EMi peakohtunikeks on 12 meest Euroopa eri riikidest. Need on Lucilio Batista Portugalist, Anders Frisk Rootsist, Terje Hauge Norrast, Valentin Ivanov Venemaalt, Urs Meier Šveitsist, Manuel Mejuto Gonzalez Hispaaniast, Markus Merk Saksamaalt, Luboš Michel Slovakkiast, Michael Riley Inglismaalt, Gilles Veissiere Prantsusmaalt, Kim Milton Nielsen Taanist ja maailma tuntuim vilemees Pierluigi Collina Itaaliast.

Tavaelus rauapoodnik või hambaarst

Need mehed moodustavad Euroopa vilemeeste eliidi. Portugalis EMil on kohtunikke aga rohkemgi - kokku 40. Sest igal põhitegijal on kaasas kaks kaasmaalasest äärekohtunikku. Sisuliselt võtab iga peakohtunik EMile kaasa oma tiimi, millega tal on selja taga pikem koostöö. Neli lisameest on niiöelda ooterežiimil ja astuvad mängu siis, kui vigastuse või haiguse tõttu läheb vaja asenduskohtunikku.

Päriselus on vutikohtunikel hoopis jalgpallikauged ametid. Lucilio Batista töötab näiteks pangas. Pierluigi Collina on finantsnõustaja. Anders Frisk teenib leiba kindlustusagendina, Terje Hauge tervishoiuametnikuna, Valentin Ivanov ja Luboš Michel õpetajatena. Urs Meier peab rauapoodi. Manuel Mejuto Gonzalezi amet on pearaamatupidaja, Markus Merkil hambaarst, Michael Rileyl finantsdirektor, Gilles Veissiere'il firmajuht ja Kim Milton Nielsenil IT-juht.

Maailma vutikohtunike seas pole tuntumat nägu kui Pierluigi Collina oma. Ta on kohtunike David Beckham. Seejuures ei saa teda blondi inglasega küll ühegi füüsilise parameetri järgi võrrelda. Pikk ja kõhn itaallane ei saa uhkeldada muutuvate soengutega, isegi kui tahaks. Collina on absoluutselt kiilas pärast noore mehena läbi põetud haigust - alopeetsiat. Raudne itaallane on samavõrra tuntud oma kindlakäeliste otsuste poolest penaltite määramisel või punase kaardiga lehvitamisel kui oskuses kutsuda mängijat korrale vaid oma kullipilgu või põselohukestega naeratuse abil.

Collina on üks väheseid jalgpallikohtunikke, kelle kohta mängijad on öelnud, et "tema kohalolek on nauditav". Mitmel korral Euroopa parimaks kohtunikuks valituna, on temale usaldatud hulk tähtsaid vilepartiisid - alles maikuus vilistas ta näiteks UEFA karika mängu Valencia ja Olympique Marseille vahel.

Antikangelased

Kuid Tšehhi-Kreeka kolmapäevane mäng jääb Collina säravas karjääris viimaseks suureks vilepartiiks. Kohtunikele seatud 45 aasta vanusepiir jõuab mehel kätte tuleva aasta veebruaris. Samal põhjusel peavad rahvusvaheliselt areenilt tagasi tõmbuma ka Gilles Veissiere ja Urs Meier. Just Meierile on tema viimane turniir kirstunael. "Inglismaa vihatuimaks meheks" ristitud Urs Meier peab praegu võitlema sõimukirjade ja telefonikõnede laviiniga pärast Inglismaa-Portugali veerandfinaalis tehtud otsust tühistada inglaste värav. Kuigi UEFA on Meierit aktiivselt kaitsma asunud ja kohtunike distsiplinaarkomisjon tema otsuse pärast videolintide vaatamist õigeks tunnistanud, ei anna Inglise kõmupress ega fännid Meierile rahu ei ööl ega päeval.

Neid kohtunikke, kelle peale fännid EMil hammast ihuvad, on veelgi. Venelaste surmavaenlaseks on saanud näiteks norrakas Terje Hauge, kes saatis platsilt minema Venemaa väravavahi Sergei Ovtšinnikovi STRONG> väidetava käega mängu eest väljaspool väravaala. Lätlased võivad hammast ihuda koguni kahe kohtuniku peale - inglane Michael Riley otsustas Läti-Saksamaa mängus kahel korral lätlastele penalti andmata jätta ning taanlane Kim Milton Nielsen andis selle Läti-Hollandi mängus jälle hollandlastele liiga kergekäeliselt. Nielsen on patuoinas ka horvaatide silmis - just tema vilistas Horvaatia-Prantsusmaa mängu, kus David Trezeguet käepallile järgnes prantslaste viigivärav.

Kuid miljonid fännid, televaatajad ja ajakirjanikud võivad karjuda, palju tahavad. Lõpliku otsuse kohtuniku eksimuse suhtes teeb UEFA ning alles siis, kui kohtunike distsiplinaarkomisjon viga näeb, saab kohtunik karistada. Tavaliselt tähendab see, et vilemeest ei määrata enam prestiižsetele kohtumistele õigust mõistma. Kuid mängus tehtud otsused, kui ebaõiglased need ka võiksid tunduda, jäävad püsima ja tulemus samaks.

Karmid reeglid ka kohtunikele

EMile valitud vilemehed on kõik läbi teinud lõputud seminarid ja koosistumised ning lugenud läbi meetrite kaupa juhiseid, kus reageerimine kõigis võimalikes ja võimatutes mängusituatsioonides on UEFA poolt väga täpselt ette kirjutatud. Aga see pole veel kõik. Nad peavad olema ka supervormis - sportlaste taset hindavas Cooperi testis peavad nad 12 minutiga läbima vähemalt 2700 meetrit. Programmis on ka sprint, 200 meetri jooks ja kõikvõimalikud spetsiifilised jalgpalliharjutused.

Reegleid, millest nad enne ning pärast mängu peavad kinni pidama, on sama palju kui mängu ajal kehtivaid ettekirjutusi. Neil ei tohi kaasas olla perekonda ega sõpru. Mängupäev algab neile varahommikuse koosolekuga, kus nad kõik peavad kohal viibima, platsi ja lisaruumid koos delegaadiga üle vaatama. Enne mängu ei tohi nad vastu võtta mingisuguseid kingitusi - mängujärgselt on suveniirid ja näiteks mängijate särgid lubatud, aga mängupall karmilt keelatud. Intervjuude andmine on lubamatu. Samuti igasugune suhtlus klubide esindajatega enne mängu. Matšiks tuleb kohal olla vähemalt 90 minutit enne kick-offi. Palka kohtunikud muide ei saa, küll aga makstakse kinni nende ööbimis- ja transpordikulud ning antakse päevaraha.

Ning muide - ka kohtunikud valmistuvad mänguks. Juunikuises Guardiani lisas Observer kirjeldas Collina, kuidas ta valmistus MMi finaaliks kaks aastat tagasi Jaapanis. "Ma veetsin kaks vaikset päeva koos abikohtunikega oma hotellitoas. Me vaatasime kõiki Saksamaa ja Brasiilia eelnevaid mänge videost. Meil oli tahvel, kuhu märkisime meeskondade iseloomulikke jooni, et me teaksime, kuidas nendega mängu ajal suhelda. See oli väga põhjalik ettevalmistus."