KEELATUD VILJAD
Euroopa Komisjon hakkab uurima, kas Iirimaa andis Apple´le keelatud riigiabi, kui leppis kokku, et firma hakkab saareriigis maksma eriti vähe tulumaksu. Praegu on kõne all olnud aastad 1991-2007, kuid juba on uurijad nõudnud andmeid ka viimaste aastate kohta, mil äri mahud on kasvanud märkimisväärselt seoses veebibisnise tormilise levikuga.
Samalaadne keelatud riigiabi uurimine käib ka Fiati tegevuse kohta Luksemburgis.
Loe lähemalt

TERMINAALNE PROBLEEM
189 miljonit eurot. Nii suurt abisummat küttisid Brüsselist eestlased veeldatud maagaasi (LNG) terminali tarbeks, mida Alexela tahab ehitada Pakri poolsaare servale. Terminali ehitamine oleks üks suuremaid investeeringuid Eesti majandusse. Sel nädalal tuli aga teade, et Alexela mehed võivad esialgu Euroopa Liidu abist suu puhtaks pühkida. Põhjuseks asjaolu, et Eesti ja Soome ei suutnud kokku leppida, kumma riigi rannikule terminal ehitada. Alexela lubas jätkata projekti ka Brüsseli abita. Euroopa Komisjon eelistab terminali ehitamisele riikidevahelist gaasijuhet, kuid kas soomlased selles osas vedu võtavad, pole samuti selge.
Loe lähemalt

ESIRIKKA VARA KAHANES?
Äripäeva iga-aastase rikaste edetabeli etteotsas maandus peamiselt raudtee-alal tegutsev Oleg Ossinovski, haridusminister Jevgeni Ossinovski isa. Roosa ajaleht rehkendas tema varanduse suuruseks 286 miljonit eurot. Kusjuures tema vara mitte ei kasvanud, vaid kahanes: mullu juhtis ta pingerida 12 miljonit suurema summaga.
Võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega on Eesti rikkad suhteliselt vaesed.
Loe lähemalt

PAYPALI ERALDUMINE
Ebay otsustas jaguneda: tema ridadest lahkub veebipõhine maksesüsteem PayPal, mille eBay ostis tosin aastat tagasi 1,4 miljardi dollari eest. Täna pakutakse tema turuväärtuseks 31 miljardit dollarit. PayPali ootab lähiaastatel ees kõva konkurents Applelt, kes hakkab makseid tegema iPhone´de kaudu. Tegemist pole sugugi esimese eraldumisega eBays: kunagi kuulus sellele firmale ka Skype.
Loe lähemalt

Rahutused Hongkongis. Poleks viimase kahe-pooleteise aasta jooksul toimunud Kiievis ja Moskvas valitsusvastaseid liikumisi, siis me võibolla ei pööraks erimajanduspiirkonnas Hongkongis toimuvale nii suurt tähelepanu.
Just Venemaal vaadatakse pingsalt Hiina RV-s toimuvat. Putini vastased leiavad siit eeskuju ning hingejõudu.
7 miljoniline Hongkong on üks maailma olulisemaid finantskeskusi, see on Hiina suurimaid sadamaid, selle pealtnäha tillukese piirkonna tähtsust Hiinale on raske ülehinnata.
Loe lähemalt
ja siit

Euroopas süveneb mure seoses Lähis-Ida islamikalifaadi olemasoluga. Tundub, et lääneliku demokraatia ning turumajanduse suhtes kriitilised noorukid on leidnud äärmuslikus islamis vahendi oma meelsuse väljendamiseks. Nii nagu - rääkides Saksamaast - nende vanemate põlvkond mängis marksistlike ideedega, toetades Rote Armee Fraktion´ina ajalukku läinud vasakterroristlikku rühmitust.
Hamburgis on tekitanud segadust sinisilmse ja blondi Ulfi saatus. Poiss läks üle isalmi usku ja suundus Lähis-Itta. Äsja sai tema ema kummalise külaskäigu osaliseks - tema ukse taha saabusid tundmatud mehed ja soovisid emale õnne selle puhul, et tema poeg on nüüd paradiisis. Mis tähendab seda, et Ulf on langenud pühasõja märtrina. 
Loe lähemalt
Sama mure on tabanud USA võimusid.
Loe lähemalt

Läti parlamendivalimistel on edukaim peamiselt venekeelsete kodanike toetatav erakond "Koosmeel", kelle toetus osutus olevat valimistel üle 23 (mitte 18 nagu eelnevalt ennustati.)
Mida see tähendab Läti (aga võibolla ka Eesti) poliitilisele arengule, saame algava nädala jooksul teada.
Loe lähemalt

NY Times on avaldanud artikli, kus Poolat kiidetakse Ida-Euroopa arenemisvõimeliseimaks riigiks.
Ennustused, et Poola muutub regionaalseks juhtriigiks, näikse hakkavat teostuma. Muidugi omandab see taas erilise tähenduse selle kõrval, mis toimub Ukrainas ja milline on Venemaa mõju meie piirkonnale.
Poola tugevus on hea uudis.
Loe lähemalt