Eesti IT-kurjategijad möllavad Inglismaal
 
Briti press teatas hiljuti, et identiteedipettused on Ühendkuningriigis kasvanud 70 protsendi võrra. Kahjuks on selles kandev roll eestlastel. Sel nädalal jõudis kohtusse järjekordne hiigelpettus.
Esmaspäeval Londonis alanud kohtuistungil ennast 390 miljoni krooni suuruses krediitkaardipettuses süüdi tunnistanud Hannes Pajusalu (33) kuritegeliku karjääri algus on seotud Eestiga. Kolmapäevased lehed kirjutasid põgusalt, et 1999.aastal mõistis Vilniuse kohus Pajusalu ja kaks lätlast süüdi võltsitud maksekaartide abil Leedu pankadest ligi poolteise miljoni krooni varguses – kokku 52 kuriteoepisoodis. Pajusalu karistuseks mõistis kohus kolm aastat vangistust. Ent tollel lool oli ka teine ots, mis vahetult Eestiga seotud.
2002. aastal mõistis Tallinna linnakohus võltsimiste ja kelmuste organiseerimises süüdi Meelise (31) ja Mariuse (30). Otsusest nähtub, et Keilast pärit grusiin ­Marius õpetas Pajusalule 1998. aasta suvel, kuidas maksekaarte võltsida. Marius ja Meelis andsid Pajusalule nimekirjad eri välismaiste pankade klientide arvete numbritega ja VISA Elektroni maksekaartide toorikud, millistele Pajusalu kandis klientide arvete numbrid ja märkis kaartide omanikuks Valeris Maksimovsi. Kokku võltsis Pajusalu 52 maksekaarti. 
Valmis kaartidega käis Maksimovs kamraadide juhtnööride järgi “Vilniaus banka” kontorites, Vilniuse postkontorites ja kauplustes, kus ta võltsis pangaterminalide tšekkidel allkirju ning sai teistele isikutele kuuluvatelt pangaarvetelt kätte sularaha. Samuti ostis kamp endale rõivaid, tasudes võltsitud maksekaartidega.
Saak jagati viie mehe vahel võrdselt, Mariuse ja Meelise osa saatis Pajusalu reisibussidel Vilniusest Tallinna. Üks tunnistaja, bussijuht, kirjeldas Pajusalut sõnadega “keskmist kasvu, paks, lühikeste heledate juustega umbes 27aastane mees”.
Muide, kohtuotsuse andmetel Pajusalule võltsimiskunsti õpetanud Marius käib veel tänagi kohtu vahet, olles süüdistatav ühes Eesti pikaealisemas kohtuasjas – teda ja viit kaasosalist süüdistatakse Ühispangast poolteise miljoni krooni varguses, kasutades ära pangaautomaatide tehnilisi iseärasusi.
Kinnistusregistri andmetel kuulub Pajusalule maatükk Kiili vallas ja kaks korterit. Kiili valla ajalehe andmetel on Pajusalu maja (pildil) korduvalt auhinnatud kui valla üht ilusaimat.

Janar Filippov
Libainimeste keeruline võrk
  • Kelmid kasutasid mitut skeemi, kuidas internetis valeidentiteetide abil raha välja petta. Mõned skeemidest olid ülimalt komplitseeritud ja jälgede segamiseks asutati isegi valefirmasid, kuhu palgati sekretär, kes kinnitas näiteks pankadele isiku ehtsust.
  • Põhiskeem oli siiski kaaperdatud krediitkaardiandmetega kauba ostmine. Et sellelt teenida, müüdi kraam uuesti internetis e-Bay kaudu maha. Kaubaks läks kõik, alates elektroonikast ja lõpetades Liverpooli jalgpallimeeskonna särkide ning meenemüntidega.
  • Kaaperdatud krediitkaartidega mängiti muuseas ka veebikasiinodes ja -totalisaatoritel, kus saadud võidud suunati petiste kontrollitud kontodele. Uurimise andmetel olid nende ohvrid peamiselt ameeriklased, britid ja hispaanlased.
  • Loo ulatust näitab, et kohtus vandemeestele esitamiseks skaneeriti 1200 dokumenti ja fotot.