Venelased võtsid vedu

Idee kasutada Myotonit astronautide füsioloogilistes uuringutes käisid eestlased Venemaa ja Euroopa kosmosemeedikutele välja mullu Glasgow 59. astronautikakonverentsil. Venelased võtsid kohe vedu, juba paari kuu pärast alustati uuringuid ja tänaseks on juba positiivsed referentsid käes!
Myotonit testiti Moskvas täielikule tasakaalutusele ligilähedases kunstliku gravitatsiooni keskkonnas. Selle loomiseks kasutatakse veevanni, kus katsealune eraldatakse otsesest kontaktist veega puuvillkanga ning õhukese talgiga kaetud kummikangaga. Ta hõljub justnagu vees, kuid tema keha veega kokku ei puutu.

Viibides sedalaadi vannis päevi, hakkavad lihaste toonus ja jäikus kiiresti vähenema, mis tekitab pikema perioodi vältel lihaste taandarengu ehk atrofeerummise - täpselt sama juhtub astronautidega kaaluta oleku tingimustes kosmoses.

Kindlate ajaintervallide tagant tõsteti katsealune reservuaarist välja ja mõõdeti Myotoniga tema lihaseid. Mõõtmistulemused, mis näitasid imiteeritud nullgravitatsiooni mõju lihaste biomehaanilistele omadustele, visualiseeriti arvutis joondiagrammide abil.

Lihased taandarenevad

Peipsi sõnul taandarenevad lihased ja koed nullgravitatsiooniväljas üsna kiiresti. Selle protsessi aeglustamiseks peavad astronaudid mehitatud kosmoselendudel regulaarselt trenni tegema. Euroopa Kosmoseagentuuri mehitatud kosmoselendude päevaprogrammid sisaldavad on iga päev kahetunnist treeningut. Paraku kõik astronaudid täistreeningprogrammi ei järgi.

„Pole ka treeningkeskkond ju sama, mis maapeal, näiteks looduses. Puudub värske õhk, ja dušš ning tööprogramm on pingeline. Nii tuleb mõni astronaut missioonilt tagasi üsna halvas seisundis," ütleb Peipsi.
Myoton võimaldab mehitatud lendudel monitoorida treeningute efektiivsust ja saada objektiivset infot, millisel tasemel astronaudi lihaste taandareng antud treeningkoormusel stabiliseerub.

Vene kosmosemeedikud tahavad Myotoni veel testida, sest ühe uue tehnoloogia kosmosesse viimine eeldab põhjalikke uuringuid ja seadme täiendavat arendust. Samuti tuleb see vastavusse viia kosmoses kasutatavatele tehnoloogiatele esitatud nõuetega.

Mõned Myotoni kasutajad

Kaunase Meditsiiniülikooli kliinik
Riia Ülikool
Walter Reed Army Medical Center, armee meditsiinikeskus Washingtonis USAs
Eesti ja Leedu kergejõustikutiimid
Eesti suusakoondis
Itaalia jalgpalli olümpiakoondis
Gerd Kanteri ja Virgilijus Alekna tiimid
Sahlgrenska Ülikooli Haigla Rootsis
Soome Reumafond
Utrechti Meditsiinikeskus Hollandis
Sydney Tehnoloogiaülikool Austraalias
Jyväskylä Ülikool Soomes
Gomeli Ülikool Valgevenes
Itaalias: Università G. D´Annunzio, Istituto di Scienza dello Sport, S. Groce e Carle, Università degli Studi di Bari, Università di Roma, "La Sapienza", Università degli Studi di Padova.
Tartu Ülikooli Kliinikum