Kahekümneaastane Merily astub neil piltidel reipalt, blond juuksepahmak hooletult patsi köidetud, sügispäikesest säraval New Yorgi tänaval. Tüdruku käest hoiab kõvasti kinni tõmmu mustapäine neljakümnendates aastates mees, kes teise käega vehkides midagi elavalt seletab.

See mees on David Copperfield (46). Kuulus mustkunstnik, kes pani kaduma Ameerika Vabadussamba ja jalutas läbi Hiina müüri. Meelelahutusäris on Copperfield oma sissetuleku poolest kolmeteistkümnes mees maailmas. Ta annab üle 500 etenduse aastas ning on nii populaarne, et Copperfieldi pildiga postmargi on välja andnud neli riiki maailmas.

“Mustkunstnik David Copperfield naudib päikeselist jalutuskäiku eestlanna Merily Gurnaga. Nad kohtusid hiljuti, kui tüdruk New Yorgi restoranis Nello's külastajaid teenindas,” kõlab nädala alguses üle maailma laiali saadetud fotode napp kaaskiri. Ainult Merily perekonnanime (Gurna) ja vanuse (21) on Ameerika paparrazzid valesti kirjutanud. Kui arvestada vanusepiiri, millest nooremaid USAs õhtuti baari ei lubata, on viimane eksitus mõistetav.

Jõgger märkas Merilyt paari aasta eest Tallinnas Viru tänaval. Kehrast pärit tüdruk õppis Kopli kunstikoolis ja Jõgger kutsus ta modellitööd proovima. “Tugevad näojooned, paksud huuled, pehme ninajoon,” kirjeldab Jõgger tüdruku välimust. Ta tunnistab, et nii omapärased näojooned polnud tollal mitte just kõige minevam kaup.

Kuid 1999. aasta suveks oli Merily siiski jõudnud kaks kuud Londonis töötada. “Tahaksin jõuda võimalikult kaugele,” tunnistas ta toona intervjuus Ekspressile.

Tüdruk jõudis eesmärgini. Aafrika, Jaapan, Kreeka, Itaalia, Ameerika, loetleb Merily ema Taimi Jürna kohti, kus tütar reisinud ja töötanud. “Ta on väga edukas olnud,” ütleb Jõgger.

Fotograaf Toomas Volkmann pildistas Merilyt kaks korda Anne kaanefoto jaoks. “Suurte huulte ja väga kurva näoga tüdruk,” mäletab Volkmann esimest kohtumist umbes aasta eest. Tänavu suvel teda teist korda pildistades märkas fotograaf, et pärast keskkooli lõpetamist oli Merilyst saanud eneseteadlik noor daam, kellel polnud naiseks olemist enam vaja teeselda.

Merily perekond elab endiselt Kehras. Ema Taimi nägi tütart viimati augustis, kui Merily New Yorki sõitis. EMA-st, kes teda endiselt esindab, võttis Merily suvel puhkuse. “Ta tahtis ülikooli minna ja läks väikest luuret tegema,” ütleb ema. Emale rääkis Merily, et valib kunsti asemel nüüd erialaks rahanduse – ainult seda ei tea, kas stipendiumi õnnestub saada.

New Yorgis elab Merily sõbranna juures. Ema ei usu, et ta tänavu Eestisse naaseks. Koju helistab tütar ise vähemalt kord nädalas – ema tema numbrit ei teagi.

Kui sellel fotol Merilyt vaadata, siis keda ta kõige rohkem meenutab? Carmen Kassi? Ka Paidest pärit tippmodell elab New Yorgis.

Merily ise eelistab oma elust New Yorgis praegu mitte rääkida. Ta saadab intervjuupalvele teisipäeva hilisõhtul napi vastuse: “Suur aitäh pakkumast, aga leian, et mul ei ole midagi markimisväärset rääkida. Hetkel olen jah NYC-is sõbranna juures, puhkan modellitööst ja teen plaane edaspidiseks. Tervitades, Merily.”