Kes on Tarbeklaasis tegutsevad noored disainerid?

Tegu on äsja EKA lõpetanud klaasikunstnikega. Veel õppetöö käigus, tööstuspraktika raames aastal 2002, valmisid paljud perspektiivsed tootenäidised, mis oma kaasaegse kujundusega tähelepanu äratasid, kasvõi näiteks eesti disaini ülevaatenäitusel Helsingis Design Forumis. Olude sunnil jäid tookordsed näidised klaasivabrikus Skankristall juurutamata, põhjuseks vabriku keeruline olukord ja pankrotimenetlus. Nüüd tunduvad avanevat uued perspektiivid. Noorte disainerite kolmik on teineteist täiendav. Kaja Vaikre on tõestanud end eelkõige virtuoosse graveerijana, ta on suurepärane nii kirjade kujundamisel kui plastilise modelleerijana. Eero Vaikre on samuti suurepärane kirjameister, Kristi Kasega tegelevad nad peamiselt dekoori väljatöötamisega olemasolevatele vormidele.

Kuidas sai võimalikuks nii mitme kunstniku rakendamine Tarbeklaasis?

Tänu juhtkonna vastutulekule. Üks kunstnik oleks selgelt liiga vähe uue ühe nii arenguvõimelise ettevõtte toodangu ja erinevate profiilidega töötamiseks.

Millega tehases peamiselt tegelete? Millised on senise töö tulemused?

Noored, kes kaks aastat tagasi pakkusid välja tehnoloogiliselt kerge vaevaga toodangusse juurutatavaid näidiseid, said võimaluse vabrikusse naasta juunis 2004, et alustatud tööd jätkata. Valisime välja kolm varasemast kõige sobivamat ideekavandit. Nendest said välja arendatud mitmevormilised esemegrupid – uute rütmikombinatsioonide nii silindriliste vaaside kui ka liivsöövituses dekoratsioonivariantide osas. Näiteks Kristi tegi pooleteise kuuga üle viiekümne uue liivsöövituses dekoori näidise materjalis teostatuna.

Näitusel on väljas lihtsa vormi baasil dekooriga tegelevad tootenäidised. On see paratamatu ja kas saate varsti ka ise vorme kujundada?

Erinevaid silindreid kasutame seetõttu, et seda tüüpi vaasivorme ja nende tootmiseks vajalikke puhumisvorme on vabrikus kõige enam ja kõige laiemas valikus.

See on uuesti alustava ja siiani mitte kuigi jõuka ettevõtte puhul paratamatu. Uute vormide väljatöötamine ja juurutamine on igas mõttes kulukas ettevõtmine. Aga ega see tulemata ei jää. Viimaseks uute vormide seeriaks on Hüti näide. Aga toodetakse ju endiselt ka seniste tehases tegutsenud kunstnike nagu Tiia-Lena Vilde ja Eino Mäelti loomingut, samuti on üks edukas toode Toomas Riisalu kujundatud veinipudelihoidja.

Loodame, et vabrik jätkab vaikset ülesmäge liikumist, et kaua sel alal tegutsenud oskustöölised ei loobu ja näituselt kogutud vastukaja on võimalik töösse rakendada.