Direktori asetäitja vangistuse alal – see on tähtsaim ametikoht vanglas, isegi direktori enesega võrreldes. See väljendus ka palgas – Annusvere palk Viru vanglas oli suurem kui vangla juhi Edvard Remseli oma.

Kaheksa kuuga teenis mees koos lisatasudega üle 400 000 krooni. Üksnes kohtunikud ja riigiprokurörid teenivad justiitssüsteemis veel rohkem.

Nii autoriteetselt ja hästi makstud ametikohalt juba niisama ei lahkuta.

Justiitsministeerium keeldub Annusvere ametist lahkumise tagamaid kommenteerimast. Pressiesindaja Ivi Papstel ütleb vaid: “Kuna Rain Annusvere esitas lahkumisavalduse enda sõnul isiklikel põhjustel, siis oskab ta vaid ise kommenteerida, miks ta seda täpselt tegi.”

Tähelepanelik retsensent avastab plagiaadi

Ekspressile teadaolevalt sai Annusverele saatuslikuks Tallinna Tehnikaülikooli avaliku halduse instituudis esitatud magistritöö. Selle pealkirjaks oli “Juhi võimuallikad organisatsioonikultuuri kujundajatena vanglasüsteemi näitel”.

Aprillis 2009 maandus eksamikomisjoni esimehe, professor Rainer Katteli postkastis kiri Sisekaitseakadeemia õppejõult Anne Valgult.

Valk kirjutas: “Lugupeetud kaitsmiskomisjon. Pöördun teie poole seoses kahetsusväärse juhtumiga, mis ilmnes seoses sellega, et mul paluti retsenseerida Rain Annusvere magistritööd.

Lugema hakates valdas mind algusest peale nn déjà vu tunne, nagu oleksin kõike seda juba korra lugenud. Otsustasin võtta ette kõik sisekaitseakadeemias võimu teemal kirjutatud lõputööd ja mõned organisatsioonikultuuri teemalised tööd, mis on olnud minu juhendada.

Juba esimest tööd Annusvere tööga kõrvutades avastasin üks-ühele üle võetud lõike. Ja nii teise, kolmanda, neljanda ja viiendagi tööga.

Annusvere magistritöö on laiaulatuslik plagiaat ja autori panus on olnud ainult eri töödest pärit lõikude kokkusobitamine. Peale viienda tööga võrdlemist loobusin edasistest otsingutest, kuna ei pidanud rohkem vajalikuks aega raisata. Juba praeguse võrdluse põhjal võib öelda, et 2/3 tööst on plagiaat.”

Viis inimest, kelle töid Annusvere plagieeris, ei ole avalikkusele tuntud.

Proua Valk oli väga põhjalik. Ta joonis Annusvere magistritöös alla kõik kohad, millel olid plagiaadi tunnused, ja varustas need viidetega. Annusvere töö kaitsmiskomisjonile saadetud versioon on triibuline nagu metsseapõrsas.

Valk palus, et kaitsmiskomisjon tühistaks oma otsuse Annusvere magistritöö kaitsmisele lubamise kohta ja tegi ettepaneku: “Oleks vajalik nn kõrgkoolide vahelise petturite andmebaasi loomine tudengite kohta, kes on plagiaadiga vahele jäänud. See vähendaks riski, et tudeng üritab sama tööga minna mõnda teise kooli kaitsma.”

Arvutisüsteem maha­kirjutamist ei tuvastanud

Tagantjärele võib öelda, et Annusvere vahelejäämine oli puhas juhus.

Tehnikaülikooli sotsiaalteaduskond kasutab plagiaadi tuvastamiseks spetsiaalset tarkvara. See kontrollib, kas kaitstav töö langeb kokku mõne internetis või teaduskonna andmebaasis oleva varem kaitstud tööga. Annusvere töö läbis samuti elektroonilise kontrolli, kuid arvuti ei tuvastanud midagi kahtlast.

Asi oli selles, et Annusvere kasutas mahakirjutamiseks töid, mida ei olnud Tehnikaülikooli andmebaasis. Tegemist oli eranditult Sisekaitseakadeemias kaitstud töödega. Olnuks tal rohkem õnne – teisisõnu, kui tema töö retsensent poleks olnud nii tähelepanelik, oleks töö võinud kaitsmisel ilusti läbi minna.

“Meil on reegel, et esimene kord anname andeks. Teine kord on eksmat,” ütleb avaliku halduse instituudi direktor, professor Rainer Kattel.

Ülikool ei teatanud juhtunust justiitsministeeriumile, kuna ei pidanud seda vajalikuks. Kuidagi sai ministeerium sellest ikkagi haisu ninna.

Kui Ekspress palus justiitsministeeriumil täpsustada, kas Annusvere ametist lahkumine võis olla seotud magistritöö plagieerimise kahtlusega, ei saanud me selget vastust.

Asi osutub veel totramaks. Kuigi Annusvere oli juba aprillis plagiaadiga vahele jäänud, määras justiitsminister Rein Lang ta 25. mail 2009 juhtima Sisekaitseakadeemias õppivate tulevaste vanglaametnike lõpueksami hindamiskomisjoni.

Vangladirektor läheb kinnisvaraärisse

Rain Annusvere on Ekspressi küsimustele vastates napisõnaline. Küsimusele, miks ta väärikalt ja hästi tasustatud ametikohalt lahkus, vastas ta, et tundis juba mõnda aega vajadust uuteks väljakutseteks.

“Olin selleks ajaks süsteemis töötanud kümme aastat. Ei olnud lihtne aeg. Viru vanglasse läksingi ainult selleks, et saada suure organisatsiooni käimalükkamise kogemus.”

Annusvere sõnul ta ei tea, kuidas ministeerium plagiaadist teada sai. Kas talle lahkumisavalduse kirjutamiseks survet avaldati, ei soovinud mees kommenteerida.

Hetkel on Annusvere nimi kinnisvarafirma CKE Kinnisvara maaklerite seas. Mehe sõnul on ta seal praktikal ja teeb uusi plaane. Muuhulgas plaanib lähiajal TTÜs uue juhtimisteemalise magistritöö esitada ja ära kaitsta.