Laanemäe tegeleb mittetulundusühingus Eesti Gayliit õigusabi andmisega.

Ta on päevitunud ja lõhnab hästi. Pilk kindel. Kolmetunnise vestluse ajal tõmbab 11 sigaretti ja joob kolm tassi kanget kohvi.

Mis homodele tänapäeva Eestis rõõmu teeb?

Tuttavad geid tunnistavad suurimaks rõõmuks seda, et kui ise teisi ei sega, siis pole häda midagi.

Aga muret?

Me ei saa luua men-only (ainult meeste – toim) baare. Meid on nii vähe, et need ei tasuks ära. Kas või seesama saun, mis on nüüd kaks ja pool aastat töötanud, on rahuldava ja hea piiril just rahva vähesuse tõttu. Samas on uudsusmoment kadunud, sest enamik on paar ringi ära teinud.

Londonis on umbes 1100 geibaari ja 12miljonilise rahvaarvu kohta kuskil miljon geid. Ja tõesti, kui kõnnid Sohos ja keegi meeldiv noormees teeb sulle silma ja kui sa siis ütled, et sa oled hetero, siis ta küsib, et what´s wrong with you ("Mis sul viga on?" – ingl. k). Meil nii pole. Just maakohtades on homoseksuaalsus suureks mureks.

Kui palju on Eestis homosid?

Kui hästi optimistlikult öelda, siis umbes 14 000 geid. Aga selliseid, kes on natukenegi nõus tunnistama ja julgevad Nightmanis käia, on umbes 5000.

Kuidas homod partnereid leiavad?

Mina olen mõned korrad lehekuulutuse peale kohtama läinud. Ise panin ka kuulutusi lehte. Klubidest ja geiüritustelt võib väga vabalt uusi tutvusi saada. Nightmanist kindlasti.

Sul on ju õhtuti saun kenasid mehi täis.

Ei! Saunast ei saa küll ühtegi sellist tutvust. Ma ei taha sellist muljet jätta, et mingi himur mees peab kuskil sauna.

Pealegi, paljud saunalised on mu tuttavad. Eks nad omavahel seal sebivad.

Kui kaua püsivad homode kooselud?

Kuna geimaailmas on iha tähtsal kohal, siis pole suhted eriti püsivad.

Kas homod seksivad tihedamini kui heterod?

Geid on palju rohkem seksi peal väljas. Mõni seksib iga päev mitu korda ja niimoodi nädalaid. Mõni jällegi ainult paar korda nädalas.

Te otsite siis pidevalt uusi partnereid.

Sest kõik on kõigiga tuttavad. Ja üldiselt käiakse enamik ajast lõbutsemas piiri taga. Enamasti Lätis või Soomes.

Kas Läti ja Leedu homod erinevad Eesti omadest?

Geid ise kindlasti mitte. Tibake võibolla mentaliteet, aga kõige rohkem eluviisid. Nemad on seal veel rohkem kapis kui meie.

Möödunud aasta lõpus tegime koos Eesti Lesbiliiduga küsitluse diskrimineerimise kohta. Kõigis Balti riikides. Tuli välja, et Eesti olukord on kõige parem. Seda nii kultuuri, arengukiiruse kui religiooni mõttes.

Kaua võtab aega, et Eestis jõuaks rohkem homosid juhtivatele kohtadele?

Tegelikult on neid seal juba päris palju. Paljud eelistavad aga kapihomod olla. Selliseid on kõige kergem santažeerida. Eks seda ole vist tehtud ka. Seda võin küll öelda, et praeguses valitsuses ja riigikogus kokku on palju rohkem geisid kui eelmises. Mõned on sellised, kes ei eita, aga ei tule sellega avalikkuse ette eputama ka. Teised elavad kaksikelu. Äris on ka selliseid.

Kes ministritest on homod?

Ma ei saa seda öelda.

Miks?

Need inimesed peavad ise seda ütlema.

Miks omasooiharad kardavad oma eelistusi avalikustada?

Ennekõike hirmust kaotada oma karjäär. Kardetakse, et neid hakatakse hindama valedel põhjustel. Mujal maailmas on geid tuntud väga heade teenindajatena, mõned on stjuuardid, kõrgklassi baarmänid. Geisid on hea ära kasutada, sest neil ei ole lasteprobleemi, nad ei jää lastega koju, neil pole naine haige.

Kui paljud elavad kaksikelu?

Vanema põlvkonna hulgas on see osaliselt paratamatus. Kümme aastat tagasi ei olnud ju võimalust ametlikult mehega koos elada. See oli karistatav. Lõppkokkuvõttes armastad sa ikkagi inimest, mitte meest või naist.

Paljud on endas homoseksuaalsuse maha surunud ja perekonna loonud. Saunakülastajatest oli liikmekaardi avalduste järgi selliseid näiteks möödunud aastal kolmandik.

Nooremate hulgas on varjamist vähem, sest nüüd enam pole nõukogudeaegset survet. Paljud on enne pikka aega biseksuaalsed. Enamasti need, kes eitavad.

Minul oli mehega esimene kogemus 21aastaselt. Aga mul oli ka kolm pikka ja väga õnnelikku naissuhet. Suhtleme siiamaani.

Kas välimuse järgi on võimalik homo ära tunda?

On küll! Täna segasemalt, kui mõni aeg tagasi. Vanasti oli kõrvarõngas vasakus kõrvas, üks küüs oli pikem, sõrmus pöidlas. Tätoveeringud, pildid, mis tähendasid kas passiivset või aktiivset poolt seksuaalses elus.

Kui näed tänaval, et kena naine läheb mööda, kas vaatad mõnikord järele?

Kahtlemata vaatan! Aga mitte seksuaalse pilguga. Ma vaatan tema stiili, julgust, karakterit ja muud sellist. Kirge, stiilitunnetust.

Kui Nightmanis on mingi kena preili ning ta tekitab minus rohkem kirge ja emotsiooni ta tantsima võtta kui näiteks mõni hästi ära lakutud geinoormees kuskil nurgas, siis ma võtan selle neiu tantsima.

Paistab, et teatud sõnad on sellised, mida homo juuresolekul ütlema ei peaks. Näiteks pederast. Miks sellised sõnad häirivad?

Ei häiri sõna, vaid sõna mõte. Pederast on laiemas kasutuses ikkagi halva alatooniga. Eks ta sellepärast võibki häirida.

Kuid mind need sõnad ei riiva. Kui mõni ütleb mulle, et persetrukkija, siis las ütleb. See on isegi naljakas. Homo, pede ja lilla võivad ka halvustavana tunduda.

Inglismaal on veel tuntud deisid. Nad on rahvanaerutajad, sellised edevad kujud, kerglasema eluviisiga ja tavaliselt väljapaistvad. Ütleme nii, et ajavad kuumaks ja jooksevad minema.

Miks suhtub avalikkus lesbidesse paremini kui geidesse?

Geimehed paistvad paremini välja. Nad on kerglasemad. Eriti siis, kui nad elavad üksikelu või on partneri otsinguil.

Nad on käitumiselt hulga aktiivsemad. Nagu isaslinnudki. Geid käivad tavaliselt heteromeestest paremini riides, hoolitsevad enda eest rohkem, on väljakutsuvama käitumisega ja väga sageli ka paremad suhtlejad.

Lesbide poole pealt on nii, et paljudele meestele meeldib mõte kahest naisest. Lesbid ei ole ka nii väljakutsuvad kui geid. Lesbide juures paistab rollide vahe eriti hästi välja. Välimuse poole pealt lasevad paljud lesbid ennast käest ära, ei tea kas protesti märgiks? Geidel on see just vastupidi.

Kas sa lapsi tahad saada?

See on geide vaikiv hirm ja unistus. Lapsesaamine on ühispunkt lesbidega. Lepitakse katseklaasilastega.

Mingit mehelikku vajadust lapsi saada mul ei ole. Lihtsalt ühel hetkel annan endale aru, et kunagi olen 50, enam ei liiderda, olen kodune ja üksi. Just üksilduse hirm on tõenäoliselt see, mis paljusid geisid sunnib lapsi saama.

Aga selle eest on väga paljudel geidel koduloomad. Minul ka, koer Nutsu.

Kuidas kirik homodesse suhtub?

Katolik on siiani väga rangelt reguleeritud ja negatiivne. Luteri usk on vabam. Mina olengi luteriusku.

Usun, et geikultuuris on usk laialt levinud. Aga mitte usk religioonina, vaid usk millessegi. Eesti rahvas on selles mõttes hingeline rahvas.

Missugune riik suhtub homodesse kõige paremini?

Esiviisikusse kuuluvad kindlasti Holland, Taani, California, Lõuna-Aafrika, Austraalia. Pärast tulevad ülejäänud Euroopa riigid, suurelt jaolt tänu Euroopa Liidu seadustele.

Lõuna-Aafrikasse kogunevad rikkad Euroopa geid oma vanaduspõlve veetma.

Prantsusmaal on aga väga palju avalikustamisi lõppenud verega. Pariisi linnapea tapeti vahetult pärast seda, kui ta ütles, et on homo.

Kus suhtutakse kõige halvemini?

Vangla, politsei, jõustruktuurid ja sõjavägi, seal on kõige hullem. Ja seda igal pool, eriti Venemaal, endistes sotsvabariikides ja politsei kontrolli all olevates riikides.

Moslemiriikides on homoseksuaalsus täiesti keelatud. Siiamaani hoitakse kinni 30 välisturisti, kes olid Egiptuses laeva peal ja jäid Niilusel geireisiga vahele. 12 neist on minu meelest juba vanglasse ära surnud, kas vägivalla või mine tea mille pärast. Peksmine ja vägistamine politseinike ja teiste vangide poolt on ka väga tõenäoline.

Koraan ütleb, et homoseksuaalsus on surmapatt. Tegelikus elus on nii, et enamik mehi moslemimaades ongi homod, sest mitteametlikult kepitakse kõike, mis liigub.

Tais on minu meelest maailma suurim geisaun, üheksa korrust. Tuttav, kes mul käis, ütles, et korraga on 900 geimeest saunas. Asiaadid väga hindavad eurooplasi ja üldse heledaid ja...

Sul oleks siis ju päris minek!

Jah, ainuke asi, et kui riis, siis ainult hästi keedetud ja hea kastmega...

Mida räägiksid peaminister Juhan Partsile?

Kindlasti küsiksin, kas valitsus ja Riigikogu on valmis tegema nii, et geidel oleks võimalus abielluda. Praegu on abielu mehe ja naise vabatahtlik liit. Minu arust võiks ta olla pigem kahe inimese vabatahtlik liit.

Selline partnerlussuhe tagaks võrdsed võimalused pärimiseks, lapsendamiseks ja ühisvara jagamiseks. Seda on meil kõige rohkem vaja.

Seaduseelnõu mustand seisab minu lauasahtlis.

Mida üks korralik gei kunagi ei tee?

Ei lähe kodust välja peeglisse vaatamata. Enamasti on homod väga hoolitsetud ja hea stiilitundega. Lõhnavad hästi. Levinumad lõhnad homomaailmas on Calvin Kleini lõhnad, näiteks CK 1. Armani Mania ja Clinique Happy. See viimane on minu lemmiklõhn, muide.