Visiidi kaks tulemust

 

- USA toetus küberkaitse keskusele Eestis

President Ilves: „Arvestades koostööd USAga, usun et pikaajaliselt on USA tugev toetus küberkaitse keskusele võibolla see, mis on kõige olulisem tulemus Eestile, ka Eesti rollile NATO sees ning küberkaitse loomisele, mis on alles lapsekingades.

Sellest räägitakse seni erafirmades, aga mitte riiklikul tasandil. Loodan, et Eesti kasutab oma kogemusi ja ekspertiisi, et saada sel alal arvestatavaks riigiks. USA valmisolek kaasa tulla tõestab meie tõsiseltvõetavust, kui oleme ise head."

 

- Arutelud viisavabadusest

Ilves: „Arutasime seda mitte eriti pikalt president Bushiga. Me kõik teame, et George W. Bush toetab seda ja lubas seda teha juba siis, kui käis Tallinnas. Aga kogu asi on Kongressi käes. On kaks eelnõu eri kodades, mõlemad on suured ja laiad omnibuss-eelnõud, millest väiksem osa annab uute NATO liikmesriikide tarvis viisaloobumise võimaluse.

Nüüd need seadused lähevad lepitusele. Kaks koda peavad leidma ühise positsiooni, mis läheb presidendi kätte. Kuna seaduses on mõned momendid, mis ei meeldi president Bushile, võib juhtuda, et suur seadus võib saada veto. Kuid nii vabariiklased kui demokraadid on avaldanud toetust sellele et kaotada ära viisanõue praegusel kujul."