Ometi on tegemist mehega, keda eestlastest kossusõbrad on hakanud kahe viimase hooaja jooksul vihkama. “Vaseliini Matit” (Delfi kommentaariumis Maticile külge hakanud hüüdnimi) on sõimatud Eesti korvpalli vägistajaks ja koomikuks. Kõik – ja see ei ole liialdus – tunduvad temast paremini teadvat, kuidas Kalev õigesti mängima panna.


Matic ei võta õigel ajal time-out’e, ei tee õigeid vahetusi, ei oska murda maa-alakaitset. Lisaks ostab võistkonda kokku oma hõimuvendadest “nisanäppe”.


Kõige hullem jõudis kätte meistriliiga finaalseerias, mis kaotati põlisele rivaalile Tartu Rockile 4 : 0.

Võib-olla selle peale peaks hoopis naerma, kui kohaliku mudaliiga eelviimase võistkonna peatreener leiab, et “onu peaks kiiremini ostma pileti kodu poole”.


Natuke tõsisem on lugu aga siis, kui kohalik korvpallilegend Aleksei Tammiste võrdleb Maticit Eesti korvpalli vastu töötava kgb-lasega.


Või kui kunagine tippjuhendaja Jaak Salumets tunnistab, et “nii lolli treenerit” pole tema veel näinud.


Ühes oma intervjuus – see oli mullu detsembris – ütlesite, et olete Eestisse tulemise üle õnnelik. Kas ka praegu?


Jah, miks ei peaks? Eesti on väga kena maa ja ma tõeliselt hindan siin veedetud aastaid.


Küsin seda hooaja ja ebaõnnestunud finaalmängude tõttu. Kas kriitika ei häiri teid?
Kriitika tuli alles nüüd, kes enne kritiseeris?!


Üldiselt arvan, et seadsime siinsed standardid väga kõrgele. Inimesed ­tahavad kogu aeg üha rohkem ja rohkem ning ­seepärast tuleb ka kriitika. Et Kalev suudab mängida võrdselt Euroopa tippmeeskondadega – kes oleks seda varem uskunud? Seda ei ole meeskonna ajaloos kunagi varem juhtunud.


Kas teate, mida kohalikud lehed teist kirjutasid?


Minust? Jah, tean.


Läheb südamesse?


Noh, kedagi ju peab süüdistama. Mõni päev tagasi vaatasin üht ajaloosaadet. Kas tead, mis vahe on kunagisel ja tänapäeva lahinguväljal? Meedia.


Ma tean, et viimased kaks aastat olen olnud populaarseim inimene Eestimaal. Ma tean seda!

Olen 47aastane ning emotsionaalselt ja psühholoogiliselt väljakujunenud. Mulle meeldib avalik tähelepanu nagu teistelegi, kuid seda ei tohi ­südamesse ­võtta.


See ootus, et ma olen mingisugune imetegija ... olen vaid inimene, kellele anti vastutus meeskonda juhtida. Keegi nimetas mind Eesti korvpalli suurimaks vaenlaseks, kuid siis seda ei räägitud, kui võitsime.


Inimesed unistasid tippmeeskondadega ühel tasemel mängimisest. Mina tulin ja tegin selle unistuse teoks! Okei, las siis Matic olla süüdi selles, et Eesti korvpall on seda teed pidi läinud, kuid soovitan teil samamoodi jätkata.


CV järgi olete üks kõrgetasemelisemaid treenereid, kes eales Eesti korvpalliklubi juhendanud. Samas ei mänginud teie võistkond stabiilselt ja oma võimete kohaselt.


Ma ei nõustu selle väitega, sest meie tulemu­sed näitavad kvaliteeti. Burlacu (eelmisel hooajal Kalev/Cramos mänginud ­rumeenlane Catalin Burlacu – Toim.), kes siin kellelegi ei meel dinud, mängib nüüd Itaalias võistkonnas, mis jõudis Euroliigasse ja võitis sealse karikafinaali. Kuid siin ta ei meeldi.


Ja nüüd, pärast kõike juhtunut, ei meeldi ka mina. Aga aeg näitab, kellel oli õigus. Mulle meeldis see tase, mille kaasa tõin ja mida näitasime. Eesti meeskond ­suutis mängida võrdselt Žalgirise, Rytase ja ­teistega, kuigi teadsime, et meie eelarve on palju väiksem.


Tuleb vaadata meie vastu mänginud klubide kvaliteeti ja seda stabiilsust, millega mängisime Eesti meistriliigas. Selle asemel räägivad kõik vaid meie viimastest mängudest. Keegi ei taha rääkida sellest, et kaotasime oma põhimängija (keskmängija ­Travis Reed lahkus enne finaalseeriat vigastuse tõttu – Toim.) ja Balti liiga parima punktiviskaja, kes tuli siia keskpärase korvpallurina, kuid kes läbi minu tahtmise ja õpetuse sellele tasemele jõudis. Mina tegin Reedi “suureks”, mitte keegi teine!


Rääkides Reedist – kõrvalt ­vaadates jäi mulje, et teievahelise tüli põhjuseks oli midagi rohkemat kui vaid tema valutav jalg.


Ei, Reed on suurepärane tüüp. Mul ei olnud temaga kunagi mingit konflikti, see ei vasta absoluutselt tõele. Tal on austus korvpalli ja treeningute vastu. Väga vaikne ja töökas inimene, kellega mul ei olnud kunagi probleeme.


Seda enam tuli tema soov mitte mängi­da suure üllatusena. Reed tuli siia ja sai hästi hakkama.


Igal treeningul jäin temaga viset harjutama, aitasin teda palju. Nii ei saa ma aru ühest asjast – kuidas inimene saab ühe kuu jooksul sedavõrd ­palju muutuda ning otsustab mitte mängida, et mitte oma renomeed rikkuda. See on ­ainuke põhjendus, millega oskan tema käitumist seletada.


Okei, valu. Ta võttis valu vastu tõesti palju tablette. Kuid arst ütles, et ta on valmis, ta saab mängida.


Kas te ei leia, et teie avalikul kriitikal võistkonna liidri suhtes oli meeskonna vaimule oma mõju?


Tegelikult mitte. Tuleb hoopis silmas pidada, et Reed viskas keskmiselt mängus 17–18 punkti ja võttis ligi 8 lauapalli. Seda mitte ainult Eesti liigas, vaid ka tugevate vastaste vastu. Sellise mängija kohta ei ole kerge täita.


Mul oli meie mängu muutmiseks vaid seitse päeva aega. Reedi loobumine tuli kõigile uskumatu üllatusena.


Kalev katsetas kahe hooaja jooksul lausa absurdselt palju välismängijaid. Kohalike korvpalliasjatundjate sõnul oli ja on Kalevil hädasti vaja pädevat mänedžeri, kes tegeleks korralike võõrleegionäride hankimisega.


See on sada protsenti tõsi, kuid ei ole kerge segada kokku välismaa ning kohalike mängijate loomuseid.


Siinsetel inimestel on nii kõrged ­ootused, et nad ootavad sult pärast Gironaga võrdselt mängimist ka Los Angeles Lakersi võitmist.


Samas on see tõsi, et pead olema turul, et teada, milline mängija võib sulle tulevikus edu tuua. Pead oskama tasakaalustada kohalikke ja välismaa mängijaid sel kombel, et nende tase oleks võrdne. Asjad ei käi nii, et hea kvaliteediga mängijad võtavad iga esimese nende suunas tulnud pakkumise vastu ja tulevad siia mängima.


Korvpalli-mekast Serbiast tulnuna peaksite ju ometi olema kõrgete nõudmistega harjunud.


Jah, kuid nendele kõrgetele ootustele peavad vastama tõeliselt hea kvaliteediga mängijad. Eriti veel sellises situatsioonis, milles meie mängi sime.


Meie keskmängija Reed polnud kahte meetritki pikk. See tähendab, et pidime number nelja peale leidma 2.07–2.08 pikkuse mehe, kes suudaks väljast hästi visata ja kompenseeriks keskmängija lühikese kasvu. Sellist ei ole kerge leida, vahetasime mängijaid neli korda. Kuid hoolimata sellest ja vigastustest ei läinud meie mäng kunagi halvaks – mitte kunagi! –, kuigi märgid sinnapoole viitasid.


Ostsime mängijaid, pidades silmas klubi eelarvet. Me ei ole Barons, kes võib maksta Demetrius Alexanderile 170 000 eurot. Kui mul oleks selline rahakott, ei vaataks ma ringi, vaid palkaks kohe sobiva mehe.

 
Üllar Kerde ütles: “Matic on kahtlemata tipptreener, aga võib-olla oli ta liiga tark ja inimlikust poolest jäi puudu.” On selles tõetera sees?


(Matic küsib kolm korda üle, et talle selle “filosoofilise küsimuse” mõtte lahti seletaksin – R. P.)


Pärast play-off’e on äkki kõik targad. Kõik tahavad maalida Kalevist pildi viimase kahe nädala põhjal, kuid see ei ole õige.


Kaotasime Howard Frieri, kelle tõin spetsiaalselt Tanel Teini kinnivõtmiseks meeskonda. Kuid ta vigastas kätt ja oli poolteist kuud eemal. Tagasi tulles oli ta ülemotiveeritud, mis mõjus tema

mängule halvasti.


Lisaks veel Reedi kadumine. Dušan ­Jelic ja Mateo Kedzo ei olnud mänguks valmis vigastuste tõttu.


Kui vaadata esimest mängu, siis juhtisime enne intsidenti Cusworthiga 28 : 18 (esimeses finaalmängus müksas Rocki tsenter Brian Cusworth Maticit, too leidis, et tegu oli tahtlik ja hakkas jänki suunas “Fuck You!” karjuma – R. P.). Kohtunike poolt ei mingit kaitset! Mitte mingit! Televisioonis näitas kolm korda, kuidas ta mind lõi.


Teises kohtumises tulime juba mängu tagasi, kuid üks vise otsustas saatuse.


Kolmas mäng. Kõik rääkisid, kuidas ­Valmo Kriisa oli meie parim mängija. Eelmise hooaja MVP.


Selles mängus viskas ta kaheteistkümnest viskest sisse ühe! Ja kõik peavad seda teadma:


Valmo on kõige kallim mängija võistkonnas.


Viimane mäng. Viis time-out’i ja keegi ei suuda palli üle keskjoone tuua. Pole lihtsalt võimalik!


Ma ei õpeta vaid taktikat, meil on ka põrgatamis- ja tehnikatreeningud. Kuid küsimus on selles, kas mängija suudab tulla toime pingega.


Võib-olla vastutan mina selle eest, et mu mängijad sellega toime ei tulnud. Hetkel, kui kaotasime Reedi, vajasime uut liidrit. Me ei leidnud sellist meest.


Aga miks mitte Valmo Kriisa?



Statistika näitab, miks mitte Valmo Kriisa. Ta tahab mängida kõrgel tasemel, kuid ta on 34 ega ole selleni kunagi tõusnud. Ta tahab end näidata, kuid tema Balti Liiga ja ULEBi karika näitajate vahel on suur erinevus.


Valmo suudab visata, kuid mitte vajalikul hetkel pingele vastu pidada. Ma ei piiranud tema mänguaega, sest uskusin temasse. Samuti uskusin juhatusse, sest Valmo oli kõige kallim mängija võistkonnas. Kui tood sellise hinna eest mängija, peab see hind ka midagi näitama.


Eelmistel hooaegadel oli palju jutte, kuidas eestlastest mängijatel on raskusi distsipliinist kinnipidamisega – pärast mänge minnakse ööklubidesse, võetakse mõned dringid jne.



Palju asju võib juhtuda, kuid need ei sõltu vaid treenerist. Ma ei ole politseinik, ma ei tulnud selleks siia. Tulin, et olla treener, kehtestada distsipliin. Minu jaoks on kõige tähtsam, et i ga mängija ilmub treeningule ja järgib minu juhiseid. See on midagi, mis peab olema. Teised asjad sõltuvad klubi struktuurist ning selle mänedžmendist.


Võrreldes Eesti ja Serbia mängijaid...



Ma juba tean, mida tahad küsida. Kuid see ei ole õige küsimus.

Küsimus on ambitsioonides, mitte rahvuses. Noortel inimestel on praegu rohkem võimalusi kui kunagi varem.


Korvpallurid on kuulsad ja nad meeldivad inimestele, kuid sul peab olema auahnust ja talenti, et jõuda järgmisele tasemele. Sellised teie mängijad nagu Sokk, Kuusmaa, ­Müürsepp – nemad tegid selle teoks! Teisest küljest olid uskumatud võimalused Tanel Teinil. Ta sai Poolas suurepäraseks mängijaks ning läks seejärel Saksamaale. Esimene hooaeg oli tal hea, kuid teisel aastal ei suutnud ta pingega toime tulla. Teinil oli suurepärane šanss mängida Euroliiga tasemel, kuid sel hetkel ei suutnud ta latti ületada.


Kuidas te Kalevi juhtimisega rahul olite?



Minu ja klubi presidendi vaheline suhtlus on väga hea – meie suhtlemine sujus väga hästi kuni viimase kahe kuuni, mil hakkasime tulevikust rääkima. Sellel hetkel olukord muutus pisut.


Soovisite uut lepingut, kuid president ei tahtnud anda?



Ei-ei, ma ei tahtnud uut lepingut. Tahtsin hakata tulevikuks plaane tegema nagu kõik teised.


Tahtsin teada oma positsiooni, millised on klubi ambitsioonid, eelarve, mängijad järgmiseks hooajaks.


Iga klubi hakkab mingile hetkel tulevikuplaane paika panema.


Kuidas Kalevi juhid reageerisid?



Kalevi juhatus ütles tol hetkel, et nad ei ole valmis mulle vastuseid andma. Et nad tahavad oodata hooaja lõpuni ja kui see lõpeb, saavad nad mulle natuke rohkem rääkida.


23. mail ütles Kalevi president Ivar Valdmaa pressile, et on juba kuu aega uue potentsiaalse peatreeneriga läbirääkimisi pidanud. Millal teie sellest teada saite?



See oli midagi, mis nad ajalehte panid.


See ei üllatanud mind, sest pärast meie vestlust oli mõlemal poolel õigus läbirääkimisi pidada.


Ainuke asi, mis selle perioodi jooksul imelik tundus, oli see, et kadus minu ja presidendi vaheline suhtlemine, mis enne oli olnud suurepärane.


Vahepeal liikusid sündmused jälle positiivses suunas, kuid siis otsustas Reed finaalis mängimisest loobuda.
 Veselin Matic 
 Sünniaeg:  21.7.1960
  
 Mängijakarjäär
 Belgradi Crvena Zvezda  noortemeeskonnas
 Serbia regionaalliiga klubis Beovu
 
 Treenerikarjäär
 1988–90 Belgradi OKK peatreener (2. liiga)
 1990–93 Karlsruhe peatreener (2. liiga)
 1993–94 Belgradi Crvena Zvezda abitreener, 1995–96 Belgradi
 Partizani abitreener
 1996–97 Jugoslaavia kadettide koondise abitreener, 1997–98 
 Freiburgi peatreener
 1998–2000
 Varssavi Warbudi peatreener (2. liiga), 2000–01 Kölni
 99ersi peatreener (3. liiga)
 2001–02 Jugoslaavia koondise abitreener
 2001–05 Kölni RheinEnergy abitreener
 2005  Poola koondise peatreener
 2006–2008 BC Kalev/Cramo peatreener
  
 Saavutused treenerina
 Saksamaa karikavõitja 2004
 Jugoslaavia meister 1994, 1995 ja 1996
 Maailmameister 2002
 Euroopa meister 2001
 Euroopa kadettide meister 1997
 Eesti meistrivõistluste hõbe 2007 ja 2008
 Eesti karikavõitja 2007 ja 2008
 Balti Liiga play-off’i teine ring 2007 ja 2008