Jacksoni surma põhjuseks oli südame seiskumine üle jõu käiva kehalise pingutuse tõttu kui kõigi aegade edukaim muusik rebis 26. juuni hommikul Narva veehoidla Venemaa-poolsest küljest lahti nelja hektari suuruse tihedalt metsa täis kasvanud saare ning tiris selle ujudes Eesti-poolsele kaldale.

"Jackson ei olnud mitte ainult väljapaistev muusik, vaid ka tuline õigluse eest võitleja," selgitas valitsuse erakorraliste olukordade spetsialist Guido Vahanen. "Talle ei mahtunud kunagi pähe, et Venemaa territoorium on nii suur, Eesti oma aga nii väike. Julge ja mehise võitlejana ei kõhelnud andekas muusik, popmuusika ajaloo suurimate hittide "Beat It", "Thriller" ja "Billy Jean" autor ohverdamast oma suvepuhkust ebavõrdsuse vähendamiseks. Kahjuks osutus ülesanne aga isegi temasuguse titaani jaoks liiga raskeks ning saare Eesti kaldasse kinnirammimise pingutus seiskas Los Angelese ööbiku südame."

Poplegendi viimaste hingetõmmete saatel Eestile kingitud saar kannab nüüd ametlikult Jacko saare nime.

Jacksoni mälestuse jäädvustamise paketi kohaselt anti kujur Tauno Kangrole tellimus saarele suurejoonelise memoriaalansambli kujundamiseks. Kompositsioon koosneb muusiku seitsmest erinevast, plastiliste operatsioonide tagajärjel tekkinud ninakujust. Iga nina on originaali sajakordne suurendus. Et ninade värvused vastaksid originaalide kord-korralt heledamaks muutunud toonidele, kasutatakse ansamblis erinevaid materjale eebenipuust Vasalemma marmorini.

Kangro kandidatuuris komisjon Vahaneni väitel ei kahelnud. "Ta on alati tahtnud teha Kalevipoja kuju. Michael Jacksoni viimane vägitegu aga näitas, et Jackson -- see on Kalevipoeg täna."

Eesti riik toetab muusiku mälestust ka otsese finantseeringuga. Teatavasti soovis poplegend oma testamendis, et tema surnukehale tehtaks 49 lahkamist. Jacksoni eesmärgiks oli, et tulevikus ei hakkaks keegi kahtlema tema surma põhjustes ega fabritseerima üha uusi ja hullemaid versioone nagu seda on juhtunud Marylin Monroe ja John Kennedy surma järel.

Vahanen selgitas, et Eesti valitsus võttis endale kohustuse kinni maksta kõik seni tegemata 47 lahkamist.

"See lisakoormus ei tekita meie meditsiini rahastamisel olulisi pingeid," lubab tervishoiuameti peaspetsialist Tõnu Suvi. "Ainult paarsada viimases staadiumis vähihaiget peavad mõned nädalad ravimiteta läbi ajama."

Riigikogu opositsiooni arvates on kogu mälestuspakett aga praegusel majanduslikult raskel ajal lihtsale maksumaksjale näkku sülitamine. "Jacksoni mälestuse jäädvustamiseks sobiks pigem skulptuur tema vägistatud tänavalapsest," ironiseeris opositsiooni liige Jüri Maksim oma nurjatuid mürgihambaid paljastades.