Sellist nalja pole IT-tiigrina tuntust kogunud Eestis varem tehtud. Interneti piiramine lõi Eesti veebikogukonna kihama nagu herilasepesa.

Täna peaks Eestist ligi pääsema üksnes Olympic Casino (suuromanik Armin Karu) internetimängutoale, sest kaughasartmänge tohivad pakkuda ainult vastavat korraldusluba ja maksuameti süsteemidega ühendatud serverit omavad internetikasiinod. Praeguseks peaks olema blokeeritud ligipääs ligi 200-le kaughasartmängu saidile, sealhulgas maailma ühele suurimale, PokerStarsile (Eestis käsitletakse pokkerit samuti hasartmänguna, erinevalt näiteks Leedust, kus see äsja spordialaks kuulutati).

Mis siis nüüd paremini on? Ega ei olegi. Esiteks pole mängijatel enam valikut ja maksuametil vaid üksainus maksustamissubjekt. Teiseks on Eestis üks suurimaid rahvusvahelisi hasartmängukette, Triobet, maksuameti tegevuse kohtus vaidlustanud. Pühapäeval rääkis saates “Aeg luubis” Trigon Capitali fondijuht ja pokkerihuviline Heiti ­Riisberg, et Eesti seadus kavatsetakse vaidlustada ka Euroopa kohtus kui Euroopa Liidu seadustega vastuolus olev. See võib omakorda panna Eesti kui internetiriigi mainele vastiku põntsu. Kolmandaks, seaduse täitmisest on lihtne mööda minna, nii et seadusemuudatuse mõttekus on kahtluse all.

Piirangust pääseb mööda igaüks

Ekspressi konsulteerinud IT-­eksperdid pakkusid välja viis moodust, kuidas “blokaadist” mööda pääseda: sõnalise aadressi asendamine ­numbrilisega ehk IP-aadressiga (näiteks 1.2.3.4), DNS-serveri muutmine, VPN-ühenduse kasutamine (sisuliselt toru, mille teine ots väljub Eesti õigusruumist), välismaise vaheserveri ehk proxy kasutamine ja oma arvuti “hosts” faili muutmine.

Internetist leiab õpetuse kerge vaevaga. Näiteks kui brauserisse trükkida “pokerheaven.com” peaks vastuseks tulema: “Juurdepääs on blokeeritud.” Aga kui leida Google’i abil näiteks “DNS Query Utility”, trükkida sinna “pokerheaven.com” ja vastuseks saadud IP-aadress brauserisse kopeerida, avaneb mängusait. Voilà!

Maksuamet tunnistab, et blokeeringust mööda minemise juhendi levitamist takistada ei saa.

Piltlikult öeldes oleme võrgus nagu maskiballil – kellel on ees karu, kellel jänese, kellele kasiinopidaja mask. Pole vahet, kas keegi kirjutas maskile ise vildikaga “kasiino”, ostis maski riidehoiust või võttis selle kodust kaasa, igaüht tuntakse selle järgi. Nüüd otsustas maksuamet, et lõpetame ära riidehoius selliste maskide jagamise, millele on kirjutatud “kasiino”. Kodust saad selle ikka kaasa võtta.

Tuntud IT-eksperdi Veiko ­Tamme sõnul on interneti piiramine rumalus. “Seaduse kehtestamisel on arvestamata jäetud selle eiramise võimalusi. Asjatundjaid pole piisavalt kaasatud ja tulemus on käes,” ütles Tamm.

Üks teine IT-ekspert märkis: “Maksuameti IT-mehed ise ka irvitavad. Siin on lollus vürtsitatud mõne riigiasutuse osakonnajuhataja egolaksuga, kes arvab, et ta saab internetti tsenseerida.”

Maineka infoturbeeksperdi Anto Veldre sõnul sunnib kasiinotsensuur hindamisi umbes 10 000 seiklushuvilist kasutama põrandaaluseid DNS-servereid (näiteks ns.elion.ee asemel dns.3133t.cn). “Kontroll Eesti interneti nimeruumi üle libiseb seeläbi kellegi teise, näiteks e-kurjategijate kätte ja see on väga ohtlik tendents. Tahad minna internetipanka, aga salanimeserver suunab hoopis välisriiki petusaiti,“ hoiatas Veldre.

Tsensuuri maksavad kinni kasutajad

Must töö ehk blokeerimine on reaalselt ülesandeks tehtud internetiteenuse pakkujatele ehk ISPidele (internet service provider), näiteks Elionile või Starmanile. Eesti ISPis töötav spetsialist kinnitas Ekspressile, et praegu on blokeerimine tõesti primitiivsel tasemel. Tõsisem interneti piiramine nõuaks servereid ja investeeringuid, mille maht võib ulatuda kümnetesse miljonitesse kroonidesse. Kui on näha, et interneti piiramine praegusel kujul ei toimi, võib tekkida kiusatus Eesti interneti “Hiina müür” kõrgemaks ehitada, ja siis maksavad selle kinni kõik Eesti internetikasutajad, ennustab ekspert. Kui investeeringuid nõutakse ­ISPidelt, võidakse tõsta internetiteenuse kuumaksumuse hinda. Kui selle maksab kinni riik, siis maksavad selle kinni kõik maksumaksjad.

Mille nimel see kõik? Eri hinnangutel on Eestis interneti hasartmängude aastakäive 100–200 miljonit krooni, kust 5 protsenti maksutulu oleks hinnanguliselt 5–10 miljonit krooni. Sedagi vaid tingimusel, kui kõik mängiksid litsentseeritud tubades.

Anto Veldre sõnul tundub, et praegune interneti piiramine võib viia välja n-ö interneti vaikiva ajastuni. “Pärast kasiinotsensuuri tehniliste võimaluste loomist võib tekkida survegruppe, kes mitmesugustel ilusatel ettekäänetel tahavad midagi tsenseerida, vabandust, filtreerida - ekstremismi, roppusi või lihtsalt poliitilist vastasrinda. Kodanikuna usun ma, et Eesti edu garantii on siiski vaba ja piiranguteta internet ehk net neutrality põhimõte,” ütles Veldre.

Rahandusministeerium tunnistab, et seadust võib muuta, kuid see sõltub käesoleval aastal korraldatavast sõltlaste uuringust.

Miks on vajalik kaughasartmängu veebisaitide blokeerimine, kui see sisuliselt ei tööta?

Ministeerium: peaeesmärk on sõltuvuse kasvu pidurdamine

Sören Meius, rahandusministeeriumi ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna peaspetsialist

Uuringud näitavad seost hasartmängude kättesaadavuse ja mänguvõimaluste hulga ning sõltuvuse leviku vahel – mida kättesaadavam ja mugavam on hasartmänge mängida, seda suurem on sõltuvusprobleemidega isikute arv. Kui Eesti puhul on 2004 ja 2006 a. korraldatud uuringud näidanud murettekitavat suurt sõltuvuse probleemiga isikute hulka, lisaks kasvavat trendi, siis on blokeerimise esmaseks eesmärgiks sõltuvuse juurdekasvu pidurdumine. Piirangud turustamisele ja uute klientide leidmisele on selle abinõuga saavutatavad ja loodetavasti väljendub see ka reaalsuses hasartmängusõltuvuse juurdekasvu peatumises ja vähenemises.

Järgmist uuringut sõltuvuse leviku osas planeeritakse Eestis läbi viia 2010. a., olenevalt uuringu tulemustest, võib anda hinnangu rangemate või kergemate meetmete vajadusele, mis põhjendaksid seaduse muutmise algatamist.

 

Maksuamet: blokeerimine on vaid üks meede

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe

Amet on teadlik, et tänapäeva tehniliste võimaluste juures on võimalik piirangust mööda saada, kuid oluline on teada, et ebaseaduslikku hasartmängu kasutades võivad sellega kaasneda riskid. Ebaseaduslikus kaughasartmängus osalemisel ei ole tagatud hasartmängu mängimisega saavutatud võitude väljamaksmine. Eestis legaliseerimata kaughasartmängu veebilehel mängimine võib kaasa tuua ka võitudelt tulumaksu maksmise kohustuse. Samuti ei ole sel puhul tagatud juurdepääsu piiramine hasartmängusõltlastele.

Domeeninime sulgemine on vaid üks hasartmänguseadusega võimaldatud meede, täiendavalt on võimalik sulgeda võitude vahendamiseks kasutatav pangakonto. Seda meedet hakkab maksuhaldur rakendama lähiajal. Ametil on õigus piirata ka ebaseadusliku kaughasartmängu korraldamiseks kasutatavat telefoninumbrit, samuti saate või programmi edastamist. Blokeeringust mööda minemise juhendi levitamist hasartmänguseaduse alusel takistada ei saa.