Praamihange on kolleeg Vedleri edetabelis, mistõttu saan sellest piinlikust saagast siinkohal mööda vaadata. Seega:

5. Tööandjad rõõmustasid Reformierakonda
Tööandjate Keskliit avaldas manifesti, milles toodud ettepanekutele reageeris peaminister Taavi Rõivas märgiliselt teisiti võrreldes eelmise korraga, mil Ansip tööandjatega avalikult vastandus. Manifestis on Reformierakonnale mitmeid hingelähedasi punkte, nagu toetus töövõimereformile, tööjòumaksude alandamisele, samuti idee, et kõrgharidus oleks tasuta ainult neile, kes omandatud erialal teatud perioodi Eestis ka töötavad.

4. Anti-uudis: Keskerakonna peaministrikandidaat on Savisaar
Kui Reformierakond suudaks teha uudise sellest, et nende peaministrikandidaat on Taavi Rõivas, siis see oleks peaaegu sama muljetavaldav saavutus kui Keskerakonna otsus jätkata Savisaarega. Jüri Ratas suutis käivitada võimsa protsessi, mis pani paljusid poliitikafänne hinga kinni hoidma, ning ootama kulminatsiooni..., mida ei tulnud. Ratas teatas, et kandideerib Keskerakonnas Harju- ja Raplamaal, mis sunnib teda end tõestama konkurentsismkõigi peaministrikandidaatidega.
Loe lähemalt

3. Kodukulud alla võib riigikulud üles viia
Tallinna Vesi ja selle üks suuraktsionär käivitasid arbitraažimenetluse, milles nõutakse riigilt 90 miljonit eurot kahjutasu riigi piirangute eest ettevõtte hinnakujunduspoliitikas.
Loe lähemalt

2. Eesti ei lubanud riiki Venemaa endist rahvastikuministrit
Piirivalve ei lubanud pühapäeval Tallinna lennujaamas riiki siseneda Venemaa endisel rahvusküsimuste ministril, akadeemikul Valeri Tiškovil, kellele siseministeerium on kehtestanud sissesõidukeelu ja kes pidi esinema klubi Impressum üritusel Tiškovi peetakse Venemaa äärmusrahvuslike seisukohtade levitajaks. Venemaa välisministeerium nimetas keeldu provokatsiooniks ja lubas provokatsioonile alluda vastureaktsioonidega.
Loe lähemalt 

1. Keskerakond mõisteti kriminaalasjas süüdi
Erakondade reitingutes Reformierakonnaga esikohta jagama tõusnud Keskerakond mõisteti reedel esimese astme kohtus süüdi, koos Riigikogu liikmete Lauri Laasi ja Priit Toobaliga, kes on ühtlasi erakonna peasekretär. Ilmselt kõik asjaosalised vaidlustavad otsuse, seetõttu keegi veel ka Riigikogust ei lahku.
Loe lähemalt 

HIRM KASVAB

Hirmu indeksiks hüütav VIX tõusis nädalaga 25,2 punktini ehk kolmandiku võrra. Väärtpaberiturgudel toimuva heitlikkuse võttis kenasti kokku SEB analüütik Ruta Arumäe küsimutsega „Mis juhtub patsiendiga, kui võtta ta tilguti alt ära? Mis juhtub siis, kui raha enam aina peale ei voola?“ USA Föderaalreserv plaanib oma (quantitative easing) programmi lõpetada ja Euroopa Keskpank alustada. Turud on eriti rahutud. Lisaks on tagasi pildil Kreeka, kelle võlakirjade intressimäärad jälle hoogsalt kasvavad (kümneaastaste võlakirjade yield tõusis üle seitsme protsendi).
Loe lähemalt 

LÕPUTU PRAAMIHANGE

Mandri ja Lääne-Eesti vahelise parvlaevaliikluse hanke võitis 200 miljoni euro suuruse pakkumisega Tallinna Sadama tütarfirmad, kes kavatsevad ehitada uued praamid Türgis. Senise vedaja Saaremaa Laevakompanii pakkumine oli 60 miljoni võrra kallim. Kuid võit pole veel kindel, sest rahandusministeeriumi huvitab, miks korraldati hange läbirääkimiste teel. Lisaks pole riik teinud pakkumist praeguste praamide omanikule Olav Miilile. Lähitulevik võib osutuda väga põnevaks.
Loe lähemalt 

KEEMIATÖÖSTURITE RÜNNAK

Keemiatööstuse Liit alustas Eesti Ekspressis kolme lehekülje reklaami ostmisega teravat kampaaniat keskkonnatasude kasvu vastu. Aktsiooni üks eestvedajaid on Viru Keemia Grupp, kes on võtnud suure riski uute põlevkiviõli tehaste ehitamisega. Riigimaksude tõstmise kõrval ähvardab tööstureid nafta hinna kukkumine: sel nädalal kahanes nafta hind juba alla taseme 85 dollari/barrel (viimase nelja aasta madalaim tase).
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus võib surve alt pääsemiseks töökohta vahetada – näiteks minna Urmas Paeti asemel välisministriks, kui Paet otsustab vastu võtta koha europarlamendis.
Loe lähemalt 

SOOME MURES: APPLE VÕTTIS MEIE AAA-REITINGU

Standard & Poor’s langetas juba eelmisel nädalal Soome riigireitingu AAA pealt tasemele AA+.
Peaminister Alexander Stubb tegi mõru nalja, et riigi majanduse allakäigus on süüdi USA suurettevõte Apple: „iPhone tappis Nokia ja iPad meie paberitööstuse.“
Euroala riikidest on tippreiting vaid Saksamaal ja Luksemburgil.
Loe lähemalt

TSIVIILKAITSE SOOVITUS BRÜSSELIST

Euroopa Komisjon soovitab Eestil sõlmida gaasi varustuskindluse tagamiseks leping Leeduga, kus hakkab peagi tööle Klaipeda LNG-terminal. Euroopa riigid peavad olema valmis, et Venemaa võib gaasikraanid kinni keerata, kuigi seda peetakse vähetõenäoliseks. Eesti Gaas kinnitab, et Eesti tarbeks on kogutud piisavalt gaasi, mis on pumbatud Lätis poorse maapinna sisse.
Loe lähemalt 

Saksamaal on pedagoogid uue ajastuomase väljakutse ees - õpetajad peavad suutma vahet teha, kes nende õpilastest on lihtsalt islamiusku ja kes on salafist (see on usuvool, mis taotleb isalmi algperioodi puhtust ja seega ka radikaalsust), probleemi muudab keeruliseks see, et niisugust vahet ei suuda teha pahatihti ka spetsialistid.
Erinevalt ülikoolide professoritest, kes võivad selle üle lõputult diskuteerida, peab koolis töötav õpetaja võimaliku ohuallika otsemaid ära tundma.
Loe lähemalt

Venemaa president ja Ukraina president leppisid Milanos justkui kokku, et Donetski ja Lugasnki nn vabariikides toimuvad valimised samadel alustel nagu ülejäänud Ukrainas.
Vene eksperdid väidavad, et kohapealsed sõjapealikud hakkavad sellise kokkuleppe realiseerimise peale mässama. Ja sellega peavad arvestama ka kohalikud separatistlikud poliitikud, kes on seega sunnitud Moskvat igonreerima.
Seda tähendab seda, et Ida-Ukraina separatistlik liikumine muutub Moskvast üha sõltumatumaks, see omandab üha enam ohtlikud jooned ka Kremlile endale.
Loe lähemalt

New York Times annab põgusa ülevaate Ebolaga seotud vandenõuteooriatest. Kõige rajum kahtlustus vaatab süüdistavalt Ameerika sõjaväelaste suunas, kes tahatvat muuta maailma kas just inimtühjaks aga kõvasti hõredamaks. Kõige traditsioonilisem vandenõukas leiab, et tegemist on suuurte ravimifirmade katsega ülikasumit teenida.
On ka spetsiifiline Ameerika luul - Obama saatnud ameerika meedikud Lääne-Aafrikasse sellepärast, et tahtis leevendada iseenda ja oma maa süümekaid koloniaalajastu kuritegude pärast (teatavasti on enamus Ameerika kunagisi mustanahalisi orjasid just Lääne-Aafrikast toodud)
Loe lähemalt
Spetsialistid aga näevad Ebola viiruse leviku põhjusena aafriklaste tava küttida ja süüa vabas looduses elavaid väikeloomi, iseäranis nahkhiiri, kes on Ebola viiruse peremeesorganismid.
Loe lähemalt

Le Figaro kirjutab, et Lääs on valmis Venemaaga ära leppima. Ameeriklased olevat valmis Lähis-Ida islamiriigi neutraliseerimise nimel unustama kõik muud ohud. On see prantslaste soovmõtlemine või on tõesti nii, et vaid Ida-Euroopa riigid näevad Venemaad suurima ohuna, sellal kui ülejäänud Lääne riigid oleks esimesel võimalusel valmis tegema näo, et Krimmi pole annekteeritud ega Ida-Ukrainat destabiliseeritud?
Raske öelda. Prantslastel võib olla soovmõtlemine, aga samamoodi on see olemas eestlastel. On siin üldse võimalik öelda, mis on objektiivsus?
Loe lähemalt

Lõpuks midagi laia avalikkust elektriseerivatest homo-uudistest. Soome post on trükkinud seeria marke, millel kujutatakse Tom of Finlandi teoseid. Peterburi seadusandliku kogu liige Vitali Milonov on saatnud Vene postile märgukirja, kus nõuab sellliste markidega postisaadetsite tagasisaatmsit Soome, sest need margid olla vastuolus Venemaa seadustega, mis keelavad homopropaganda.
Loe lähemalt