Toimumispaik pole valitud juhuslikult. Tartu ülikooli teoloogiamagistrant ning bändides ­Chungin & The Strap-on Faggots ja Maikameikers tegutsev Indrek leiab, et kuigi Patarei vanglakompleksil on avaliku kultuuripargi staatus, pole seda seni ära kasutatud. “Mida raskemad tingimused, seda helgemad unistused. Kunagi müüride vahele kinni jäänud vangide unistused imbuvad nüüd tasapisi läbi müüride ja inspireerivad meid.”

Indreku sõnul on nii mahuka ürituse korraldamine ühest ­küljest raske, kuid lihtne, sest tegu on sõpruskonnaga teismeeast saadik. “Vahepeal on igaüks oma rajale läinud, nüüd koondume taas ühe vihmavarju alla. Meie peaeesmärk on kokku koguda kõik noored, kellel leidub ägedaid ideid, ja nad omavahel tuttavaks teha.”

Ilmselt kõige laiemaid masse tõmbab kokku kontsert. Tuntud tegijate, nagu Sõpruse Puiestee, J.M.K.E. ja Def Räädu kõrval astub lavale veel umbes 30 kollektiivi (näiteks Kosmosepealinn, Kuklachew & The Space Cats, Öökülm).  

TÜ Viljandi ­Kultuuriakadeemia lavakunstitudeng Otto vastutab teatri- ja tantsuetenduste eest. Mõlemaid on kavas kolm. “Lavastuste ideed sündisid Drakadeemia teatrikoolituse programmis, need teevad teoks meie akadeemia õpilased.”

Mihkel kardab seoses “Kultuuri­tolmuga” kõige rohkem seda, et kohaletulnud lähevad sama targalt tagasi. “Kõige hullem oleks, kui ­ükski kohaletulnu ei avardaks oma silmaringi ja kõik jääksid edasi vanade liistude juurde. Aga olen kindel, et seda ei juhtu.”

Samal ajal “Kultuuritolmuga” leiab aset nõukaaegsete punkarite suvetuur “Disko pole oluline, punk on põhiline”. Mida tänapäeva alternatiivkultuuri eestvedajad vanemale põlvkonnale soovivad? Indrek: “Pisar vestitasku ja kaunist nostalgiatuuri!” Otto: “Et nad julgeksid veel unistada, ja kui jaksavad, siis mõne unistuse ka teoks teha.” Mihkel aga kutsub neid “Kultuuritolmule” veenduma, kuidas nende seeme on arenenud ja muutunud.

“Kultuuritolmu” toetab rahaliselt Tallinna spordi- ja noorsooamet. Täpse kava leiab www. patarei.kalamaja.com.