Vaba keha kultuur 

Soomlane Aki Pulli (41) on järjepidevalt naturismi harrastanud 17 aastat, ning ta on läbi käinud kõik Euroopa kuumimad naturistide rannad ja puhkepaigad. ;

Praegused Euroopa suurimad naturistide puhkekohad on asutatud juba 60ndatel. Suurim naturistide kogukond on Cap d`Agde. See on ainus, mis on linna moodi, augustis on seal ööbijaid üle 10 000. Prantsusmaal on ka veel La Jenny. 

Hispaanias on paar suuremat kogukonda (Catalonias ja Murcia läheduses), Horvaatias on neli umbes 5000-inimeselist kogukonda.  

Eestis oli kahe sõja vahepeal mingit liikumist, nõukogude ajal suri naturism siin praktiliselt välja.

Soomes on kaks naturistide ühendust (Luonnonmukaiset ja SNC) ning üks katusorganisatsioon.

Saksamaal ollakse alastikultuuri suhtes väga liberaalsed, populaarsed puhkamiskohad on veel ka Krimmis, seal korraldatakse igal aastal korraldatakse Krimmis Koktebelis näiteks Neptunuse päevi, kus naturistid õpivad ära ja esitavad Vana-Kreeka mütoloogia ainelist teatrietendust.

Naturistid pühitsevad rahvusvaheliselt peale Neptunuse päeva veel ka märtsis kevadkarnevali päeva. 

Soomes on alasti naisekandmise üritused, Nakukymppi (10 kilomeetri alasti läbimine). Petanque ja võrkpall on naturistide seas väga populaarsed. Ja muidugi niisama suplemine.

Naturistide hulgas ei ole üldiselt varganägusid, päris palju on kõrgharidusega inimesi, kunstnikke ja alternatiivse ellusuhtumisega inimesi.

Naturismi ja nudismi vahe on minu arvates semantiline. Ameerikas kasutatakse sõna nudism, Euroopas naturism, Saksamaal FKK ehk frei körper kultur (vaba keha kultuur). Mina ütleksin eesti keeles vaba keha kultuur.

(Pildil määrib Aki Eesti naturistide üritusel Fideelia õlga päikesekreemiga).

 

FAKTE

- Tekstiilik on inimene, kes põhimõtteliselt ei võta end paljaks teiste inimeste seltskonnas ja kes eelistab tekstiilrandasid.

- Eesti naturistide meelispaigad on:

Pirita rannas

Klooga rannas

Pärnu naisterannast muuli poole

Tartus Emajõe ääres

 

EstNat loodi 19. märtsil 1995

Ühingu tegevuse eesmärk on naturistlike, st. maksimaalselt looduslähedaste tingimuste loomine puhkamiseks riietamata olekus ning sellise eluviisi täiustamine, propageerimine ja vastavasisuliste ürituste läbiviimine.

Ideeks on rajada vastavasisulisi puhkebaase ja randu, kus oleks võimalikult looduslähedane keskkond ja kus inimesed võiksid soost, vanusest ja rahvusest olenemata viibida tekstiilivabalt.

Liikmeks saamisele eelneb aastane liikmekandidaadi staatus, mille jooksul otsustatakse tema liikmeks sobivus. Liikmeks ja liikmekandidaadiks saab vähemalt 16 -aastane isik.
Eesti naturistide meelispaigad on:
  • Pirita rannas
  • Klooga rannas
  • Pärnu naisterannast muuli poole
  • Tartus Emajõe ääres