Piinlik vaikus.

Sul on viimane aeg see kitsaskoht oma biograafias likvideerida.

Targad sotsioloogid rõhutavad, et ühelt seltskonnaürituselt teisele trampimise ja rahaga edvistamise asemel naudib tark inimene tänapäeval mõistlikumaid väärtusi.

Soetab metsaserva mugava kodu. Tegeleb maastikukujundusega. Kuulab vaikust. Mõni ehitab purjeka. Mõni renoveerib tsaariaegse meierei. Või luusib, kummikud jalas, mööda lodu, kaasas roheliste kaantega raamat “Eesti elusloodus”. Ja šokeerib kolleege teadmistega rasvatihase laulust (tsitisifüü, tsitsifüü).

Niisiis. Reserveeri varakevadine nädalavahetus majaehituseks.

Sul läheb vaja tollist hööveldamata lauda (see võiks olla kasest ja peaks olema kuiv), saagi, haamrit, naelu, puuri. Tikksaag ei teeks ka paha.

Sul peab olema rõõmus meeleolu ja su selja taga ei tohiks käratseda sugulane, kes meenutab, et poole tunni möödudes oodatakse teid täditütre katsikule.

Sae lauajupist välja detailid, naeluta kokku esikülg, tagakülg, katus ja põhi. Lisa küljelauad, sae esikülje sisse auk. Mis kujuga see auk tuleb, sellest ei tee lind numbrit. (Võib olla ümmargune, aga ka kandilise augu korral lind ei nurise.)

Ei teeks paha, kui pesakasti üks sein käib lahti, ja et kast ei oleks puu küljes naelte, vaid pehme kraadiga. Siis saad paari aasta tagant pesa sodist ja saastast puhtaks teha. Värvitud pesakast lindudele ei meeldi. Käi katus pinoteksiga üle ja küll ta kestab.

Kakkudele mõeldud pesakastid võiks elanikele vastu tulles enne ülespanekut mullaga mustaks mäkerdada. Nii neile meeldib.

Laulmise jaoks mõeldud pulgast või õrrest soovitatakse loobuda. Sest kui  panna pulk, ronib kass pesa juurde, hoiab vasaku käpaga pulgast kinni ja parema käpaga korjab pojad ükshaaval majast välja ja on siis seda vaja.

Tore, kui sul lisaks laudadele oleks valmis vaadatud haavanott, mis on seest pudiks mädanenud. Seest pehme nott on pesakastiehituseks parim materjal. See tuleb peitliga seest õõnsaks teha, põhi ja katus külge naelutada, ja lind on tänulik. (Ernits soovitas kirjutada: lind on siis õnnejunnis!) Aga sobib ka mõni vana tünn, mis enam kurke ja kapsaid kinni ei pea, aga lindu küll.

Pesakaste on laias laastus viit suurust. a) Väikestele tihastele, b) suurematele tihastele, c) kuldnokale, c) õõnetuvile ja kakkudele, d) jääkosklale ja kakkudele.

Proportsioonid enamvähem samad, aga suurus erinev.

Linnumaja tuleb paigaldada nii, et hommikune päike mõnusalt soojendama hakkaks. Läbimatu padrik pole pesakasti jaoks kõige targem koht. Linnul peaks olema pesakastini vaba lennukoridor ja sul endal võiks ka olla võimalik linnumaja aegajalt inspekteerimas käia.

Linnumaja ehituseks on praegu viimane aeg. Iga päevaga saabub lõunamaalt linde juurde ja juurde ja vaba elamispind kulub neile hädasti ära.

Veel üks tähtis asi. Kui sul on poeg või tütar, siis tee linnumaja koos temaga.

Kasutatud kirjandus: Eesti lindude välimääraja. Eerik Kumari, 1974

Koduümbruse linnud. Endel Edula, 2003

Vaatleme linde. Jaanus Elts, 2001