Seepeale saatis Teder, Glikman & Partnerid, mis kaitseb ka maatehingute tõttu tähelepanu alla tõusnud ehitusettevõtet Merko, Reinsalule kirja, milles nõuab vabandamist ja oma väidete tagasivõtmist ETV vahendusel. Vastutasuks „nõuetest loobumine tulevikus".

Vaikus on kuldne

Reinsalu ütles Ekspressile, et sisuliselt on tegu tema vaikimasundimisega, kuid ta jääb oma sõnade ja väärtushinnangute juurde ega kavatse vabandada.

„Vabandamine selle eest, et ma rahva esindajana avalik-õiguslikus televisioonis tõstatan küsimuse riigivara valitsemisest, oleks väär. Suudan ka kohtus ära tõendada, et Eesti Posti juhtkond ei täitnud oma hoolduskohustust seista hea riigi äriühingu huvide eest," ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul tugines tema algne väide ETV-s („Eesti riik sai pügada") avalikel allikatel. „Kui Google´is trükkida sisse „eesti post+merko", siis see ei võrdu „armastus", vaid terve hulk kriitilisi artikleid. Väljendusin pigem leebelt," lausus Reinsalu.

Reinsalu imestas, miks teda ründab Merko esindaja, sest tema süüdistuse teravik oli suunatud Eesti Posti tollase juhtkonna vastu. „Kavatsen riigikontrolli poole pöörduda, kes võiks hoolduskohustuse täitmisele hinnangu anda," märkis Reinsalu.

Indrek Teder on ajakirjandusele öelnud, et loobub oma osalusest advokaadibüroos õiguskantslerina tööle hakates.

Süüdi on kõik teised

Ekspressile on vihjatud, et Merko on Tederi büroo kaudu teisigi sarnaseid ähvarduskirju saatnud, kuid Tederi partner Leon Glikman ütles Ekspressile, et jutud õiguskaitseorganitele kirjade saatmisest on valed.

"Võitegi kirja panna, et tegemist on otsese  ja teist isikut halvustava valega. Samuti võite kirja panna, et Merko ei ole esitanud nõudeid ERR-i [Eesti Rahvusringhäälingu] vastu ja ei kavatse seda teha," kirjutas Glikman Ekspressile.

Merko aktsia on augusti algusega võrreldes langenud 2,4 korda, samas kui Tallinna börsil noteeritud aktsiate koguväärtus on kahanenud 1,5 korda.

Merko Ehituse juhatus kutsub 19. veebruariks kokku ettevõtte üldkoosoleku, et informeerida aktsionäre maadevahetuse tehingutega seotud kriminaalasjas ilmnenud kahtlustuste mõjust ettevõtte majandustulemustele.

Merkot kahtlustatakse karistusseadustiku kolmes episoodis altkäemaksu lubamises või andmises keskkonnaminister Villu Reiljaniga seotud isikutele. Süüdimõistmisel võib juriidilist isikut oodata rahaline karistus 50 000 - 250 000 000 krooni ja võimaliku lisakaristusena ka sundlõpetamine, mis on siiski vähetõenäoline.

Eesti Posti, Tallinna linna ja nende keskel Merko kahtlastest tehingutest on Ekspress kirjutanud põhjalikult: