallinna klubiüritusel, pole ta seni kordagi Eesti meedias intervjuud andnud. Ma ei tea, kas pole küsitud või on Carmeni poiss-sõberpirtsakas (nagu teda kirjeldab näiteks Austraalia kõmupress).

***

Kolm päeva varem paneb restorani suhtepreili Jacqueline Dunbar hoolikalt kirja mu nime ja palub kaks korda korrata riiki, kust ma tulen. Täpsustanud teemat, lubab ta intervjuusoovi Akivale edastada. 24 tundi hiljem helistab ta hotelli ja teatab, et Akivale klapib intervjuu telefonitsi. Dunbar palub helistada mitte enne kella kaht päeval. "Ta ei tõuse eriti vara," pillab suhtekorraldaja.

Kaks päeva hiljem istun äärelinnas autos, käes sõbralt laenatud Ameerika numbriga mobiiltelefon, ja esitan 30 küsimust ühele New Yorgi juhtivatest klubiomanikest. Põhjus, miks Akiva näost näkku kohtuda ei saa, ilmneb peagi. Ta puhkab Dominikaanis. Džentelmen teiselpool toru jätab tagasihoidliku, isegi pisut ettevaatliku mulje. Ei jälgegi meri-põlvini-ülbusest.

Fotode ja nime järgi oletasin, et Akiva on Aasia või Havai päritolu. Selgub, et Akiva on iidne juudi nimi, mis pärineb samanimelisest kangelasest juudi pühakirjas. Richard Akiva sündis New Yorgi südames Manhattani saarel ja veetis oma lapsepõlve Tribeca linnaosas. Tema vanemad kohtusid 60ndate hipiliikumise ajal. Juudi päritolu isa perekond suhtus Prantsuse-Hispaania juurtega miniasse tõrksalt, aga paar abiellus ja neil sündisid tütar ning poeg. Hoolimata sellest, et tema pere (eeskätt vanem õde) on tõsiusklik, Richie ise end eriliseks sabati pidajaks ei pea.

Tänu riidetöösturist isale olid Akivad heal majanduslikul järjel. Akiva seeniori ärihaare on tänaseni muljetavaldav. Talle kuuluvad muuhulgas tehas Hongkongis, riidetööstus Bulgaarias ja hulk kauplusi New Yorgis, milles müüakse peamiselt urban-ware stiilis riideid. "Lapsena oli mul asju, aga ma teadsin, mida tähendab, kui sul neid ei ole," räägib Richie. "Paljudel minu sõpradel ei olnud raha."

Kolm aastat pärast Richie sündi ema suri ja isa abiellus pisut hiljem uuesti. Tänu sellele on Richiel noorem poolõde. Noore mehe jutust selgub, et suhted isaga on keerulised. „Pärast ema surma läksid asjad hulluks,“ tunnistab Akiva. Et isa viibis tihti ärireisidel ja tegeles uue perega, kasvatasid Richie üles vanavanemad ja onu. Viimasest räägib Richie erilise soojusega, nimetades teda oma teiseks isaks.

***

Ehkki oodati, et Akiva juunior võtab pereäri üle ja temast saab samuti riidetööstur, niit ja nõel teda ei tõmmanud. Ärivaistu leidus aga juudi noorukis küllaga. Heldinult räägib ta, kuidas ta juba 12aastaselt hakkas koos sõbraga naabruskonna lastele rentima oma Nintendo mänge (mida kahe peale oli üle 200), hinnaga kolm dollarit tükk. "Meil oli järjekord ukse taga," naerab Akiva.

Kolledži äriharusse astus Akiva Bostonis, kuid ei lõpetanud seda. Uhkelt nendib ta, et pole iial palgatööd teinud, vaid alati ise ettevõtja olnud. 17aastaselt leiutas ta sõpradega ülieduka T-särgiäri hüüdlausega "Models Suck!". Iga poiss pani ärisse 300 dollarit ja särke müüdi ukselt uksele, aga lõpuks sai sellest moehitt, mida kandsid mitmed kuulsad modellid ja millest kirjutati lehtedes.

Akiva rõhutab oma jutus korduvalt, et tutvusringkond on tal kui elupõlisel newyorklasel lai ja nimekas. Lapsepõlvesõprade hulka loeb ta Hollywoodi tähe Robert De Niro poega Raphaeli ja näitlejatar Liv Tylerit. Omad poisid on talle näitlejad Leonardo DiCaprio ja Mark Wahlberg, rääkimata hulgast supermodellidest. Teiste hulgas ka modellikarjääri järel üle Atlandi sõitnud Eesti tüdruk Merily Jürna, kes praegu jagab eluaset mustkunstnik David Copperfieldiga.

Just tänu ühele sõbrale, kes talle oma osaluse müüs, kinnitas Akiva kõigest 20aastaselt kanda klubiäris. Klubi nimi oli Lot 61. "Ehkki me olime noored, oli teenistus liiga hea, et sellest keelduda," meenutab Akiva, kes ühes varasemas intervjuus väitis, et teenis juba algajana õhtuga 3000 dollarit.

Akivast ja tema sõprdaest said ruttu ööelu tähed, kellele hakkasid pakkumised iseenesest sülle sadama. Ühtekokku on ta oma sõnul osaniku või mänedžerina olnud seotud kaheksa klubiga. Neist menukaim oli Lights. "See oli viimane klubi, mis sai lähedale Studio 54-le," võrdleb Akiva oma kunagist töökohta legendaarse New Yorgi peopaigaga.

***

Edu valem suurlinnas seisneb õigete inimeste tundmises. Lokaali menu ei sõltu niivõrd muusikast või söögist kui seltskonnast, kes seal käib. "Ma oskan haipi teha ja kuulsusi kokku saada," esitleb Akiva oma mänedžeritalenti. Kuid möönab samas, et mingit erilist saladust siin pole: "Olen olnud õigel ajal õiges kohas. Ma pole tähehaige (starstruck), sest ma kasvasin nende inimeste seas üles."

Ühel hetkel väsis Akiva metsikust ööelust. Suur osa selles oli piitspeenel eestlannal, keda ta ühe Broadway kino ees kuus aastat tagasi kõnetas. "Carmenile see äri ja maailm ei istu," räägib Akiva oma südamedaamist. "Kui sa oled tõsises suhtes, siis ei saa sellist elu endale lubada. Tahad ärgata hommikul mõistlikul ajal, nii et päev on alles ees," pihib mees, kes oma sõnul ei kavatse elus asutada enam ühtki tantsuklubi.

Kui Akiva polnud varem Eesti-nimelisest kohast iial kuulnud, siis tema uus elukaaslane muutis tema maailmapilti põhjalikult. Tänaseks on Akiva Eestis käinud kuus korda, oma tüdruksõbra perega põhjalikult tuttav ja leiab tillukese Põhjala riigi jaoks vaid häid sõnu. "Ainult talv on see, ilma milleta ma võiksin läbi ajada," möönab Akiva.

Oma pruudist kõneleb Akiva vaid ülivõrdes (jääb mulje, nagu istuks Carmen tema kõrval ja vaataks talle samal ajal sügavalt silma). Tark, ilus, sihikindel ja töökas, puistab mees komplimente. "Tal on olnud minule uskumatu mõju. Ta on pannud mind mehena kasvama."

Richie ei hoidnud midagi tagasi, kui korraldas täpselt aasta tagasi, 17. septembril Butteris Carmeni sünnipäevapeo. Kohale ilmusid maailmaklassi tähed eesotsas Britney Spearsi ja räppstaari Jay-Zee’ga. Akiva kinnitusel pälvib Carmen rohkem pressi tähelepanu kui tema. "Ta on omaette nimi ja see valem toimis. Võtsin ühendust nende inimestega otse või nende agentidega. Kõik tulid peole hea meelega ja tahtsid temaga koos lõbutseda," kiidab Akiva õnnestunud üritust, mis pälvis tänu tähesajule laialt lehepinda.

***

Just Carmeniga ühiselt otsustas Akiva ümber keskenduda toitlusärile. Sukeldumine New Yorgi kõrilõikajaliku konkurentsiga restoranitööstusse oli Akiva sõnul raske. "New Yorgis otsitakse pidevalt järgmist uut asja. Et teistest ees olla, tuleb tulevikku vaadata, uusi ideid otsida ning pidevalt uueneda," loetleb ärimees.

Snoobidest restoranikriitikute vaenulik vastuvõtt on Akival siiani mõrult meeles ja ta peatub sel teemal pikalt. Akiva asutuse šnitt on pakkuda kaht ühes: ühendada korralik restoran ja lounge, kus õhtuti keerutab plaate DJ. "Algul kritiseeriti mind selle pärast, kuid hiljem said mitu teist restoraniomanikku sama asja kopeerimise eest kiita," kurdab Akiva.

Briti Vogue’i andmetel ulatub maailma jumaldatuima eestlanna Carmen Kassi aastateenistus modellina 70 miljoni kroonini. Eestlannat kutsutakse koguni hüüdnimega Carmen Cash. Kui küsida, kumb Kassi-Akiva tandemis rohkem teenib, on vastus napp - no comments.

Carmen ja Richie pole niisiis ainult partnerid eraelus, vaid ka äris. "Ma pakun oma perele alati osalust oma ärides," tutvustab Akiva reeglit. Eesti modellil on osalus (mille suuruse Akiva jätab oma teada) restoranis Butter ja mitmes teises Akiva äris, millest nad siiski lähemalt rääkida ei soovi.

Mokaotsast mainib Akiva siiski nende värskeimat äriprojekti, energiajooki Rush, mis kogub tema sõnul New Yorgi lokaalides populaarsust. Paar on investeerinud ühiselt ka Eestisse, aga ei soovi siinse äri detailidesse laskuda, välja arvatud fakt, et tegu on kinnisvaraga. Perekond Kassi kinnisvaraärisid lahkas Eesti Ekspress tänavu kevadel.

Ameerikaliku ülevoolavusega kinnitab Akiva legende Carmeni teravast mõistusest, mis on talle teeninud teisegi hüüdnime - The Head (Pea). "Kui ta midagi pähe võtab, võib ta kõike teha. Ta ei vasta kujutelmale modellidest kui rumalatest inimestest."

Carmeni senist filmikarjääri kommenteerides nimetab Richie oma tüdrut "uskumatuks näitlejaks", kellel praegugi mitu pakkumist laual. Negatiivne kriitika, mille osaliseks sai Eesti lähimineviku kõige haibitum film "Täna öösel me ei maga", jättis Akiva sõnul Carmeni külmaks.

Samuti ei pea ta Carmeni kandideerimist Europarlamenti PR-trikiks, vaid siiraks huviks suure poliitika vastu. "See, et ta ilma suurema poliitilise kogemuseta kandideeris, oli vapper ja kiiduväärt," kommenteerib Akiva oma tüdruku poliitilisi ambitsioone. Brüsseli asemel peab Carmen Kass veel mõnda aega leppima Atlandi-taguses äriilmas lainete löömisega.