Ristikäik Vene viinatööstuse vastu pole uus. Pärast seda, kui Putin allkirjastas seaduse, mis muutis “homopropaganda” vanglaga karistatavaks kriminaalkuriteoks, on boikoteeritav Vene vodka sorisenud rentslitesse nii Londoni Sohos kui ka New Yorgi East Side’is.

Samas, rõhutab Kristi, pole X-Baaril midagi vene inimeste vastu, otse vastupidi. Vene peod koos slaavi muusika ning suupisteteks pakutavate sihvkade, barankade ja tooreste sibularõngastega on alati toonud kokku märkimisväärse hulga kliente. Kireva elukäigu ja suure Siberi-kogemusega baarinaine Sirts, kes juba teab, mismoodi voblasid laua peale sättida tuleb, on korraldanud nii sosisotšnajaid kui ka pelmennajaid koos asjakohaste suupistetega.

Ka sel reedel, 9. augustil plaanivad lesbibaari pidajad suurt Vene pidu, mille alatoon on seekord aga äärmiselt poliitiline. Valmis on maalitud suur plakat, millel Kremli kohale kogunevad mustjad tormipilved. Ning vodka asemel tuleb pidutsejatel piirduda mehekõrgusest (“No vat nii kõrge on ta,” näitab Sirts kätt küünitades) tsaariaegsest samovarist kallatava teega. Või, jah, Eesti oma viinaga.

Kui suure osa klientuurist X-Baaris venelased üldse moodustavad? Aina suurema, väidab Kristi, “Putin on Venemaal ju kõik kinni keeranud!” Ja võidaks tulla veelgi tihemini. “Rongid käivad, tulge Eestisse,” agiteerib eestlanna elavalt.

Kui öelda, et ilmselt on ka Eestis inimesi, kes oleks rõõmsad, kui X-Baar tegevuse lõpetaks, vähemasti anonüümsete internetikommentaaride järgi otsustades, noogutab Kristi emotsioonitult ja teatab, et “õnneks on Eestis vähemasti mingisugusedki vabadused”.

Pärast seda, kui baar Facebooki-postitusega Venemaal asetleidva kohta meelsust avaldas, varastati öösel küll kohemaid ära baari kaunistanud vikerkaarelipp, kuid õnneks oli elutarkadel naistel varulipp kapist võtta. See on nüüdseks kinnitatud vanast mitu meetrit kõrgemale. Elutormideks valmistudes paigaldavad baarinaised ka lisalukkudega uksi ning mõned lipudki lastakse kindluse mõttes veel juurde õmmelda.

Mis aga ikkagi Vene vodkaga juhtub? Kas pudelid juba purustati tseremoniaalselt või on alles oodata selle pidulikku mahakallamist?

“Omanik valas selle kraanikaussi,” ütleb Kristi. Ja lisab praktiliselt: “Õnneks seda viina enam pudelis väga palju ei olnudki.”