See oli Kubiliuse vastus ühele Eesti analüütikule (Arengufondi toonane seirejuht Kitty Kubo – EE), kes nimetas Kubiliust investoritele valitsuskabineti uksi lahti hoidvaks “investeeringute tsaariks”, kui Leedul oli õnnestunud saada välisinvesteeringud IBMilt, Barclaysilt ja Western Unionilt.

Kubiliuse öeldu langes Euroopa Liidu energiaturu reformimise ajale. Leedu valitsus oli esimene Baltikumis ja terves Euroopa Liidus, kel õnnestus survestada Gazpromi ja teisi energiafirmasid tootmine võrkudest eraldada ja seeläbi konkurentsi suurendada. Meie “sõbrad põhjast” selliste sammudega ei kiirustanud, vaid otsustasid oodata ja vaadata, mis juhtub.

Mis puudutab minister Juhan Partsi väljaöeldut (minister teatas Wall Street Journalile, et Leedu valitsuses istuvad jobud – EE), siis küllap oli see hästi läbi kaalutud fraas, millega leedulasi taas rünnata. Laks anti ära ja tõmbuti siis tagasi oma põõsastesse, et käitumise pärast vabandada. On see targa mehe tegu?

Huvitavaid näiteid on ka ärimaailmast.

Eelmisel kevadel jooksis Leedus üks Post24 reklaam. Selles küsib üks mees teiselt, miks on Post24 pakiautomaatide kasutamine nii lihtne. Teine vastab: sellepärast, et ka eestlased tahavad pakke saada. Kui see protsess oleks keerulisem, astuks eestlane automaadi juurde ning asuks kasutusjuhendit lugema. Mööduks aasta, kaks, kolm. Lõpuks jõuaks kätte jääaeg. Jää sulaks ära ning alles siis tooks sulavesi eestlasele paki lõpuks kätte.

Esimene mees: “Kui tore, et instruktsioone pole vaja. Tuled automaadi juurde, sisestad koodi ja saad paki kätte.”

Ja lõpuks slogan: “Post 24 – eestlaste viis saata ja saada pakke!”

Keegi leedulane esitas selle kohta meie reklaamifirmade arbitraaži kaebuse: reklaam alandavat ja diskrimineerivat eestlasi. Arbitraaž nõustus, et selles näidatakse tõesti eestlaste “pikki juhtmeid” ja aeglast mõtteviisi.

Ent mis kummaline – Post24 on Eesti kaubamärk, mis kuulub Eesti Postile. Firma ise ei näinud eestlasi “mõnitava” stereotüübi väljatoomises midagi solvavat ja kasutas seda südamerahus oma teenuse reklaamimiseks.

Leedulased ei pea eestlasi jobudeks. Küll aga aeglase mõtlemisega inimesteks, kes vahel lihtsalt ei jõua tulemuseni, vahel aga jõuavad naeruväärsete tulemusteni, mis panevad leedulasi vaid neile kaasa tundma.

Dalius Siménas, ajalehe Verslo žinios kolumnist (kirjatükk valmis koostöös kolleegidega)