"Pühapäeval ütles ülemus, et täna tuleb teade meie ülevõtmise kohta. Me ei osanud sel hetkel arvata, et midagi on mäda. Aga siis öeldi, et ülevõtmishind on vaid kaks dollarit aktsia kohta..."

14 000 töötajaga ettevõttes mõjus see uudis šokina. "Klientidelt aastate jooksul kingitusteks saadud kallid viskid ja konjakid tehti kontoris lahti ja arut­elud kestsid kuni südaööni."

"Paljud hakkasid pühapäeval kontoris asju pakkima, sest nii kiirete sündmuste tõttu levis kartus, et juba esmaspäeval algab töötajate lahtilaskmine. USA investeerimispankades on nii, et kui sind vallandatakse, siis juhatab turvamees sind ülemuse juurest sinu laua juurde ja seejärel kontorist välja ning kaasa lubatakse võtta ainult mõned isiklikud asjad. Mul oli aga kontoris igasugust materjali. Tüdruksõber ja õde tõid kaks suurt kotti, et saaksin asjad juba pühapäeval koju viia."

Kuid asi polnud niivõrd töökoha kaotamise hirmus, vaid aktsia hinnas. Bear ­Stearnsi hea mainega kaasnesid väga suured boonused, mida maksti aktsiates. Selle tulemusel kuulus kolmandik pangast tema enda töötajatele.

"Keskastme direktor sai boonustena umbes miljon dollarit aastas. Aktsia hind oli aasta tagasi 150-160 dollarit. Nüüd on sellest miljonist järel 10 000 - 15 000 dollarit. Ja kui sul on kallis maja, sul on lapsed ülikooli mineku eas... Mina olen õnneks noor veel ja ostsin aktsiaid oma säästude eest. Aga kui vaadata ülemusi, siis neil on vaja terve oma finantsolukord hoolikalt ümber hinnata."

Enne kriisi oli panga väärtus ulatunud 17 miljardi dollarini. Nüüd lubas suurkonkurent JP Morgan panga eest maksta vaid 236 miljonit.

Seejuures toimus suure panga ülevõtmine ülikiiresti - JP Morganil kulus ostu otsustamiseks vaid kolm päeva. Bear ­Stearnsi juhtkond oli sundolukorras: nad pidid nädalavahetusel valima, kas müüa firma maha või ­oodata uuel nädalal kriisi jätkumist ja ettevõtte pankrotistumist.

"Esmaspäeva hommikul oli direktorite nõupidamine ja seal toimus suur presentatsioon. Panga president olla tunnistanud, et saage aru, mul olid käed seotud. Et ta kirjutas alla müügilepingule, mille sisu ta õieti ei teadnud..."

Töötajad mõistsid kiiresti, et neil ei õnnestu panga müüki JP Morganile tõkestada, sest tehingut toetasid USA keskpank Föderaalreserv ja rahandusministeerium.

"Aktsionäride ainus lootus on, et korduvalt tehingu vastu hääletades õnnestub JP Morgani pakkumist tõsta. Neli dollarit oleks sajaprotsendiline tõus praeguse kahe kõrval, aga mitte midagi omaaegse 150 dollari kõrval..."

Esmaspäeva hommikul avalikustas juhtkond, et JP Morgan on pakkumise tõstnud 10 dollari peale. Lisaks muudeti oluliselt esialgseid ülevõtmispakkumise dokumente, mis kiiruga kirjutades sisaldasid kriitilisi vigu.

Need õnnelikud, kes ostsid aktsiaid vahetult pärast krahhi, teenisid väga kõvasti. Kuid 85 aastat tegutsenud Bear Stearnsi iseseisvusel on ikkagi kriips peal.

Häda polnud mitte kapitali, vaid likviidsuse puuduses

Bear Stearnsi kiire kokkuvarisemine pani USA väärtpaberijärelevalve rahvale selgitama, et kapital ja likviidsus ei ole üks ja seesama asi.

Omakapital on see summa, mille võrra ettevõtte varad ületavad tema kohustusi. Suurem omakapital lisab võlausaldajale kindlustunnet, et ta saab oma raha tagasi.
Bear Stearnsi kapitalinormid olid korras. Hinnanguliselt ületasid need vahetult enne krahhi nõutavat määra vähemalt poolteist korda.

Teine asi on aga likviidsus. Firmal võib olla küll kõvasti kapitali, ent kui ta on soetanud sellist vara, mida ei saa kiiresti maha müüa või mille peale ei saa kiiresti laenu võtta, siis tekivad tal raskused klientide nõuete täitmisel.

Just nii läks Bear Stearnsiga, kes tegutses peamiselt lühiajalise laenude abil. Turul hakkas levima klatš tema likviidsusraskustest, keegi ei julgenud talle enam laenu anda ning kliendid võtsid firmast raha välja nii kiiresti, kui said.

Väidetavalt levitasid pahatahtlikke jutte Bear Stearnsi konkurendid, kes olid teinud suuri panuseid tema aktsia hinna langusele. Kõigepealt hakkasid levima kuulujutud, et Bear Stearnsi märtsi lõpus avalikustatavad esimese kvartali tulemused tulevad väga head, mispuhul oleks aktsia langusele panustanud investorid korralikult kannatanud. Kõlakad likviidsusraskustest sobisid kaotuste vältimiseks väga hästi.

Bear Stearnsi vaba raha jääk

kuupäev mld USD
1. märts 19,0
2. märts 19,0
3. märts 20,0
4. märts 20,0
5. märts 21,0
6. märts 21,0
7. märts 18,0
8. märts 18,0
9. märts 18,0
10. märts 18,1
11. märts 11,5
12. märts 12,4
13. märts 2,0

Allikas: SEC