“See on barbaarsus, äärmine julmus, sigadus – ma lihtsalt ei leia sõnu!” vahutas Roosileht vihast. “Kuidas võis see mees vaese looma lihtsalt niisama heast peast maha tappa?! Ja Eesti Vabariigis olevat veel surmanuhtlus kaotatud! Ma ei karda seda välja öelda &ndas h; täna nägime me pealt jõhkrat mõrva! Loodan, et talunikku karistatakse seaduse kogu karmusega,” tegi Roosileht kokkuvõtte.

Loomakaitsjaid saatnud põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri ettevaatlikule küsimusele, kuidas siis inimesed sealiha süüa saavad, vastas Roosileht: “Sealiha on võimalik saada ainult pärast sea loomulikku surma, olgu siis vanaduse, haiguse või õnnetusjuhtumi tõttu. Ja ka siis peab siga maha jätma testamendi, kus on öeldud, et ta lubab oma liha ning siseelundeid pärast surma kasutada. Seda kõike peavad reguleerima seadused ja need tuleb meil Eesti Vabariigis võimalikult kiiresti vastu võtta,” rõhutas Roosileht.

Oma avalduses teevad loomakaitsjad valitsusele ettepaneku luua kiiremas korras loomapolitsei, kes saaks operatiivselt reageerida teadetele loomade väärkohtlemisest. Samuti peaks seadus võimaldama loomade hulgast abipolitseinikke värvata.

“Sageli umbusaldab väärkoheldud loom inimesi ega julge inimpolitseinikule oma häda kurta,” kommenteeris ettepanekut Roosileht. “Loomast abipolitseniku vastu ollakse kindlasti avameelsemad. Samas kavatseme käivitada ka loomade usaldustelefoni, mille kaudu anonüümsed helistajad abi võiksid saada.”

Maapiirkondades, kuhu politsei silmad sageli ei ulatu, tuleks loomakaitsjate arvates asutada Kaitseliit, kuhu kuuluksid mets- ja koduloomad, kes üheskoos saaksid inimeste terrorile vastu astuda.

Loomakaitsjate muude nõudmiste kõrval seisab ka valimisõiguse garanteerimine loomadele.

“Nii Riigikogu kui omavalitsuste tasandil vastuvõetud seadused ja otsused puudutavad nii või teisiti ka loomi ning seepärast peaks igal täisealisel loomal olema õigus nende otsuste sünni juures kaasa rääkida. Teisalt peaks igal loomal olema õigus saada valitud nii seadusandlikesse kui täitevorganitesse. Ajal, mil Eesti Vabariigi president on Ilves ja kultuuriminister Jänes, tuleks nimedemokraatia juurest edasi liikuda tõelise demokraatia poole ja anda loomadele lõpuks inimestega võrdsed õigused,” öeldakse loomakaitse seltsi avalduses.

Valitsusele esitatud raport lõpeb üleskutsega anda paljukiidetud e-riigile uus sisu: e- ehk elajate riik.