EE teadus- ja arendusosakonna juhataja Indrek Aarna kirjutas paar päeva tagasi ilmunud blogipostituses Utah’ põlevkiviprojektist, tõdedes, et kasutatavat Enefiti tehnoloogiat tuleb suuresti veel arendada. „Kuigi Utah’ põlevkivi töötlemine Enefiti testseadmel Frankfurdis õnnestus, on efektiivsuse ja majandusliku kasu suurendamiseks tarvis Enefiti tehnoloogiat sealsetele oludele ja põlvkivile sobivaks edasi arendada,” ütleb Aarna blogis.

Kuigi projekti ülisuure lisainvesteeringu nõudluse tõttu levivad ka kuuldused, justkui oleks EE nõukogus arutatud Utah’ projekti poolelijätmist, lükkab energiafirma nõukogu esimees Jüri Käo sellised jutud kindlalt ümber. „Utah’ projekt oli nõukogus viimati ülevaatamisel paar kuud tagasi.

Nõukogu sai ülevaate projekti seisust, edasistest ülesannetest, aga projekti lõpetamiseks see info küll alust ei andnud,” ütles Käo eile Eesti Päevalehele. Ta lisas, et EE nõukogu arutab rutiinselt kõiki ettevõtte strateegilisi suundi, kuid selliseid arutelusid peetakse kinniste uste taga, sest muidu kahjustaks need ettevõtte ärihuve. „Selge on aga see, et Eesti Energia peamine kasv saab tulla eelkõige välisprojektidest.”

Peale Utah’ tegeleb EE põlevkiviprojektiga Jordaanias, mis on samuti eelarendusfaasis. See õli- ja elektritootmise arendus on neelanud praeguseks kaheksa miljonit eurot ja nõuab veel 22 miljonit. Kokku plaanib Eesti Energia investeerida Eestis 1,7 miljardit eurot ja välisprojektidesse 60 miljonit eurot.