Siin ostetakse kraam odavalt kokku – näiteks kuni 20?000 kroonised sõiduautod või veokid aastast kuni 1995 – ning kohapeal müüb agent kauba diileritele. Et eraisikutel puudub Aafrikas ostujõud, üritatakse ostjaid leida kohalike firmade ning valitsusasutuste hulgast. “Aafrikas on kasutatud tehnikale väga suur turg. Ja meie oleme peatselt esindatud seitsmes Lääne-Aafrika riigis!” teatab Kurm.


Firma kodulehelt 1-export.com leiab kümneid vanu veokeid, koppasid, kaubikuid jm. Ent seal on ka vähekasutatud sõiduautod, mõni aastast 2006.


1Exporti varjutab mitmeski mõttes salapära. Äriplaani võtmefiguur on keegi India päritolu “salajane agent” Benny, kes ajab Mustal Mandril Eesti asja. Et Aafrikas vohab korruptsioon ning äri pole niisama lihtne, olevat Bennyl usaldusväärsed suhted Benini ja Tšaadi ministritega(!), kes annavad eestlaste bisnisele omamoodi garantii. Salatsemine käib ka firma omanikeringi ümber. Äriregistri andmetel kuulub 1Export Kalev Bachmanni büroo juristile Kristjan ­Sikule ning pikka aega Endel Sifi ettevõtteid juhtinud Aat Kuumale. Kas viimane võib varjata Sifi osalust? Ei, sest Sifi ja Kuuma teed läksid juba mõnda aega tagasi lahku.???


Malbe kirjaneiu Kurm, kes töötas kaheksa aastat Baltic Timesis ajakirjanikuna ning tõi seejärel Eestisse nii-öelda kupongiraamatu, selgitab, et 1Expordi osanikest pole üldse mõtet rääkida, sest äriregister näitab vaid seda, kes käisid firmat vormistamas.


Seejärel helistab toimetusse keegi Mart (“Pole tähtis, kes ma olen”), väites, et Sikk ja Kuum pole firmaga üldse seotud ning selle tegelikke omanikke tuleks otsida hoopis Aafrikast. Mart manitseb, et ärgu Ekspress üldse kirjutagu 1Expordist, muidu upub ettevõte hädas Eesti diilerite pakkumistesse. “Ja seda pole meil vaja!”


Sikk ja Kuum lükkavad aga Mardi jutu ümber, kinnitades, et esindavad firmas iseend. “Julge mees see (Mart), kes nii väidab, et mina pole seotud!” ütleb Sikk. Mõlemad lisavad, et 1Expordi äri on algusfaasis ja enne pole mõtet kaagutada kui muna valmis.


Kasutatud tehnika eksport Eestist arenguriikidesse pole midagi uut. Firma 3StepIT on eri paikadesse kasutatud IT ja kontoritehnikat läkitanud juba 12 aastat. Partiid – näiteks 500 kuvarit või 1000 arvutit – liiguvad läbi Soome emafirma rahvusvahelistele turgudele, peamiselt Euroopa vaesematesse riikidesse, aga ka Aafrikasse. “Ei saaks öelda, et see äri väga kasvav on,” tunnistab 3StepIT Baltikumi tegevjuht Aivar Kraus.
Meie ärid Mustal Mandril??
  • Endine erapankur Andres Bergmann loobus ponnistustest läbi lüüa Sierra Leone tee-ehitusäris, samuti jooksid liiva seal asutatud eestlaste lennufirma SMR Airlines plaanid avada helikopteriliin Lungi (lennujaam) – Freetown.?Nüüd?opereerib Bergmann hoopis ­parvlaevaliini pealinna?ja lennujaama vahelises lahes. Peamised kunded on jõukad Lääne kodanikud – ametnikud ja ärimehed. Sealsest parvlaevaärist huvitus ka Vjatšeslav Leedo, kuid pidas Aafrikat liiga riskantseks.
  • Varem tööõpetuse õpetajana, Viru hotelli turvamehena ja sõdurina Eesti rahvusvahelistes missioonides osalenud Viljandi mees Tiit Padjus juhtis aastaid Freetownis tax-free-kaupluse ladu ning pidas ÜRO staabis poodi.
  • Suurärimees Margus Reinsalu osalusega firma Property Logic arendab Marokos Vahemere ääres luksuskuurorti nimega Le Jardin de Fleur. 2011. aastaks kerkib Reinsalu osalusel 1250 villat ja ridamaja ning üks viietärnihotell. Investeering küündib?seitsme-kaheksa miljardi kroonini.
  • Eesti aukonsul Kenyas Kadri ­Humal Ayal peab Nairobis võltsimiskindlate templite tehast, mille kunded on peamiselt rahvusvahelised firmad ja organisatsioonid. Ayal ütleb Ekspressile, et Aafrika võlu on see, et seal on aega elu nautida, mitte pole ainult töö-töö-töö. Ärinaine kavatseb edaspidi tegelda ka tõukarjakasvatuse ning tilaapia kala kasvatusega Victoria järve ääres.
  • Vjatšeslav Santaševi osalusega firma Estmor Service Transiit käivitab Libeerias kulla ja teemantide kaevandamise, kirjutas ajaleht Delovõje Vedomosti hiljuti.?
  • Oma teenustega on otsapidi Aafrika turule jõudnud või jõudmas mitmed Eesti IT firmad – näiteks Regio, Smartlink, Webmedia jpt.
  • Ekspress kirjutas hiljuti, kuidas Heiti Hääle ja Tiina Mõisa osalusega firma vahendas suurejoonelise äri käigus Aafrikasse Paldiskis kokku segatud solkkütust.