“Kuna Vene poole tegevuse tulemusena on piiril pidevad järjekorrad, püüame luua olukorra, et veo- ja sõiduautod ei peaks seisma kohapeal järjekorras, vaid saaksid juba enne teeleasumist broneerida koha järjekorras ja tulla siis umbes tunniajalise ajavaruga piirile,” selgitab Siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus.

Järjekorrakoha broneerimiseks tuleb elektrooniliselt täita 20 punktist koosnev küsimustik. Küsimustik tuleb täita vaid ühel korral, järgmistel ilmub see ette eeltäidetuna ja kui andmed pole muutunud, tuleb vaid kinnitust vajutada.

“Andmeid vajame piiriületuse korraldamiseks. See hoiab ära, et üks inimene broneerib oma sõiduki väga paljudeks kordadeks järjekorda. Ja teiseks väldib see järjekorrakoha müümist,” ütleb Annus. Ka “kütusereisijate” elu peaks keerulisemaks muutuma, kuna uuesti saab end järjekorda panna alles siis, kui ühelt reisilt tagasi ollakse. Muuseas, andmetele pääsevad vastavalt seadusele ligi ka Maksu- ja Tolliamet ning Kaitsepolitsei.

Sarnaselt praamijärjekorraga tuleb maksta ka piiriületuse eest. Narva piiripunktis maksab koha broneerimine sõiduautole 2 eurot ja veokile 14 eurot, Koidula piiripunktis vastavalt 4,5 ja 6 eurot.