Leedu politsei ­pressiesindaja ­Manfredas Škele sõnul oli ­Eesti Vaba­riik raskes joobes ning solvas mitut peol viibijat, eriti aga ­Poola ja ­Valgevene vabariike, rünnates viimast ka füüsiliselt. On alustatud ­kohtu­menetlust.

Haagi rahvusvahelise kohtu prokurör Marcel van Laerson selgitas, et otse peolt arestimajja viidud Eesti Vabariiki süüdistatakse auhaavamises ning füüsilises kallaletungis. "Esimene kuriteo­episood käsitleb intsidenti, kui Eesti Vabariik nõudis Poola Vabariigilt riigikorra kohest muutmist ning ­Juhan Liivi kuulutamist kuningaks." Van Laersoni sõnul oli ettepanekut võimatu isegi kaaluda, sest Liiv oli hullumeelne luuletaja, kes on pealegi ligi sada aastat surnud ega see seetõttu mingil juhul Poola troonile pretendeerida.

Valgevene Vabariigile läks Eesti aga suisa kätega kallale ning ähvardas ohvril kaela kahekorra käänata, sest tegu olevat demokraatiat ja inimõigusi jalge alla tallava režiimiga.

"Mulle endale ka ei meeldi ­Lukašen­ko diktatuur," tunnistas Valgevene Vabariik EE-le. "Aga mis ma sinna parata saan? Mina, nagu kõik ­teisedki riigid, olen vaid kindla territooriumiga suveräänne üksus ega suuda kuidagi mõjutada oma kodanike tegemisi."

"Eesti Vabariik oli rohkem purjus kui Vene Föderatsioon Jeltsini ajal," tunnistas üks anonüümseks jääda soovinud peost osavõtja. Meditsiiniline kontroll tuvastas Eestil 5,28 promillise joobe.

Mitme tunnistaja sõnul on Eesti Vabariik juba Läti Vabariigi matustest saadik auru all ega ole sellest ajast saadik selget päeva näinud. Laerson oletab, et joomakuradile andumise peamisteks põhjusteks on ebastabiilne majanduslik olukord ning hirm tuleviku ees. "Välisinvesteeringute järsk vähenemine, tööpuuduse kasv ning rahvusliku valuuta kursi löögi alla sattumine tekitavad loomulikult depressiooni. Selge on aga ka see, et alkoholiga liialdamine üksnes suurendab raskusi," hoiatab prokurör.

Eeluurimise all viibimise tõttu ei saa Eesti Vabariik osa võtta ka enda sünnipäeva, 24. veebruari pidustustest Tallinnas.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves kui vastutav isik peab oma hoolealuse käitumise eest vastust andma järgmisel ÜRO üldkogul, mis algab New Yorgis 26. märtsil.

Rahvusvahelise julgeolekufondi eksperdid ennustavad Eesti Vabariigile 2009. aastaks 100protsendilist vabaduskaotuse kasvu.

Artikkel ilmus Ekspressi huumoriküljel Kranaat