Kolm korrust.

Kuus tuba, s.h neli magamistuba.

Kaks vannituba.

Krunt 3 098 ruutmeetrit.

Asub ca 200 meetri kaugusel Pirita supelrannast.

Hind 17 miljonit krooni.


Selline kuulutus ilmus detsembris internetiküljele
.

Ekspress hakkas asja uurima ? iga päev nii kalleid maju ei müüda.

Kes müüb? Miks müüb? Miks nii kallilt?

Kuulutus juhatab ostuhuvilised Pindi Kinnisvarasse, soliidse hoolitsetud välimusega maakleri
Maire Luksi
juurde.

Temaga rääkimine aga lisab asjale ainult salapära.

Nimelt on proua Luks andnud villa omanikule pühaliku vaikimisvande. Maja peremehe nime saab teada vaid see, kes tõesti 17 miljonit letile laob. Konkurentidele ja ajakirjanikele lobisemine on maakleril keelatud.

Aga alati leidub teine võimalus: huviline võib ju maja üle vaadata. Aadressi järgi saab üsna hõlpsalt majaperemehe isiku kindlaks teha.

Aga maakler selle maja aadressi välja ei anna ? müüja ei luba ka seda.

Maakler kinnitab, et just anonüümsussoovi tõttu pole maja juures ka müügiplakatit, mis on tavaliselt tõhusaim viis eramule ostjat leida.

Villat pääsevad vaatama ainult need, kellel on osturaha tõesti olemas. "Me ise kontrollime tausta," lubab proua Luks.

Meenub tüüpolukord maffiafilmist. Kui ühe perekonna juht tahab teiselt osta kokaiinilasti, siis vahendab nende pakkumisi sõltumatu isik. Tehingu osalised ei kohtu. Pole vajagi, kuni üks pole teisele külma teinud.

Omaniku leidmiseks jääb veel üks võimalus: sõita läbi Pirita ranna ümbrus 200 meetri raadiuses ning vaadata, missugune kolmekordne maja võiks üldse maksta 17 miljonit krooni.

Ülesande muudab eriti keeruliseks asjaolu, et kuulutuse juures puuduvad välisvaated. Internetis on üleval viis fotot maja sisemusest. Sealt saab aimu ainult sellest, et hoone ümber on kõrged lehtpuud ja valgeks värvitud metallpiirdega rõdu.

Lisaks näitab Tallinna detailplaneeringute arhiiv, et ranna lähedal pole ühtki üle 3000 ruutmeetri suurust krunti.

Ekspress tiirutab autoga Pirita kandis. Üks tänav, teine tänav... Majad maksvad miljoni, kaks, kolm... Mitte ükski ei näi aga 17milline.

Esimene kahtlus langeb endise komsomolitegelase, praeguse WTC Grupi aktsionäri
Aivar Rauam
i kollasele funkmajale mere ääres. Kirjeldus klapib, ainult krunt on väiksem.

Telefonikõne Rauamile.

"Mis? Minu maja müügis? Keegi teeb vist nalja!"

Veerand tunni pärast heliseb toimetuse telefon. Rauam on märksa lõbusam. "Minu maja pole nii mõttetult suur. Miks ma üldse peaksin oma Eesti kõige parema asukohaga maja maha müüma?"

Selle hinna eest ehk ikka?

"27 milliga ka ei annaks ära," itsitab Rauam.

Pilte suurendades selgub, et tõepoolest, Rauami villa rõdupiire ei klapi müügis oleva maja omaga.

Tegemist võib olla ka eramuga kurikuulsal Puki teel. Hind 17 miljonit krooni viitab dollari kursile ? ehk tegelikult küsib omanik üks miljon dollarit. Kui müüja on pärit Venemaalt, klapiks see Puki tee üldise kontingendiga.

Aga maakleriproua kinnitab, et maja asub tõepoolest Kaasiku piirkonnas, mis Puki teele ei ulatu.

Kaasiku algab järgmisest tänavast, kus on hulgaliselt uusi ja kauneid elamuid. Seekord ukerdab Ekspress lumehangedes Andrekse ja Lauri teel, kus kahe krundi suurus sobiks kuulutuse kirjeldusega. Andrekse tee turvamees vehib tigedalt taskulambiga: kaduge siit! Lauri teel pole ühtki kirjeldusega sobivat maja.

Järgmine käik on Vabaduse väljakule piirkonnaarhitekti kontorisse. Lahke heledapäine piirkonnaarhitekti abi
Ene Liigand
otsib hiiglaslikust arhiivikapist Pirita kaustad välja. Tolmused, käsitsi joonistatud ja vildikatega värvitud plaanid katavad lahtilaotatuna pool arhitekti kabinetist.

Ohhoo, Ranniku teel on ka suured krundid! See on küll juba Merivälja, aga ikka veel Kaasiku piirkond.

Jälle hommikupoolik Pirital.

Tundume olevat sealmaal, kus on aeg lavastada ostja.

Aga ka jõukuse poolest tuntud ärimees ei pääse maakleri juures kaugemale kui ajakirjanik. "Omanik on mu pikaajaline klient, ma tõesti ei saa tema nime öelda," puikleb maakler.

Pika pinnimise peale avaldab Maire Luks, et villa asub Flamingo vastas, teisel pool Pirita teed.

Nimetatud asukohaks sobiks Supluse puiestee. Tänav kubiseb villadest, üks uhkem kui teine. Aga ühtki kirjeldusele vastavat maja seal ikkagi ei ole.

Pirita on risti-põiki läbi sõidetud. Kui usutav on, et omanik oma privaatsustuhinas paneb kuulutusse valed andmed?

See on umbtee.

Kõik plaanid ja projektid on läbi vaadatud. Kuigi mõnikord juhtub, et krundi suurus on plaani peal natuke vale. Või et ehitusluba sootuks pole.

Keeruline on üles leida maja, mille kohta pole paberites sõnagi.

Kas see maja on üldse olemas?


Lollidemaa majad samas hinnas

17miljoniline hind sisaldab tõenäoliselt teatud kauplemisruumi. Siiski pole see iseenesest midagi sensatsioonilist. Samas suurusjärgus hinda küsiti omal ajal Lollidemaa ühe suurima maja eest.

Siivo Silvese
Nõmmel asunud maja müügihind oli kunagi 12 miljonit krooni. Arvestades, et maja on uus, suur ning asub suurepärases kohas ? 200 meetrit Pirita supelrannast ?, pole hind maaklerite arvates midagi müstilist.

Maire Luks räägib, et see hind on omaniku enda määratud, hindamisakti tehtud ei ole. "Midagi tohutult erilist elamus ei leia, hinna on üles ajanud hea asukoht, suur 3000 ruutmeetrine kõrghaljastusega krunt, palju elamispinda ja luksuslikud materjalid," selgitab Luks.

Maaklerite hinnangul kulub selle maja müügiks vähemalt aasta, juhul kui Venemaalt ei saja siia mõni dollarimiljonär, kes elamu kohe ära võtab. Kohalike hulgast on raske ostjat ette kujutada. "Kui inimene vähegi mõtleks, siis saaks selle raha eest oma maitse järgi mida iganes ehitada," nendib üks Tallinna tuntumaid kinnisvaraspetse. Luks peab võimalikuks, et maja läheb hoopis üürile.
Miljonimaja laen
Esimene sissemakse 5 100 000 krooni.
Laenumakse 30 aasta peale 87318 krooni, 10 aasta peale 144380 krooni kuus.