“Simsil” on kolm osa: esimene loodi kümme aastat tagasi, viimane versioon tuli välja möödunud aastal. Igale osale saab juurde osta lisasid, mis sisaldavad näiteks tegelaste reise Hiinasse või Egiptusesse, kodukujunduse aksessuaare, nagu kitarride kollektsioon, akvaariumid või südamekujulise peatsiga vibreeriv voodi. Aga ka uusi riideid ja soenguid inimestele.

Heili ütleb, et tema ei armastagi niivõrd tegelastega mängida, kuivõrd ehitada ja disainida. “Olemegi ostnud lisasid, kus on ainult asjad: erinevad tapeedid, köögimööbel, luksuslik vannitoamööbel ja autod. Isegi IKEA tooted.” Kui varem armastas ta kujundada minimalistlikke kodusid, siis praegu on tema lemmik Aafrika temaatika – tumedad põrandad ja sebra- või leopardimuster seintel ja tekstiilil.

Maja ehitamine algab aga mõistagi korralikust plaanist. Heilil on mitu kaustikut, kuhu ta on joonestanud majade planeeringuid, mille tegemisel on ta šnitti võtnud Tiit Masso “Väikemajade” raamatust.

Vihiku ruutudele tõmmatud sketšid meenutavad tõepoolest algelisi arhitekti jooniseid, kus aknad, uksed, vannitoad jms on märgistatud täiesti korrektsete tingmärkidega. Oma skeemidele on Heili juurde kirjutanud, mis värvi iga element peab majas olema.

Sisearhitekt Kristiina Voolaid tõdeb, et “The Sims” arendab kindlasti mängijate ruumilist mõtlemist. “Jube tore, et keegi tänu sellele mängule on hakanud tõeliselt huvituma arhitektuurist ja sisekujundusest. Ma usun, et see on õige tee, kui unistuse ja “Simsi” vahele jäävad Masso “Väikemajad”. Ainult “Simsiga” vist küll väga kaugele ei jõua. Aga vahet pole. Eesmärk pühitseb abinõu!” ütleb ta.

Profiprogrammides akvaariumi mulle tekitada ei saa

Mängu ja professionaalide programmide vaheline erinevus seisneb muidugi kvaliteedis ning fookuses. “Päris programmides on rõhk objektil, mitte tilulilul, mis seal ümber on – à la lillevaasid, keedukannud ja inimesed. Ma ei märganud ka kohta, kus saaks mõõdud paika panna, aga ega see polegi seal oluline,” arutleb Voolaid. “Dekoreerimist on kindlasti mõnus selle mängu abil teha. Ühe näpuliigutusega saab ju toa värvi muuta ja proovida erinevaid valgusteid ja patju. Lahe! Ja akvaariumisse sai õhumullid ka sisse panna – minu programmis seda küll ei saa!”

“The Sims” kui simulaakrum

Tallinna tüdruk Mari-Ell (15) on “Simsi” mänginud 2003. aastast ja ehitanud selle ajaga sadakond virtuaalset maja. Ka tema aeg kulub peamiselt disainimisele. “Just “Sims 3-s” on kujunduse pool väga palju edasi arenenud. Seal saab ise mustreid kujundada-värvida. Kui tahad diivanile uut riiet panna, saad valida, missugune on selle faktuur. Need võimalused annavad mängule tohutult juurde.”

Muide, Mari-Ell oli üks neist vähes­test, kes läks “Simsi” kolmanda osa Kaubamajja müügile tuleku päeval juba kella üheksaks poodi, et mitmeaas­tase vahe järel uut versiooni proovida.

Ta on osalenud ka “Simsi” kujunduskonkursil, mida korraldab Simsimaa koduleht. Selle juures on ka üks mitmest mängule pühendatud eestikeelsest foorumist, mis ühendab tuhatkond siinset mängijat. Enamasti 12–14aastasi tüdrukuid.

Simsi-foorumites ringi kolades leidsin sealt veel ühe huvitava nišiteema. Mängijad panevad kirja lugusid, mis nende jumaliku käe läbi endi loodud tegelastega Simsis juhtub. Need on justkui omanäolised koomiksid, mida ilmestavad screenshot’id mängust. Lugude stsenaariumid on küll lihtsakoelised, enamasti armastuslood, aga ambitsioonikate kirjatsurade käeharjutuseks vahva väljund ju seegi.

Ka globaalfirmad on aru saanud, et maailmas ülipopulaarses arvutimängus toimuval (möödunud aasta andmeil oli seda müüdud üle 100 miljoni eksemplari) on suurepärane potentsiaal ka päriselus realiseeruda. Nende silmis – raha kujul.

Unistuste töökoda, tarbijate kasvulava

Autotootja Renault teatas paari kuu eest, et Simsis hakkab ringi sõitma nende järgmisel aastal tootmisse lastav elektriauto Twizy Z.E. Sellega kaasa tulnud tuulegeneraator ja päikesepaneel muudavad muide ka Simsi arved väiksemaks! Ammu juba saavad Simsi elanikud kanda H&Mi rõivakollektsioone... Isegi Lily Allen ja Katy Perry otsivad mängust uusi fänne ja plaadiostjaid: oma singli “Hot N Cold” laulis Perry Simsi-maailma erivideo jaoks sisse spetsiaalses simlish’i keeles.

“Simsi” fänn Mari-Ell ütleb, et tema lemmikmäng on nagu ei ükski teine: “Teised mängud saavad otsa. “Sims” ei lõpe kunagi, võid teha jälle uued perekonnad, kujundada uusi inimesi. Sa saad teha, mida päriselus ei tee – hakata kas või astronaudiks.” Kujundada endale unistuste villa või luua terve omanäolise linna.

Kui Tallinna tüdruk on ideega pärast kooli lõpetamist sisekujundust õppida veel lihtsalt flirtinud, siis Heilil on sel suunal esimesed reaalsed sammud tehtud. Kui portfoolio koos, on vaja vaid avaldus ära viia.