See on kummaline kompott, aga isik, kes nimetatud ruumi valdab, pole samuti kuigi tavaline. Ta on lord Roll, väljapaistev majandusteadlane, kes on 94aastaselt Londoni vanim pankur.

Kõrgele eale vaatamata on Roll endiselt kõige paremate sidemetega varustatud mees Citys – tema sõprade hulka kuuluvad Ameerika keskpanga juhataja Alan Greenspan ja Bank of Englandi boss sir Edward George.

Pildid Rolli kontoris rõhutavad tema sidemete ulatust. Keynes oli tema isiklik sõber, tema suhted Liga ulatuvad aga kümnekonna aasta taha. Peel jällegi on poliitik, keda Roll kõige rohkem imetleb.

Kui ta parajasti ei reisi, jõuab Roll, kes on praegu panga vanemnõunik, iga päev tööle umbes kell 9.30-10.00. Kui ta ei istu parajasti Lordide kojas, jääb ta tööle kuni kella 16.30ni.

Roll pole ainus, kes jagab oma kõrge vanuse hüvesid Cityle. Teine samalaadne tegelane on endine tööpartei poliitik lord Shawcross, kes oli peasüüdistaja Nürnbergi protsessil. Shawcross sai tänavu sajandivanuseks ja töötab endiselt nõustajana Ameerika investeerimispangas JP Morgan. Aga see on ametikoht, kus ta ei pea iga päev kohale ilmuma.

Bank of Englandi endine juhataja ja üks vähestest Rolli eakaaslastest lord Richardson jäi Morgan Stanley investeerimispanga nõuniku kohalt  pensionile kaks aastat tagasi, kui ta oli 85.

Aga ehkki Roll võib uhkeldada sellega, et on City vanim tegevpankur, ei jää 88aastane börsimaakler Terence Ahern temast kuigi palju maha. Ahern ilmub endiselt iga päev tööle, seljas laitmatu peenetriibuline ülikond ning jalas peeglina läikima viksitud kingad. Ta on igal hommikul kell 7.45 oma töölaua taga ega ilmuta vähimatki märki pensionile jäämisest.

Ajal, mil kümned tippjuhid hilistes neljakümnendates ja varastes viiekümnendates tööga lõpparve teevad, et oma ellu jälle perspektiivi tuua, näib nii Rolli kui ka Aherni pühendumine oma tööle pärinevat mingist teisest ajastust.

Side edukate põlvkonnaga

Eric Roll, kes sündis Austrias, tuli Inglismaale 17aastase üliõpilasena ja sai kuue aasta pärast Birminghami ülikoolist filosoofiadoktori kraadi.

Pärast lühiajalist töötamist abiõppejõuna Hulli ülikoolis, kus ta luges majandust ja kaubandust, alustas ta karjääri riigiteenistujana ja pärast Teist maailmasõda, mille vältel ta teenis Briti toitlustusmissioonis Põhja-Ameerikas, sai temast toitlustusministeeriumi aseminister.

Hiljem oli ta seotud esimeste Brüsseli läbirääkimistega ning lõpuks sai temast majandusministeeriumi aseminister.

Aga oma karjääri panganduses alustas ta alles aastal 1966, kui Siegmund ja tolle partner Henry Grunfeld (lähedane sõber, kes suri möödunud aastal 95aastaselt) meelitasid ta tollase SG Warburgi juhatajaks.

"Grunfeld oli ankrumees, kaalukas mõtleja, Siegmund seevastu oli kiire loomuga ja juhindus vaistust. See oli suurepärane partnerlus," räägib Roll.

Seejärel mängis Roll aktiivset osa panga arengus ja 1977 sai ta aadlitiitli. Siseringis peetakse teda endiselt tähtsaks tegijaks, mitte lihtsalt väliseks firmakaunistuseks. Rolli sõnul kasutab ta lahtiste uste poliitikat ja kolleegid astuvad sageli sisse, et tehingute korraldamisel abi paluda.

"Mõnikord võtan initsiatiivi oma kätte, aga tavaliselt ma ootan, kuni minu abi palutakse ja õnneks palutakse seda kaunis tihti. Püüan hoida sidet edukate põlvkonnaga ja kui lehti lugedes mulle midagi silma puutub, suudan ma neile tausta valgustada ja öelda, et sama juhtus 30 aastat tagasi."

Londoni ärikooli organisatsiooniuuringute keskuse direktor ja raamatu "Managing the Human Animal" (“Kuidas inimeselooma juhtida”) autor professor Nigel Nicholson leiab, et selline roll sobib Rolli vanusega.

"Temaealised peaksid jagama nõuandeid, mitte langetama otsuseid. Sääraste inimeste elutarkust tuleks ära kasutada. Otsusetegijad peaksid olema need, kes vastutavad otsuste elluviimise ja tagajärgede eest."

Rolli kogemusi hinnatakse ka poliitikaringkondades, sealhulgas Lordide kojas, kus ta istub sõltumatute pingil ja kuulub uude majandusasjade komiteesse. "Ta on Briti majandus- ja rahandusajaloos mõjukas isik. Pärast Teist maailmasõda töötas ta väärikatel ametikohtadel avalikus sektoris, sealhulgas mõnda aega riigikassas," pajatab Eddie George. "Ta on Bank of Englandiga seotud juba tükk aega ja oli 1968-1977 üks selle direktoritest. Sel ajal kohtusingi temaga esimest korda. Paljud tema publikatsioonid on väga tuntud ja mõningaid neist, nagu "A History of Economic Thought" (“Majandusliku mõtlemise ajalugu”) kasutatakse veel tänapäevalgi – rohkem kui 40 aastat pärast kirjutamist."

Kaitseb eurot ja avalikku rahakotti

Roll, kelle poliitiline sümpaatia kuulub mõõdukatele vasakpoolsetele, on veendunud, et Suurbritannia peab järgmise viie aasta jooksul üle minema eurole. "Me ei saa ennast teistest eraldada ja kui oleme euroga liitunud, on meil kolm peamist valuutat – euro, jeen ja dollar," ütleb ta. "See lihtsustab uut tüüpi rahvusvahelise rahandussüsteemi loomist, mida meil praegu pole. Kindlasti ei saa me samamoodi jätkata."

Ta seab kahtluse alla ka valitsuse poliitika avaliku ja erasektori partnerluse soodustamiseks: "Sellest on saanud ideoloogiline küsimus. Praegune juhtkond arvab, et parem on tegelda erasektori-ideoloogiaga kui iga üksikjuhtumi tegelike eluliste küsimustega."

Roll kaalub sel teemal koguni oma viienda raamatu kirjutamist: "Olen ses suhtes tõega üsna skeptiline. Sildi "avalik-era" külgekleepimine kõigile asjadele on muutunud üsna peibutavaks. Tuleks ette vaadata, et avaliku sektori rahakott ei kannataks."

Võrreldes tolle ajaga, mil Roll Warburgi tööle asus, on globaliseerumine investeerimispanganduse pea peale pööranud, aga Roll usub endiselt, et suurusele vaatamata on firma jäänud oma juurte juurde. "Vana äripanga kultuur elab selles majas edasi ja see on kohutavalt oluline," nendib ta.

Oma pikaealisuse saladuse kohta teatab ta järgmist: "Ainus moodus enda käigus hoidmiseks on end käigus hoida ja ainus moodus säilitada huvi asjade vastu on huvi ülal hoida." Äri ja poliitika järel on tema suurim armastus luule ja ehkki ta imetleb mõningaid tänapäeva poeete, on tema lemmik endiselt Shakespeare.

Niisiis maksab vanust ja kogemusi hinnata. Ameerikas on juba kuulda küsimusi, millal kindlustus- ja investeerimisgrupi Berkshire Hathaway 71aastane juht Warren Buffett pensionile läheb.

Sama küsitakse Citigroupi 69aastase juhi Sandy Weilli ja kindlustusfirma American International 77aastase bossi Maurice Greenbergi kohta.

Roll on näidanud, et pensionile jäämise otsust võib mõne aasta võrra edasi lükata. Tuleval kuul võtab ta ette ärireisid Pariisi ja Washingtoni, lootes muu seas ka Greenspaniga lõunat süüa. Ka Rollist poole noorem mees peaks vaeva nägema, et säärase elutempoga sammu pidada.

Aasta lõpul on Roll üks aukülalisi lõunasöögil, millega tähistatakse Siegmund Warburgi 100. sünniaastapäeva. Roll esineb lõunal kõnega. Samal lõunal kõneleb Maailmapanga president James Wolfensohn.