Läti päritolu Tal oli male suurmeister ja kaheksas male maailmameister, keda tema andekuse tõttu kutsuti ka Riia võluriks. Ja mitte asjata, aastal 2004 ilmunud raamat The Mammoth Book of the World’s Greatest Chess Games sisaldab Tali partiisid rohkem kui ühegi teise maletaja omi. Alates 2006. aastast toimub Moskvas igal aastal Mihhail Tali mälestusturniir.

Tali malendid on tähelepanuväärsed ka seetõttu, et need pole mitte valged ja mustad, vaid valged ja punased. Tuntud fraas “valged alustavad ja võidavad” kõlas nõukogude ajal mitmetähenduslikult, eriti kui materdati punaseid. Või armastas Tal siiski mängida rohkem punaste nuppudega?

Malenditega koos on hõbedast auhinnakausike, mis kannab graveeringut: “Suurmeister M. N. Talile suurima arvu võitude eest NSVL XXVI esivõistlustel males. Gruusia NSV Ministrite Nõukogult. Tbilisi, veebruar 1959.”

Kuidas need haruldused Eestisse sattusid? “Ostsin nii malenupud kui ka kausikese Riiast,” ütleb Idla. Kel huvi, võib need 15 000 krooni eest omandada.