Võistlevad 20 filmi. Fremaux’ hinnangul on nende tööde hulgas “palju enam mainstream’i, kui võiks eeldada”. Žüriid juhib kogu festivali ajaloo jooksul neljanda naisena prantslanna Isabelle Huppert. Ta on mänginud Cannes’is aegade jooksul näidatud 25 filmis.


Ameeriklane Francis Ford Coppola avab festivali  kõrvalprogrammi “Rezissööride kaksnädal”oma filmiga “Tetro”. Siin linastub 23 filmi, neist 7 debüüti. Seda, nagu ka “Kriitikute nädalat”, koostavad ametliku Cannes’i programmiga üldse mitte kursis olevad eraldi institutsioonid. Kahekordne Kuldse palmioksa võitja Coppola solvus, et tema “Tetrot” taheti näidata väljaspool võistlust, ja tal õnnestus film lülitada konkureerivasse kõrvalprogrammi.


Mahukas ametlikus valikus (mis sisaldab peale otsese võistlusprogrammi veel valiku “Kindel pilk” jm) on 52 filmi, neist 14 debüüdid ja 46 maailma esilinastust.


Valik siia tehti 1670 filmi hulgast 120 riigist.


Baltikumi esindab lühifilmide võistlusel üheksa filmi hulgas lätlanna Laila Pakalnina “Vaikus” (Klusum). Eestist sõidab festivalile 30 kineasti, ajakirjanikku ja filmiametnikku. Filmiturul näidatakse üheksat viimase aja Eesti filmi, sh ka ­Veiko ­Õunpuu “Püha Tõnu kiusamise” esialgset varianti. Seda peab tegema, sest Katrin Kissa on valitud tänavusse Euroopa noorte produtsentide promoseeriasse “Producers on the Move”.


Festivali veteranjuht Gilles Jacob on avaläkituses optimist. Ta näeb neorealismi Bukaresti tänavatel, Pekingis Rossellinit, S?ulis ja Hongkongis uusi Hitchcocke. Ta vaimustub noorte kineastide energiast, kes, üldse tundmata kinopärandit, lihtsalt avastavad selle omal nahal uuesti. Jacob arvab isegi, et tänapäeva kino polegi veel tehnoloogiliselt välja kujunenud. Ehk seepärast esitataksegi avaõhtul ruumilist 3D animakomöödiat “Up”, režissööriks Peter Docter.


Rohkem tunneme küll selle produtsenti, Pixari stuudio edukat eksperimenteerijat John Lasseteri. Animafilmiga avatakse festival esimest korda, eks seegi peegelda vaatajaeelistusi, ka meil Eestis.