Seest vaatab vastu venekeelne paber, kus torkab silma sinise pastakaga tehtud kummaline kritseldus. See on Vahur Krafti allkiri.

Pärast skandaali puhkemist ütles Kraft, et tema pole valeandmetega dokumendile teadlikult alla kirjutanud. Kui Kraft räägib tõtt, pidi petukirja koostama keegi teine. Kes see võis olla?

Eesti Pangas kehtis tollal kord, et dokumendile kanti nn struktuuriindeks. See oli kahe- või kolmekohaline number, mis näitas selle koostajat. Igal osakonnal oli oma tähis, nagu ka käputäiel tippametnikel.

VEB-Fondi dokumendi paremas ülanurgas on kombinatsioon 1-2-1. Mida see number meile räägib?

Eesti Pank ei oska sellele küsimusele vastata. Panga kõneisik Viljar Rääsk peab pärast arhivaaridega konsulteerimist võimalikuks, et koodi kirjutaja võis midagi sassi ajada.

Ühe variandi mõistatuse lahendamiseks pakub Siim Kallase poolt 1994. aastal kinnitatud Eesti Panga asjaajamise juhend. Selle kohaselt kuulus kood 1-2-1 presidendi nõunikule Urmas Kajule.

Helistan Kajule, kes vastab haiglast, aga tema hääl on reibas. Kas ta oskab midagi öelda VEB-Fondi paberi kohta, millega esitati 30 miljoni dollari osas valeandmeid?

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist