“Ma teen teile torti!” pakub Tatjana õhinal. “Praha torti. Tordi nimi pole küll venelik, kuid muidu on see nüüdisaja vene kodusele köögile iseloomulik. Ma teen seda torti kõigiks perekondlikeks tähtpäevadeks.” Mõne aasta eest nõustus Tatjana Liksutova osalema raamatu “Vene köögi eripära Eesti moodi” koostamisel. Loomulikult võttis ta sellest osa kui populaarse restorani Gianni omanik.

Ent Eesti ajakirjanduse põhiküsimusele – miks suhtleb ta pressiga nii harva – vastas ta nii: “Miks rääkida oma isiklikust elust kõigile? Mulle tundub, et kui rääkida ajakirjandusele oma õnnest, võib selle esiteks eemale peletada, teiseks aga näib, nagu hakkaksid inimesed su elu tükikeste kaupa laiali tassima.”

Liksutovide perekond pakub sel nädalal kõneainet tänu Vene tuntuimale poliitblogijale Aleksei Navalnõile. Navalnõi avaldas internetis skeemi, kuidas “piibrinahkse kraega suli ja aferist, aga ka Moskva aselinnapea M. S. Liksutov teenis oma varanduse Venemaa Raudteede skeemides, saab nüüd venelastelt miljoneid rublasid palka ja jätkab riigi rahaga äri ajamist, varjates seda moskvalaste eest, ja on vormistanud fiktiivse abielulahutuse”.

Kõik see kisa-kära tekkis läinud aasta mais vastu võetud seaduse pärast, mille kohaselt on Venemaa riigiteenistujatel ja nende abikaasadel keelatud omada välismaal vara ja välisriikide pankades kontosid. Nüüd aga avastas Navalnõi, et Loksal sündinud ametnik Liksutov ei olegi oma ärisid maha müünud, nagu ta 2013. aasta suvel teatas, vaid vormistanud oma 25 600 euro suuruse osaluse Transgroup Invest ASis abikaasa Tatjana nimele.

Jõhvi neiu Tanja läks pärast kooli lõpetamist meditsiiniõeks õppima. Aga, nagu ta ütleb, tegi saatus oma korrektiivid, mis olid Tanjale eneselegi ootamatud. Ta sõitis millalgi Tallinna, jalutas seal kesklinnas ja tema juurde tulid, nagu muinasjutus, inimesed ettepanekuga, et ta hakkaks modelliks. Tanja läkski agentuuri EMA ja töötas juba nelja kuu pärast modellina Pariisis. Neli aastat käis väga tihe töö, selle katkestas Tanja tulevane abikaasa, kes tegi talle ettepaneku jätta Pariis ja tulla Moskvasse.

Tatjanal ja Maksimil on kaks poega. Veel mõni aasta tagasi ütles Tatjana, et naudib naise, ema ja perenaise rolli. Ta armastab süüa teha. Eelistab Itaalia kööki, kaasaegsest vene menüüst aga valiksid nii Tatjana ja Maksim kui ka pojad esmajärjekorras kodusvalmistatud kotletid. Ka on Liksutovidel olnud traditsioon puhkepäeviti üheskoos restoranis söömas käia.

“Ma pole tookordset valikut hetkekski kahetsenud!” kommenteeris Tatjana otsust vahetada modellikarjäär Pariisis abikaasa rolli vastu Moskvas. “Aga Moskva elu väsitab mõnikord – siis ma tulengi Tallinna puhkama. Siin valitseb kerguse atmosfäär.”

“Mul on kõik seaduslik, kinnitan seda,” teatas Maksim Liksutov vastuseks Navalnõi süüdistustele. Moskva linnavalitsuse transpordiosakonna pressiteenistusest teatatakse, et aselinnapea “täitis õigeaegselt Venemaa seadustest tulenevad kohustused oma varalise seisu teatamise kohta” ning “ta ei ole seadusi mingi viisil rikkunud”.

Dokumendid kinnitavad, et Liksutov lahutas naisest juba juunis 2013. Moskva Zamoskvoretšije kohtu koduleht ütleb, et Tatjana Liksutova esitas hagi M. S. Liksutovi vastu 4. märtsil 2013, mis rahuldati sama aasta 26. juunil. Hagi sisu kodulehel ei avaldata.

Enne Moskva linnavalitsusse tööleasumist oli Maksim Liksutov terve rea transpordi- ja masinaehitusfirmade kaasomanik.

Aprillis 2011 määrati Likustov Moskva linnapea Sergei Sobjanini transpordi- ja infrastruktuuri arendamise nõunikuks.

25. septembril 2012 sai Liksutovist Moskva aselinnapea transpordi alal.

Pärast riigiteenistusse siirdumist kuulutas Liksutov, et müüs osalused firmades Aeroekspress (12,5%), Transmašholding (8%) ja Transgroup (25%). Samuti loobus ta Eesti kodakondsusest.

Põhja valmistamiseks läheb vaja

mune – 2 tk
suhkrut – 1/2 klaasi
hapukoort – 200 g
kondenspiima – 1/2 purki
kakaod – 1 supilusikatäis
jahu – 1,5 keskmise suurusega klaasi
vanilliini
söögisoodat – 1 teelusikatäis
kreeka pähkleid –1/2 klaasi

Kreemi jaoks läheb vaja

kondenspiima – 1 purk
võid – 200 g

Lisaks läheb vaja

šokolaadi kaunistamiseks
kreeka pähkleid – umbes 400 g
keedist (soovitatavalt magushaput)

Munad vahustada. Lisada suhkur. Seejärel lisada hapukoor, kondenspiim, kakao, vanilliin, söögisooda, jahu ja kreeka pähklid. Tainas kallata vormi ning panna praeahju. Küpsetada temperatuuril 180 kraadi umbes 45 minutit.

Kuni põhi küpseb, jõuab valmistada kreemi. Selleks tuleb või segada kondenspiimaga. Parem on, kui kondenspiim tuleb otse külmkapist, aga või on enne mõnda aega soojas seisnud. Pärast segamist lasta kreemil tahkuda.

Tordipõhi lõigata kohe pärast ahjust võtmist ülemiseks ja alumiseks pooleks. Alumisele poolele määrida keedist ja lasta mõnda aega seista, et keedis imenduks. 15 minuti pärast määrida keedise pinnale kreemi ja panna tordipooled kokku. Katta kogu tort kreemiga ja kaunistada kreeka pähkli tükkidega. Soovi korral võib kaunistuseks panna ka šokolaadi ja tuhksuhkrut.

Nüüd tuleb tort vähekeseks seisma jätta. Seepärast ongi parem valmistada ta alati päev enne pidulikku sündmust, sest siis jõuab tort keedise ja kreemiga piisaval määral läbi imbuda, muutuda pehmemaks ja maitsvamaks.

Mida te ka ei valmistaks, tuleb kõiki koostisosi segada lusikat samas suunas liigutades, olgu siis päri- või vastupäeva. Nii saab toit maitsvam.