Muusika.hot.ee
Ehtelionlikult lihtne keskkond pakub koostöös InProdiconi muusikamüügiketiga kodumaisele melomaanile kiiret moodust internetist oma lemmikute muusikat osta.
Kasutajale avanevad hästi läbimõeldud kategooriad muusikavalikuga, milles esindatud suurem osa tuntud maailmastaare ja nende kõrval ka mitmed Eesti artistid. Nagu online-poele kohane on hinnad veidi soodsamad kui muusikat pärispoe letilt ostes, ning muusikanäiteid saab enne ostu kuulata.
Tänu hot.ee keskkonna epassi kasutamisele ei pea hot.ee kasutajad muusikat ostes läbima järjekordset liitumisprotessi. Ka maksemeetodeid leidub igale maitsele: kauba eest saab tasuda pangaülekandega, krediitkaardiga või vautšeriga, üksikuid lugusid saab osta ka lühisõnumiga nende eest tasudes.
Nii mõnelegi võib häiriv tunduda suuremate välismaiste artistide muusikafailide formaat. Muusikalevitajate nõuete tõttu on lood WMV-vormingus ja DRM kaitsega, mis lubab ostetud lugu kuni viis korda plaadile kirjutada. Kuigi tavakasutaja ei kirjuta lugu plaadile üle paari korra, tekitab DRM psühholoogilise tõrke.
Hot.ee muusikapoe puhul ootan kõige rohkem täiendavaid muusika ostu võimalusi. Näiteks olles Elioni klient, sooviksin lahendust, millega saaksin tellida muusika DigiTV kaudu ja selle hiljem internetist alla laadida ning maksta telefoniarvega.
Elioni muusikapoe otsing vajab samuti arendamist: näiteks kirjutades otsinguväljale "JMKE", ei leia portaal J.M.K.E. muusikat. Päring "J.M.K.E." andis soovitud tulemuse.
Veidi jätab soovida ka kodumaise muusika valik: näiteks Velikije Luki looming poes puudub ja Kosmikute oma piirdub vaid kahe looga.

Muusika24.ee
Oktoobri keskpaigas võis Eesti Ekspressi kultuurilehes Areen lugeda intervjuud Indrek Looga "Avatakse Eesti muusika hulgiladu". Huvitav intervjuu maalis silme ette pildi suurepärasest Eesti muusikat müüvast online-poest ja lõi ootuse näha ühel päeval tõeliselt head teenust.
Kasutajale loodi ilus keskkond, mis lausa kutsub lähemalt uurima uute ja vanade Eesti artistide repertuaari. Ja näidete kuulamise võimalus on stiilsem kui Elioni poes.
Muusika24.ee plussiks on piiranguteta muusika müük: WMV+DRM lahenduse asemel lisatakse MP3 formaadis loole ID3v2 infos autoriõigused. Pood mõtleb ka neile, kes tahavad lugeda plaadiümbrisele trükitud infot - Muusika24.ee annab need digitaalsel kujul albumiga kaasa.
Poe struktuur näib üsna hea: kogu sisu on ilusti katalogiseeritud ja kergesti leitav. Sama ei saa öelda otsingu kohta. Näiteks otsides Arvo Pärdi loomingut, on tulemuseks ümmargune null. Kui täpsustada otsingut ja öelda otsingumootorile, et tegemist on heliloojaga, siis leiame kaks Pärdi teost.
Lisaks otsingumurele jäi mind häirima leidmata jäänud Velikije Luki. Muusikavalik piirdub paraku Eesti tuntuimate esitajatega ning klassikalise muusika valik on popmuusikast kehvem. Arenevale keskkonnale võib selle alguses andestada. Täiuslikuma andmebaasi loomiseks kulub arusaadavalt enam kui mõni kuu või aasta.
Juhul, kui leiad soovitud muusika, saad selle eest tasuda eestlasele mugavaima meetodi ehk pangalingi abil. Keskkond pakub ka rahakoti teenust, mille puhul saad kanda oma kontole ettemaksu.

Eesti muusikapoed

  Muusika.hot.ee Muusika24.ee
Valik Eesti ja välisartistid Eesti artistid
Kvaliteet 192 kbit/s (WMV),
320 kbit/s (MP3)
256 kbit/s
Formaadid MP3 ja WMV MP3
Muusikapala hind 12,9–18,9 krooni,
lisandub teenustasu
5–25 krooni