Eluaseme omanikud on abielupaar Ilona Josephson (33) ja Rodney Arvid Josephson (44). Naine on Ida-Virumaalt pärit venelanna, mees ameeriklane.

Alghind on 3,6 miljonit krooni. Hüpoteeke lasub korteril ligi viie miljoni jagu.

Suvel korraldas teine kohtutäitur oksjoneid perele kuulunud maatükkidele Mustvees ja Ida-Virumaal.

Soome telekanali Nelonen naistevahetuse šõus osalenud Josephsonid pole tüüpilised laenulõksu sattunud luuserid, vaid midagi enamat. Nad tegutsesid aastaid kinnisvara vallas, üürides Soome turistidele välja Tallinnas ja Pärnus asuvaid külaliskortereid. Ka kõnealust korterit Viru tänaval sai rentida hinnaga ligi 1900 krooni ööpäevas.

Kuni hinnad kinnisvaraturul tõusid, kasvasid rõõmsalt ka abielupaari ambitsioonid. On nad riskialtid ettevõtjad või aferistidest sebijad, see küsimus tekkis alles siis, kui üleriigilisest kinnisvaramullist hakkas õhk välja voolama ning tehingute traagelniidid kärisesid.

Tundub, et Josephsonid uskusid vähemalt äride alguses siiralt oma õnnetähte ning panustasid lootusele, et välisinvestorite ja -turistide huvi Eesti vastu kasvab. Selle stsenaariumi täitumise korral oleksidki ehk nende ärid õitsenud, ent tuul pööras ja laenujadadest koosnev kaardimajake kukkus kokku.

Suuga tegid suure linna
Tüüpiline Eesti kinnisvaraarendaja tegeles neil aastatel "põllumajanduse" ehk majade rajamisega kuhugi heinamaale. Josephsonid kavatsesid aga anda oma näo tervele linnale.

Nende sihtmärgiks sai Mustvee, unine väikelinn Peipsi järve ääres. Nad võeti seal rõõmuga vastu. Linn oli aastaid otsinud investorit, kes ehitaks sinnakanti kas või esimese kaubahalli. Aga ühtki poeketti ei huvitanud vaene kolkalinnake. Kuni kaks aastat tagasi kuulutasid päevalehed üksteise võidu, et perekond Josephson teeb Mustveest turistide uue meka.

Novembris 2006 kutsusid Josephsonid linnarahva koosolekule. Nad teavitasid üldsust kavatsusest rajada Mustveesse 300 kohaga kuuekorruseline hotell koos spaa, konverentsikeskuse ja tenniseväljakutega, restorani, ööklubi ja jäätisekohvikuga.

Perel oli ka sadama rajamise kava ning Mustvee toonane linnapea Gennadi Kulkov rääkis, et Josephsonid otsivad koguni kohta, kuhu võiks lennuvälja ehitada.

Josephsonid eeldasid, et neile eraldatakse spaa ehituseks tükk riigimaad, kas siis rentimise või müügi kaudu. Selle veendumuse aluseks oli hea läbisaamine linnapea Kulkoviga.

Kõige uhkem oli aga elamuehitusprogramm: Epitome lubas ehitada ranna äärde umbes 30 maja. Osa neist pidid olema kortermajad, osa eramud.

Mis puutub rahastamisse, siis rääkis firma esindaja Margus Metsaäär, et "Epitome esindab ennast ja investeerimisgruppi, kes täna ei ole avalik". Ajakirjanduses "Mustvee imeks" ristitud ettevõte OÜ Epitome oli 40 000 krooni suuruse kapitaliga firma, mille müügitulu oli 2004. aastal vaid 600 000 krooni. Üsna kidur taust nii võimsa arenduse jaoks.

Kinnisvara arendas hüpnoosi asjatundja
Ehitajad lõidki järveäärses roostikus kopa maasse... Usk rikkasse Onu Sami asendus aga õige pea umbusuga ja praegu ei leia Mustveest naljalt inimest, kes tahaks seda rahvusvahelist abielupaari meenutada. "Need on õhku rajatud asjad, me ei võtnud neid algusest peale tõsiselt," ütleb abilinnapea ­Urmas Laur. "Nad ei ole esimesed, kes hakkavad Mustveesse spaad ehitama," väljendas oma skepsist kaks aastat tagasi Jõgeva maavanem Aivar Kokk.

Ka Postimehe ajakirjanik Nils Niitra teatas tookord, et "kui Josephsonid tõepoolest viivad Mustvee ime ellu, siis olen valmis ära sööma mitte ainult oma vana sonimütsi, vaid ka jope ja püksid". Nils, su talveriided jäävad alles!

300 korterit linnakesse, kus elab vaid 1600 inimest!?

Abielupaar koos oma nelja lapsega elas siis veel Soomes ja pidas Lahtis keelekoolitust ja tõlketeenust pakkuvat firmat Etc Net. Nad esitlesid seda rahvusvahelise ettevõttena, mille Tallinna kontor pidanuks asuma ­World Trade Centeris. Kuid WTC Tallinna internetileht oma rentnike seas sellist firmat ei näidanud.

Ühendriikides sündinud (kuid Soome juurtega) ­Rodney Josephson tutvustas end Etc Neti internetilehel inimarengu konsultatsioonide, treeningute, hariduse, lõõgastumise ning... hüpnoosi asjatundjana.

Korter kümnekroonise SMSiga?
Esialgu oli kõik ilus. OÜ Epitome koduküljel seletas Rodney Josephson pere nimel: "Me usume, et harmoonia saavutamiseks elus peame me kõik ühise eesmärgi nimel töötama ja ühiskonna heaks investeerima - ja eriti just lastesse. Töö, haridus, perekond - need peavad põhinema puhastel, eetilistel ja tervetel väärtustel ja käitumisel, ning neisse peab panustama selleks, et ühiskond edeneks."

Ilona Josephson jagas Mustvee mõlema gümnaasiumi tublimatele õpilastele stipendiume.

Samuti lubas Epitome annetada kohaliku lasteaia remondiks üks miljon krooni. Kas on vaja lisada, et seda raha pole lasteaed kunagi näinud?
Kõige tipuks riputasid Josephsonid oma firma internetiküljele eriti sõgeda kuulutuse. See lubas kõigi kümme krooni maksva SMSi saatjate vahel välja loosida "väärt korteri kauni Peipsi järve kaldal".

Tulemust kontrollida ei saa ka kuskilt, sest Josephsonidele saadetud e-kirjad tulevad tagasi, telefonid piiksuvad lootusetult ning veebikülg peipsisands.com "on valmimisel".

Väikelinna värk: krundid müüs linnapea poeg
Mullu aprillis teatas Epitome, et esimese elumaja kõik üheksa korterit on broneeritud. Ostjad olla soomlased ja venelased. Rikkad, mõistagi. Maja pidi valmima juunis 2007.

Tänavu veebruaris tunnistas Rodney Josephson, et siseviimistlustööd alles käivad. Ka broneeringute arv oli nüüd kahanenud üheksalt kuueni ning 170toalise spaa maht 30-40 toani.

Venimise põhjuseks olnud muuseas muudatused Mustvee linnavalitsuse koosseisus!

Kõige valjemalt kiitis Josephsone linnapea Gennadi Kulkov (Rahvaliit). Kulkov on läinud Eesti ajalukku linnajuhina, keda saatsid tema ametiajal filmilikult mahlakad skandaalid: kord keeldus ta roolis olles joobeekspertiisist; kord sattus ta Õhtulehe veergudele, sest abikaasa tõstis mehe üleaisalöömise kahtluse tõttu öösel koos kohvritega ukse taha; lõpuks aga sattus mees paariks päevaks trellide taha, sest lasi 30 000 krooni eest ära röövida Mustvee poliitiku Fjodor Maspanovi.

Josephsonidega sidusid linnapead aga labased ärihuvid. Uus elurajoon Pihkva ja Aia tänaval pidi kerkima nimelt kruntidele, mille müüs Epitomele linnapea lihane poeg Vadim Kulkov.

Praeguseks on esimesel elamul lõpuks katus peal, kuid rikkaid välismaa korteriomanikke ei paista kuskilt. Üheksast korterist kaheksa on küll maha müüdud, kuid see tundub varade kantimisena, sest uus omanik on ­Rodney Josephsoni firma Black Water Properties. Korterid on panditud Mezola-nimelisele pandimajafirmale.

Mõisaproua ihkas luksust
Lisaks Peipsi kandile püüdis ettevõtlik pere oma haaret laiendada ka mujale - Pärnusse ja Harjumaale Raasiku valda. Näiteks ostsid nad Peningi ülimalt lagunenud mõisahoone ja neli hektarit maad ning taas andsid kohe teada, et kavandavad sinna suurejoonelist luksuslikku tervisekeskust.  Või lukskortereid. Eks see selgub, peaasi et luks!

Mõis, mille kunagi kinkis Peeter I oma naisele, nägigi viimati remondimehe kätt vist Katariina ajal. Bahai kogudus ootas seitse aastat, et ­jumal mõisa jaoks raha saadaks - kuni müüs 140 000 krooni eest omandatud kompleksi 1,3 ­miljoni eest meie loo kangelastele. Külarahvas ahmis hinna peale õhku, aga uus omanik oli optimistlik. Oli aasta 2007. Näärideks, arvas Ilona Joseph­son, on esimesed "jõukad turistid" sees.

"Mida halvemas olukorras, seda kergem on remontida," lausus Ilona optimistlikult. Tõsi, renoveerimise olekski kergemaks teinud see, et muinsuskaitse ei ole varemetele eriti keerukaid nõudmisi seadnud.

2008. aasta oktoobriks ei ole seal mitte kui midagi muutunud, varemete vahelt poevad küll mõnikord harva sisse ostuhuvilised, kuid küsitud 3,2 miljonit peetakse praegu liiga kalliks.

Mõisa müüv maakler ohkab raskelt: "Park on ilus... Aga Josephsonidega on praktiliselt võimatu koostööd teha, nad hoiavad kõrvale, vahetavad iga nädal telefonikaarte, nad ei maksnud ka maakleritele vahendustasu."

Pere langes ülelaenamise ohvriks
Josephsonid tegutsesid tüüpiliste jänkidena, kes võtsid kinnisvara väärtuse tõustes muudkui laenu juurde.      

Ikka nii, et ostutehing kirja ja kohe hüpoteek peale. Nad võtsid kõikide oma korterite-maatükkide tagatisel raha nii palju, kui vähegi saab, makstes uue laenuga vanu laene. Odavat raha oli pankadel mõni aasta tagasi jalaga segada ning väljalaenamise tuhinas neid ei huvitanudki, kui palju hüpoteeke kinnisvaradele üldse seatud on.

Alguses olid hüpoteegi seadjad soliidsed pangad: Sampo, Hansapank, DnB NORD.

Praeguseks on need asendunud jõulisemate meetodite poolest tuntud BIGi, Krediidikassa ja pandimajapidajatega. Josephsonide nime kohtab üha tihedamini kohtutäiturite ametlikes teadetes ning võlgade sissenõudmisega tegeleva agentuuri Raidman blacklist'is.    
Viru tänava korteri saatus selgub loodetavasti novembri alguses. Majanaabrid ohkasid kergendatult, kui nägid Josephsone möödunud nädalal viimaseid kappe-karpe Peugeot' mahtuniversaali kandmas.

Vodkaturistide maaletoojad
"Koloriitne perekond," märgivad majanaabrid. Midagi head see iseloomustus ei sisalda.
Perega seotud kommunaaldraamadest jätkub juttu kauemaks: kord kuseb nende hundikoer trepikotta, millist asitõendit naaber pildistamas käib, ja seepeale süüdistab pere­kond pildistajat ennast koridorinurgas asjal käimises. Lõhutud elektrikapp ja risti üle hoovi pargitud pereauto oli aga köömes nende kümnete räuskavate vodkaturistide kõrval, keda perekond maale toob.

Josephsonid koos oma algkooliealiste laste ja koeraga elasid korteris ehk viimase aasta, enne seda oli see nn külaliskorter, mida nad reklaamisid soomastele mõeldud Wiro-Webis. Iga öö uued asukad, kümnepealised seltskonnad, naabrite kirjelduste järgi klassikalised vodkaturistid, kellest jäi trepikotta maha suitsukonisid ja õllepurke. Aknast lendas lillepotte ja eriti vaiksed need "külalised" ka ei olnud. Majarahvas kaebas korduvalt politseisse, ent politseigi ei saanud korteriomanikke kätte.

Josephsonid jätsid ühistu esitatud arved pidevalt maksmata, nii et võla vähendamise ainus võimalus oli neil elekter välja lülitada. "Mina nende äridesse ei usu," põrutab korteriühistu esimees Jaano Kikas. "Kuidas ta suudab hotelli ehitada, kui ei suuda isegi kommunaalmakseid maksta?"

Selles loos peitub palju kibedat tõtt. Ainuüksi viimase nädala jooksul on kohtutäiturid pannud enampakkumisele üheksa võlgniku korterid ning ka rohkelt maatükke. Kohtutäituritel tuleb töökas sügis.