Tallinnas ja teistes Eesti linnades enne rahutusi kohtusid vene saatkonna esindajad vägagi kummalistes kohtades, nagu näiteks Tallinna botaanikaaed, rahutuste peamiste organisaatoritega.

 

On tuvastatud IP aadresside kaudu, et küberterroristide rünnakud Eesti valitsusasutuste ja Presidendi kantselei internetisaitidele on tulnud konkreetsetest arvutitest ja isikutelt Vene valitsusorganites, kaasa arvatud Vene Föderatsiooni Presidendi administratsioonis.

 

Euroopa Liidu eesistuja vahendusel Eestit külastav Vene riigiduuma delegatsioon nõuab valitsuse tagasiastumist ning keeldub koostööst ja dialoogist, vaid esitavad nõudmisi ja valeväiteid. See on sekkumine Eesti siseasjadesse.

 

Noorteorganisatsioon Našhi on Eesti saatkonna Moskvas, kus ka saatkonna töötajad elavad, täielikult sisse piiranud, sisuliselt on töötajad pantvangis. Vene parlamentäärid on täna öelnud, et kui oleks soov, teeks miilits kolme minutiga saatkonna esise puhtaks - kuid miilits on öelnud, et neil on antud ülesanne tagada vaid miinimumkaitse. Täna rebiti saatkonna territooriumilt, saatkonna hoonelt Eesti lipp. See kõik on Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni rikkumine.

 

Vaenu õhutavate vene noorteorganisatsioonide, nagu Našhi ja Molodaja Gvardija, otsesed seosed Kremliga on üldteada, nagu ka see, et Moskva saatkonda täielikus piiramisrõngas hoidjatele makstakse selle tegevuse eest Kremlist palka - 550 kuni 1000 rubla korra eest.

 

Vene telekanalid, mille „vabadusest" teab terve maailm, ei näita mitte tänaval laamendavaid marodööre, vaid politseinike terrori käes vaevlevaid „süütuid" vene rahvusest kodanikke ning edastavad uudiseid, nagu tapaks Eesti politsei kinnipeetavaid ning Eesti sõjaväele olevat antud käsk tulistada venelasi. See on jäme vale.

 

Kinnitan teile - kõigi nende väidete tõestamiseks on meil piisavalt tõestusmaterjali.

 

See kõik näitab selgelt, et vene rahvusest inimeste tulevik Eesti Vabariigis on vaid retooriliseks ettekäändeks „aktiivsetele meetmetele" ja neidsamu meie kaasmaalasi kasutatakse ära palju suuremas poliitikas.

 

Viin neljapäeval valitsusse ettepaneku, milliseid meetmeid Euroopa Liit Eesti arvates Venemaa suhtes kehtestama peaks. Need meetmed peavad mõjuma Venemaale nii, et Venemaa lõpetab rünnakud ja siseasjadesse sekkumise ning asub täitma Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni. Meetmed peaksid puudutama Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid täies ulatuses.

 

Peame vajalikuks, et Euroopa Liit reageeriks Venemaa käitumisele maksimaalselt tugevalt. See võib tähendada erinevate kõneluste peatamist või nende mittealustamist Euroopa Liidu ja Venemaa vahel. Tõsiselt tuleb kaaluda Euroopa Liidu-Venemaa tippkohtumise edasilükkamist.

 

Kui olukord Moskva saatkonna ümbruses homme kella üheksaks ei normaliseeru, lõpetab Eesti kõigi konsulaarteenuste osutamise, v.a. konsulaarabi osutamise Eesti Vabariigi kodanikele, Moskva konsulaadist kuni olukorra normaliseerimiseni. Jälgime ülimalt tähelepanelikult julgeolekuolukorda ka teiste esinduste juures Venemaal.