Tüdruk tähistas hiljuti kohalikus Disneylandis oma kuuendat sünnipäeva ning on kaks korda Eestis vanaemal külas käinud. Tema nimi on Anett Dugan ja ta teenib tuleviku tarvis ülikooliraha, figureerides Disney, Baby Borni, DJ Maxxi jt tuntud brändide kampaaniates või toodete pakenditel.

Ilm on kuum. Anetti eestlannast ema valab külma jooki ja saadab oranži kassi Mimo suunas õrnusi. Istub siis diivanile, haarab laualt oma “õunaarvuti” ja süüvib Facebooki.

Peaaegu iga päev postitab ta sinna oma ligi 700 sõbrale ühe ja sama sõnumi: “LOS ANGELES: Now booking for Makeup, Waxing, Tinting for June | July”. See on tasuta reklaamivõimalus! Tema nimi on Kadi Dugan ja ta on vabakutseline meikar ning stilist. Kui šõubisnise pealinnast, rikaste ja kuulsate Los Angelesest või Hollywoodist tuleb tööpakkumine, haarab ta oma suure lauvärve, põsepuna, kunstripsmeid ja muud kosmeetikat täis kohvri kaasa ning sõidab kohale.

Anetti isa ja Kadi abikaasa Andy Dugan on ameeriklane. Lõpetanud New Yorgi filmiakadeemia, teeb ta kõike, mis raha sisse toob, alates näitlemisest, lõpetades visiitkaartide valmistamisega.

Aga tema kirg on produtsendi- ja näitlejatöö ning tol õhtul sätib ta end järjekordsele networking’u (suhtlemise) õhtule, et šõubisnise alal uusi suhteid luua. Inglite linnas on suhted väärt valuuta. Staare ja staarikesi tuleb siia kokku üle ilma, lootuses leida õnne ning saada jumaldatud.

Kadi väidab, et Los Angeleses pole tähtis, keda sina tunned, vaid kes sind tunnevad. Seetõttu on oluline võimalikult paljude fotograafidega sõbruneda, et nad oskaks sulle õigel hetkel tööd pakkuda.

Aga enne veel, kui Andy end minekule seab, paneb ta õues basseini ääres grilli sooja. Järgmisel hetkel särisevad tulel juba ehtsad ameerika lihakäntsakad koos spargliga.

Duganid elavad mõnikümmend miili Los Angelese keskusest põhjas, San Franciscosse viiva kiirtee ääres. Uut apartementi ümbritsevad basseinid, tervisekeskus, tennise- ja korvpalliväljakud. Siia vaikusesse kolisid nad paari aasta eest.

“Kõikide võimaluste maale” tuli Kadi kümme aastat tagasi. Alguses peatus Floridas, siis töötas ettekandjana New Yorgis. Seal kohtas Andyt ning noored kolisid Los Angelesse.

“Mul sai Eesti elust lihtsalt kõrini. Tulin sõbrannaga USAsse. Tema läks tagasi, mina jäin,” räägib Kadi. “Küll ma olin ikka noor ja loll! Tulin siia, kaks kätt taskus, raha ei olnud.”

Iseloomustus Kadi Dugani kodulehel, mille kirjutas tema abikaasa Andy, ütleb, et naine on töötanud paljude moešõude ja pildistamiste, samuti filmide, teleseriaalide, muusikavideote ja reklaamide juures. Seda koos tipp­agentuuridega, nagu Ford, Elite, LA Models, Wilhelmina ja teised. 2008. aastal oli Kadi koguni Emmy auhinna nominent jumestuskunstnike konkurentsis. Tol aastal võitis tema abikaasa veebiseriaal “Satacrazy 88” Emmy auhinna ning selles hirmsas jandis oli Kadi roll pisarate, vere ja sinikate meikimine.

“Panime auhinna kapi otsa ja mõtlesime, et nii, nüüd on kõik teed lahti. Samas oli see alles algus. Midagi sai CVsse juurde kirjutada,” ütleb Kadi.

Jala Hollywoodi ukse vahele saamine on keeruline ja nõuab aastaid tööd kontaktide loomisega. Kadi on hetkel seal kusagil poole maa peal – staarmeikari staatuses veel pole, samas on juba midagi ette näidata, kui Hollywoodist küsitakse, keda oled meikinud. Enda üles töötamiseks on kulunud mitmed hilised öötunnid ja tasuta töötunnid.

Pärlid Kadi portfellis on meigisessioonid seebikastaari Christina Moore’i, muusik Jackson Browne’i ning näitlejatar Tatyana Aliga. Lisaks on ta näo pähe teinud kohaliku tuntusega nimedele E!Newsist, Current TVst, samuti modellidele mitme rõivabrändi kataloogides, nagu Revel 7, Styles For Less, Mi So Happy jt.

Naine lööb lahti albumi piltidega 15–16aastastest neidudest, keda ta on meikinud, et neid šõubisnise masinavärgile apetiitseks teha. Iga pilt tähendab raha, samas täiendab ka portfooliot.

“Elame siin üks päev korraga,” räägib Kadi. “Tööd võiks muidugi rohkem olla. Vahel ei tee ma nädal aega midagi, siis tuleb iga päev tööots.” Pinge püsib.

Aga põhjus, miks Kadi peab Facebookis iga päev oma teenust reklaamima, on see, et ta on omapäi – tal ei ole agenti, kes pakkumised lauale tooks. Ka ei kuulu ta meikarite kohalikku ametiühingusse ehk omamoodi tsunfti, kus on 2000 tegijat, kes riisuvad Hollywoodi töödel koore. Ainuüksi selle tsunftiga ühinemine maksab 6000 dollarit!

Kadi räägib, et läinud aastal valitses isegi Hollywoodis masu. Tänavu pole olukord tööturul enam nii hull.

Koos läänerannikule kolinud eestlannast stilisti Kristel Kesaga üritatakse käima panna uus pulmabisnis – meik ja stilisti vihjed pruutpaaridele. Kadi tunnistab, et juustega ei oska ta ise midagi ette võtta.

Spargel on grillil juba pruunikas ning Andy serveerib liha. Laual on maasikad, vesised nagu melon, ning noor modell Anett käib neid üksteise järel näppamas.

Anett on Los Angelese ­suurima modelliagentuuri Ford ­hingekirjas juba poolteist aastat. Lapse kohta lihtsalt öeldi ühtelugu “oi, kui armas” ning Kadi otsustas saata agentuuridele tüdruku pildid.

“Esimene töö oli Disney heaks. Või noh, mis töö see ka on – naljamäng rohkem. Pildistamise ajal tehakse kõik, käiakse käpuli ja kummardatakse, peaasi, et lapsed on õnnelikud ja jumala pärast keegi nutma ei hakka,” räägib Kadi. Ühe sessiooniga laekub Anetti õpingute fondi üle 100 dollari.

“Miks sulle modellitöö meeldib?” küsin Anettilt.

“Sest ma saan siis selga ilusa printsessi kleidi, mulle tehakse soeng ja meik. Ja minu pilt pannakse Disney poodi üles!”

“Kuidas sa end tunned, kui see seal on?”

“Oleksin nagu... uinuv kaunitar – otse muinasjutust!”

“Kas modellitöö on raske?”

“Mis tähendab raske? Ma olen õnnelik, kui olen modell!”

“Ei väsita?”

“No natuke. Sest see on ju fotosessioon! Oleks lihtsalt casting, läheks lupsti!”

“Mis on casting?”

“No casting’ul tehakse kiiresti... kahe tunniga. Oi, vaata, siin on (surnud) kimalane!” Tüdruk leiab basseini äärest putuka ning koondab kogu oma tähelepanu sellele.

Aga varsti on kell seitse õhtul, mis tähistab uneaja algust. Tuleb hambad pesta ja ilma kauplemiseta voodisse minna.

“I wish I had a rabarberikook!” ütleb Kadi. Poest ta rabarberit ei leidnud.

USAs, kus toitumiskultuuris valitseb jagamatult kiirtoit ja jalgpallisuuruse burgeri saab iga nurga pealt poolmuidu, on Kadi kirgliku kokkajana jäänud endale kindlaks. Anett pole elus kordagi McDonald’sis söömas käinud! Meelsasti serveerib Kadi perele hoopis seapraadi või jõulude ajal koguni verivorsti.

“Inimesed on üle mõistuse rumalad,” ütleb Kadi rasvase toidu sööjate kohta. “Lastele annavad hommikul kooli krõpsupaki kaasa.”

Suvel tuleb Kadi Anettiga Eestisse vanaema juurde. Et tüdruk vaikselt ununema kippuva eesti keele taasavastaks.