Mis tähendab, et kinnine geipidu võib alata!


DJ käsul laulab Anne Veski, et atmosfäär on lahe, ning esimesed heatujulised lipsustatud geid (peo stiiliteema on lipsud ja tutid) saabuvad õhtut veetma.


Istume punapäise Madle ja ­lokkisjuukselise Jaaniga vaiksemasse nurka ja jälgime silmanurgast, kuidas peoruum tasapisi samasooliste paaridega täitub.


Tallinnas on nüüd ka loodud Gei Noored. See on vist viimase nädala uudis?



Madle: Jah, Tallinna grupp on viimase paari nädalaga end püsti pannud. Nüüd ongi loomisel Eesti Gei Noored, millel oleks kaks allüksust – Tartus ja Tallinnas.


Homseks on meil aeg notari juures, et end ametliku organisatsioonina registreerida.


Teie Tartu seltskond on koos käinud juba kevadest saati?


Madle:
Alguse sai see sellest, kui Ilke tuli Belgiast siia.


Madle osutab mööda Maailma ruume ringi sahmivale, asju korraldavale noorele naisele.


Pärast üht Ilke ja teiste korraldatud edukat pidu istusime maha, rääkisime oma ideedest ja tekkis kohe omavaheline klapp.


Jaan:
Tartu geipidusid on toimunud vähemalt viis aastat. Gei Noorte idee on see, et muud tegevust ka ikka oleks.


Madle:

Jah, et üritusi oleks regulaar­selt ja et neil oleksid kindlad korraldajad. Me ei taha ainult inimesi kokku tuua, vaid ka ühiskonnas mingit muutust esile kutsuda.


Kes on Tartu Gei Noorte liikmed? Põhiliselt tudengid?


Madle:
Jah, keskkoolis käivad kuuest aktiivsest liikmest kaks. Kõik on alla 30 aasta vanused, mina olen noorim.



Kui menukad on teie üritused?



Madle:
Filmiõhtud on olnud populaar­semad, bowling vähem. Kõige suuremal meie korraldatud peol oli aga umbes 200 osalejat.


Te olete päris vingete asjadega juba maha saanud, näiteks temaatiline konverents septembris. Millised on järgmised suuremad projektid?


Madle:

Kõige suurem on Balti Pride – Balti riikide geide ühisparaad, mille juurde kuuluvad ka kultuuriprogramm ja poliitilised diskussioonid.


Ühe projekti lõpptulemuseks on vikerkaarevärvilised kleepsud söögikohtade ja teenindusasutuste ustele. See näitab, et nad on arvestanud ka geiinimestega ja et kõik on oodatud.



Eestis on seksuaalvähemuste diskrimineerimine suhteliselt valus teema.



Jaan:
Sel nädalal kukkus võrdse kohtlemise seadus Riigikogus läbi. See oleks tähendanud diskrimineerimise keelustamist, nii et eks me peamegi seda vabatahtlikku võrdset kohtlemist propageerima.



Kas te töötate mingil viisil ka partnerlusseaduse läbisurumise nimel?



Jaan:
Me jälgime seda.



Kuivõrd te ise olete Eesti meeste seas ülilevinud homofoobiaga kokku puutunud?



Jaan:
Meie grupi üks eesmärke ongi näidata teistele noortele eeskuju, et pole midagi hirmutavat või skandaalset, kui nii-öelda kapist väljas olla.


Madle:
Selliseid momente tuleb ikka ette, et kui kõnnid tüdrukuga tänaval käest kinni, siis keegi noormees leiab, et seda on vaja kommenteerida.


Miks keegi peab tulema, hakkama sinu armastust kommenteerima ja seda oma rõvedustega rüvetama? Mina ju ei uju t& amp; auml;naval heteropaarile külje alla ega hakka mingeid roppusi rääkima!


Jaan:
Mina millegipä ;rast tajusin seda rohkem, kui keegi ei teadnud, et ma olen homoseksuaalne. Aga minu töökaaslased, 20 tursket meest, neil ei olnud sellega mingit probleemi, kui ma võtsin asutuste üritustele oma poisi kaasa.


Madle:
See on ikka suur võit, kui saad minna asutuse peole kallimaga ja keegi ei vaata veidra pilguga. Selline peakski elu olema, et ei peaks mõtlemagi sellele, kuidas seda keegi vaatab!


Kui sa oled kapist väljas, siis inimesed oskavad sellega ka rohkem arvestada. Eestlastele on nii omane teha eestlase-venelase-sakslase- ja homonalju. Siis nad ikka mõtlevad enne, kui rääkima hakkavad, mis on juba samm edasi.


Jaan:
Mõni ütleb, et homoseksuaalsus on midagi, mis peaks jääma magamistuppa. Aga töökeskkonnas või koolis räägitakse ju neil teemadel ka, et kuidas nädalavahetus läks. Või et kuidas kodustega on.


Üks tüüpiline juhtum ongi ilmselt, et naised räägivad näiteks tööl, et käisid mehega kinos. Aga kui geimees ütleb, et käis oma poisiga kinos, siis mõeldakse, et okei, las ta olla gei, aga miks ta peab mulle seda näkku toppima...


Madle:

See on tüüpiline! Inimesed räägivad kogu aeg, et ülim väärtus on tõde, aga kui nad seda kuulevad, siis tuleb välja, et tegelikult nad ei tahtnud seda kuulda.


Kui kaua te olete avalikult tunnistanud, et olete geid?


Madle:
See on pikk protsess, mis algab sellest, et tunnistad iseendale, edasi tulevad sõbrad, vanemad, töökaaslased. ­Samas, kui vahetad töökohta või kooli, hakkad jälle sellesamaga otsast peale. See ei lõpe kunagi.


Jaan:
Kõige kriitilisem on endaga rahu sobitamise aeg. Palju on noorte inimeste enese­tappe, mille puhul keegi ei tea, miks nad endalt elu võtsid. Ma pakuksin hüpoteesi, et paljud neist on geid. Sellisel juhul on põhjust kõrvalseisjatel raske leida.


Madle:
Mina olin umbes 12aastane, kui ma ise sellest aru sain. Siis läks kolm aastat, kuni lõpuks leidsin, et ma ei viitsi igal hommikul ärgates end halvasti tunda, sest ma lihtsalt armastan kedagi teistmoodi, kui normid ette näevad.


Jaan:
Minul oli kapist välja tulek 18aastaselt, ja praeguseks teavad isegi vanavanemad.


Vanemad aktsepteerivad seda ja on ka tutvunud poistega, kellega mul on pikem suhe olnud.


Madle: Alguses see tekitab igas vanemas šoki, nagu iseendalgi. Minu vanemad on olnud väga toetavad.


Iga vanem tahab oma last õnnelikuna näha. Kui laps suudab talle silma vaadata ja öelda, et ta on täpselt niimoodi õnnelik, nagu ta on, siis vanematel ei jäägi muud üle kui sellega leppida.


Kui sa oled ebakindel, siis nad hakkavadki lohutama, et küll läheb üle!


Tundub, et see on viimaste aastate küsimus, et väga paljud noored julgevad avalikult oma sättumust näidata.


Madle:
See käib käsikäes ühiskonna arenguga. Tänu sellele, et siin on pride’id toimunud ja tehtud töö kannab vilja.


Jaan:
Nendest teemadest on lihtsalt rohkem räägitud. Samas vanemate inimeste puhul on teistpidine tendents, minnakse kappi tagasi, just naistepaarid, kes kasvatavad lapsi – et neid ­lapsi kaitsta.


Madle:
Pole ime, et mul koduhoovis seitsmeaastased põngerjad mängivad pedekulli – kes kinni püütakse, on pede. Hämmastav, kui varakult lastel sellised vä ; ;ärtushinnangud kujunevad!


Milliseid stereotüüpe te olete geide kohta kuulnud?


Madle:
Kõik meesgeid on automaatsel t juuksurid ja lesbid on lühikesed, paksud, vinnilised ja poisipeaga. Veel, et homomehed ei loogi suhteid, vaid nad on seksi peal väljas. Aga nii nagu luuakse romantilisi suhteid, loovad ka geid neid ühiste huvide ja emotsionaalse seotuse alusel.


Jaan:
Üks jaburamaid on pedofiiliaga seostuv. Haridussüsteem on üks raskemaid kohti, kus kapist välja tulla.



Kuidas te hindate, kui hästi seda teemat koolis käsitletakse?



Madle:
Kool on ju heteronormatiivne süsteem. Põhikoolis käsitleti seksuaalse orientatsiooni teemat ühes inimeseõpetuse tunnis, mida õpetaja alustas lausega: “Mina küll ei sooviks, et mu laps oleks homo!”


Aga gümnaasiumis oli positiivseid üllatusi nii õpetajate suhtumises kui ka näiteks 20. sajandi kirjanduse seksuaalsete piiride tunnetamise käsitlemise osas.


Jaan:
Minu kogemus oli koolis selline, et õpetaja tuli klassi ja ütles: “Täna ma peaksin teile rääkima homoseksuaalsusest, aga kuna me oleme siin kõik n o r m a a l s e d inimesed, siis me võime selle vahele jätta.”


Meie geinoorte grupis on mitmeid õpetajaid, kellel on huvi LGBT* teemadel õpetajatele koolitusi teha.


Madle:
Koolid võivad ka meiega ühendust võtta, et kutsuda meid sel teemal rääkima.

See on ju siiski suhteliselt uus mõte, seista klassi ees ja mõelda, et kõik õpilased ei pruugi olla heteroseksuaalsed.


* * *

Kell käib päeva viimast tundi ja tihedalt rahvast täis saalis käib tants Katy Perry “I Kissed a Girl” järgi.


Naised laulavad kaasa, tantsivad energiliselt, aga hallipäised vanamehed võtavad sealsamas kõrval asja rahulikult. Õõtsuvad lihtsalt kiindunult emmates tasakesi loo taktis.


Ja rahvast muudkui voolab peole...


* LGBT: L- lesbi; G-gei; B-bi; T-trans.
Kes on Ilke Jaspers (25)?

“Ma kolisin siia Belgiast kaheks aastaks Tartu Ülikooli riigiteaduste osakonda õppima. Kuna siin eriti geiüritusi ei toimunud, otsustasin mõned inimesed kokku kutsuda ja korraldasimegi üheskoos peo. Hiljem aitasin juba meie grupi tegevusele struktuuri luua.

Ma tulen ju riigist, kus geiabielu ja geide lapsendamisvõimalus on legaal­sed ja ma saan inimesi innustada, et see on võimalik. Me alustasime ju samamoodi sallivuse puudumisest.”
MTÜ Tallinna Gei Noored

;Esimene Tallinna Gei Noorte üritus on Jeanette Wintersoni teemaline kirjandusõhtu 15. novembril Gei ja Lesbi Infokeskuses.

;Kavas on keegli- ja filmiõhtuid, Tartu noortega ühine jõuluball, meditatsiooniõhtuid jne. 

;Tallinna Gei Noorte blogi aadress on tallinnagn.blogspot.com .

;Tartu noorte veebiaadress on tartu.vikerliit.ee .