Narritud puhkajad on algatanud protesti Facebooki leheküljel.

Ent tarbijakaitse on asunud hoopis reisifirma poolele ja jätnud kahju 1500 kliendi seedida.

Pooltasuta päevitus GoAdventure klientidele

Nii odavat luksust, nagu Olevile ja Renele märtsikuus pakutakse, ei saa just tihti. 490 euro eest nädal aega päikesepuhkust. Päev läbi sööki kõva tärniga restoranis, joogid tasuta kohapeal ja isegi rannas.

Sõbrad võtavad GoAdventure pakkumisest kinni ning lahkuvad mudasest Eestist. Sharm el Sheik-hi kohale jõudes tellivad nad veel ka laevareisi Jordaaniasse, Eesti põlevkivienergeetika uuele kodumaale. Kuigi laev viib mehed koos Vene ja Inglise turistidega mööda tuntud paugutamiskohtadest Punase mere kaldal, sealhulgas Iisraelist, on reis rahulik. Grupi ees sõidab ka relvastatud turismipolitsei.

Hiljem nahistavad mehed niisama liivarannal, oodates Eestist järele sõber Margust koos perekonnaga. Sõber Marguse ehk ajakirjanik Margus Järve puhkus lendab aga kuradile. Tema valib firma Novatours paketi. Perereis maksab 1300 eurot, mille Margus kokku laenab. Ta saab selle eest Egiptust nautida täpselt kaks päeva!

Marguse naine
Ülle
jõuab vaevalt päikesekreemi peale määrida, tütar
Daily
vaevalt basseini ääres sõbra leida, kui Novatours tõstab järsku hüsteeriat: häire! Eesti välisministeeriumilt on korraldus puhkus katkestada! Asjad kokku ja lennukisse! Hõigutakse basseini juures, pistetakse kirjad hotellituppa.

Olev ja Rene manitsevad: ära, Margus, kuula seda juttu. Kümned eestlased ja Lasnamäe venelased suisa imestavad ja võtavad päikesevarju all kätte nutitelefoni, et Delfist tšekkida: mida teisel mandril asuv ministeerium siis nüüd on välja mõelnud?

Kõrval peesitavad itaallased ja moskoviidid kinnitavad, et nende kodumaa küll Punase mere ääres mingit häiret ei anna. Pealegi: Egiptust valitseb ju sõjaväediktatuur, kindral Sisi hoiab korda majas.

Kohe sünnib vandenõuteooria

Olev ja Rene koos teiste GoAdventure kundedega jätkavad rannaliival mõnulemist, vatsad ülespoole. GoAdventure rahustab kliente koos egiptlasest hotellimänedžeriga: pole mitte mingit ärevust. Itaalia võimlemisrühm tantsib, kõhukad valged mehed taovad võrkpalli.

Kohapealsed Eesti giidid arutavad, milles võib olla kala: kas Novatours võib olla midagi üles puhunud?

1. aprilli öösel ja hommikul Novatoursi kliendid närvitsevad, joovad tasuta džinntoonikut ja pakivad asju.

Eriti vannuvad Tallinna venelased, kes jälgivad hotellis RTV+ ja NTV telekanaleid ning vene võrguajakirjandust. Uudistes pole Egiptusest sõnagi. "Ega Eesti välisministeerium ei saa mind käskida," ütleb Deniss Eesti Ekspressile. "Mina ei lenda tagasi. Ükski egiptlane pole mingist häirest midagi kuulnud. Ja miks Moskva oma kodanikke tagasi ei kutsu?"

Deniss teatabki hiljem meilis, et tegi jumala õige otsuse ja joob liivarannas külma kodumaa terviseks tasuta õlut. Koos tuhandete päevitajatega suurtest riikidest.

Aga Deniss täheldab, et tema toakaart enam ei kehti, nagu olekski tema eest makstud vaid kahe päeva jagu. Kojulend koos rõõmsate lätlastega maksab 185 eurot.

Teistpidi Denissil veab. Ta kohtub imekauni tallinlanna Oksanaga. Oksanal ei jätku julgust väidetavale "välisministeeriumi hoiatusele" vastu hakata. Ta pakib asjad ning ilma Novatoursi esindajat kuurordis kusagil nägemata pageb lennukile. Teda panevad imestama lennujaama värskelt saabunud uued turistid Eestist. Ja see, et Novatours talle raha pole tagastanud. Oksana kirjutab firmale, ent "ne otveta, ne priveta".

8. aprillil läheb ETV saade "Vabariigi kodanikud" Tallinna lennujaama Hurghadast saabuvatele puhkajatele vastu. Mitte Novatoursi klientidele, vaid neile teistele, rõõmsatele, kes puhkust ei katkestanud.

Kaamerasse räägivad eestlanna, venelane ja egiptlane. Egiptlasel on selge, et paanikat külvatakse ainult ühes paigas: Eesti meedias. Venelanna, kelle sugulased elavad Egiptuses, kasutab isegi sõna "desinformatsioon".

Samas telesaates ütleb reisimees Tiit Pruuli, et vaatas läbi umbes kümne riigi reisisoovitused märtsis-aprillis ning nii ranget hoiakut kui Eesti välisministeeriumil ei leidnud kusagilt - ei brittidelt, ameeriklastelt, prantslastelt ega hispaanlastelt. Tehakse vahet Siinai poolsaare ja Hurghada vahel. "Hurghadat, mis ei asu Siinail, ei tauni üldse mitte keegi peale Eesti - ei Läti, Leedu, Soome, ei Rootsi, Hispaania ega keegi."

Tiit Pruuli teab araabia terroristidest omajagu. Ta kirjutas raamatu eesti pantvangidest Liibanonis. Pruuli on ka välisministeeriumiga palju koostööd teinud, ent ta ei mõista, kust võttis ministeeriumi asekantsler Lauri Bambus nüüd selle ohuhinnangu. Bambus seletab sealsamas stuudios, et ei tõstnud märtsis Egiptuse ohuhinnangut mitte "kohvipaksu pealt", vaid "koostöös Eesti ja teiste riikide analüüsiametkondade ja konsulaarinfoga".

Einoh, väga salapärane. Miks need riigid ise siis oma kodanike jaoks ohuhinnangut ei muutnud?

Valdar ja Läti härrad võitluses "vääramatu jõuga"

Nii lihtsalt Novatoursil inimeste puhkuste nullimine ka ei lähe. 1. aprillil peaks Tallinnas lennukile ronima rahandusspetsialist Valdar. Temaga koos peaksid Novatoursi ja Tez Touri ühislennuga lendama Valdari töökaaslased Lätist.

31. märtsil loeb Valdar Delfist, et lendu ei toimu. Kell 15.55 tõstis Eesti välisministeerium ainsa riigina Egiptuse ohutaset.

Juba kell 17.52 saab Valdar meilile teate turismifirmast, et reis jääb ära. Küll see reisifirma on kärme reageerima.

Valdar helistab sõpradele Riiga: ärge Tallinna sõitke, siin on jama. Ja jääb mõtisklema mõne detaili üle. Nimelt Novatoursi reisid Riiast, hinnaga 715 eurot, ei jää üldsegi ära. Valdar on aga saanud Tallinnast odavama hinna 590 eurot, ja odava hinnaga reis ei toimu.

Novatours räägib, et see on klientide ohutuse huvides. Nagu lätlase elu maksaks vähem. Rõhutame, et Lätis Novatours Egiptuse tšarterreise, neid kallimaid, ei katkesta. Need käivad kogu aprillikuu, sellal kui Margus ja tema pere peab tusaselt otsima, mida Tallinnas lörriläinud puhkusega teha.

Valdar saab reisifirmalt pakkumise: 590 eurost saate tagasi 20 protsenti. Või kataloogihinnaga reisi Türki.

Valdar ei taha külma Türki, aga ei saa ka oma puhkust ju korraga teisele ajale tõsta. Ja Valdar ei lenda kunagi kataloogihinnaga. Valdarile tundub, et reisifirma tahab talle kavalalt sundmüüki teha: kohta, kuhu ta ei taha, hinnaga, mida ta kunagi ei maksa.

Isegi tagantjärele ei seleta ministeerium, mida meie NATO partnerid aprillis Egiptusest ei teadnud, nemad aga küll.

Valdar märkab ju veelgi detaile. Ta kontrollib. Ja välisministeerium vastabki, et pole kevadel vääramatust jõust üldse rääkinud! Kuuest ohupügalast tõstis ministeerium hinnangu viienda peale.

Ministeeriumi laiskuseks peab Valdar seda, et oma ohuteates ei teinud nad vahet Egiptuse suurlinnadel ja Punase mere kuurortidel. Seda vahet teevad isegi riigid, kel turismigruppe Egiptuses pole.

Vääramatu jõu leiutas aga tarbijakaitseamet, nähes välisministeeriumi teates sõnu "terrorism" ja "rahvarahutused". Ning lisas oma leiutisele veel võlaõigusseaduse -§ 879, mis vääramatu jõu korral lubab reisifirmal vääramatult kliendi raha tagastamata jätta.

Valdar nendib, et tema puhkuse rikkus amet, kes pole pädev välisohte juriidiliselt tõlgendama! Sama hästi võinuks tarbijakaitseamet kirjutada, et USA, Hispaania ja Vene pole ohuhinnangut muutnud.

Igatahes haaras karmist sõnastusest fantastilise kiirusega kinni reisifirma Novatours koos oma partneri Tez Touriga. Needsamad firmad, nagu Valdar teada saab, kuulsid juba 3. märtsil, et ministeerium võib ohuhinnangut tõsta. Kui nad klientidest hoolivad, siis miks üldse märtsikuus pakette müüdi, küsivad Margus ja Valdar. Soome ja Leedu näiteks lõpetasid soliidselt kevadeks Egipti-reiside müümise, selle asemel et klientidelt raha ära võtta.

Küsivad, mis nad küsivad, ega keegi miskit ei kosta. Näiteks vastab teabeamet, kes ministeeriumi analüüsiga varustab, et nad on sedavõrd salajane organisatsioon, et reisi-mehed nendelt küll ei kuule, mida kevadel Egiptuse kohta teada oli.

Teabeameti direktor Rainer Saks võiks ju vähemalt viidata, kas ohujutt pärines kohalikelt araablastelt või mõnelt sõbralikult konsulaartöötajalt. Või polnudki midagi? Ministeerium saadab Marguse küsimuse peale mingi tabeli ohuhinnangutega, mis pole antud märtsikuus, vaid teisel ajal. Margus küsib: miks te hämate. Ministeerium vabandab ...

Novatoursi juhatuse liige Andree Uustal nõjatub mugavalt ametnike kilbile: "Me ei lähtu sihtkoha näilisest rahulikkusest. Lähtusime ministeeriumi teatest ja tarbijakaitseameti pressiteatest vääramatu jõu kohta."

No ja tarbijakaitse lähtus välisministeeriumi reisihoiatusest, kus EI MAINITUD vääramatut jõudu.

Jutt oli terrorismiohust. Sellest on araabia maadega seoses ikka juttu.

Eesti firmad müüvad sügiseks jälle Egiptuse pakettreise. Hüsteeria kadus sinna, kust ta tuligi.

Margus Järv ei ole hotelli Falcon Falls käepaela siiani randmelt eemaldanud. "Kuni ma raha tagasi saan," lubab ta. Kohtuhagi on valmis kribatud.

Kaebus nr 527
Pressinõukogu otsus 11.09.2014

Pressinõukogu arutas Novatours OÜ kaebust Eesti Ekspressis 23. juulil 2014 ilmunud artikli „Egiptuse puhkus ja Egiptuse nuhtlus“ peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib Novatoursi poolt katkestatud sadade eestlaste Egiptuse puhkusest, kallimate reiside jätkamisest Lätist ning sellest, miks odavad reisid katkestati. Sõna saab ka Novatoursi juhatuse liige.

Novatours kaebas Pressinõukogule, et artikkel sisaldas valefakte reisi eest makstud kogusumma (750 000 eurot), 1500 kahju kannatanud kliendi, Travecoga koostöö lõpetamise, Läti kallimate reiside, tagastamata raha ja varasema ohutaseme tõstmise võimalikkusest teadmise kohta. Kaebaja leiab, et kõik need valed faktid lubavad teha järeldusi Novatoursi ebaausast ja seadusevastasest käitumisest puhtalt omakasupüüdlikel eesmärkidel. Novatours pöördus Ekspressi poole vastulause palvega, kuid leht avaldas 13. augustil vaid täpsustused. Kaebaja ei ole rahul, et leht enne artikli avaldamist Novatoursi poole ei pöördunud, kuigi artikli üks autor pöördus firma poole varem seoses Eesti Päevalehe artikliga. Kaebaja palub hinnangut ka võimalikule huvide konfliktile, kuivõrd üks kahju kannatanud reisijatest oli Ekspressi ajakirjanik Margus Järv.

Eesti Ekspress vastas Pressinõukogule, et 750 000 eurot on saadud nii, et on korrutatud reisijate arv (1500) reisi maksumusega (490 eurot). 1500 oli Novatoursi ja Tez Touri reisijate koguarv, mida ka täpsustuses mainiti. 13. augusti täpsustuses on ümber lükatud ka Travecoga koostöö lõpetamise väide. Lehe väitel arutas välisministeerium ohutaseme võimalikku tõstmist reisikorraldajatega märtsis. Leht leiab, et ajakirjanik täitis teise osapoole ära kuulamise kohustuse. Leht märkis, et Margus Järv ei ole oma positsiooni suheldes Novatoursiga rõhutanud ja tema amet tuleb välja meilile automaatselt lisatavast allkirjast.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Ekspress rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 1.4., mis näeb ette, et ajakirjandusorganisatsioon kannab hoolt selle eest, et ei ilmuks ebatäpne, moonutatud või eksitav info. Pressinõukogu leiab, et faktid oleks pidanud parandama järgmises lehes ja kolm nädalat hiljem seda teha on liiga hilja.

Samuti rikkus leht eetikakoodeksi punkti 4.2., mis näeb ette, et konflikti sisaldava materjali puhul peab ajakirjanik ära kuulama kõik osapooled. Pressinõukogu ei pea piisavaks teise väljaande (Eesti Päevaleht) jaoks varem võetud kommentaari kasutamist. Sellega rikkus Eesti Ekspress ka koodeksi punkti 5.1., mis näeb ette, et kui kellegi kohta avaldatakse tõsiseid süüdistusi, tuleks talle pakkuda kommentaari võimalust samas numbris.

Pressinõukogu esimees Aivar Reinap