Augustis algatas maksuamet kriminaalasja kütusefirma Skeleton väidetavalt ebaseaduslike tehingute suhtes. Kahtlustati, et firma tegeles ulatusliku kütuse “pesemisega” ehk värvaine keemilise eemaldamisega, eesmärgiga vältida makse. “Kriminaalasi puudutab esialgsetel andmetel umbes 800 000 krooni suurust maksupettust ehk maksudeklaratsioonides valeandmete esitamist,” täpsustab Põhja prokuratuuri pressinõunik Erle Rudi.

Kaheks nädalaks võeti vahi alla Skeletoni juhatuse liige Rainer Järvlepp. Septembri lõpus määras Tallinna Ringkonnakohus ärimehele 800 000kroonise kautsjoni ja lasi ta vabadusse. Samuti on prokuratuur lasknud kohtul arestida või püüab arestida suurt osa kahtlusaluse varast (auto Mercedes, pangaarved, kinnistud).

Uurimise jooksul on aga toimunud hulk põnevaid juriidilisi vangerdusi. Oktoobri lõpus ostis uurimise all oleva firma OÜ Continental Incasso, mida juhib endine Tallinna prefektuuri majanduskuritegude talituse komissar Jaak Hindrikson. Ettevõtteregistri andmetel on Continental Incasso asutaja omakorda firma, mis kuulub komissari endisele alluvale politseist Maarika Pähklemäele.

Selgub, et ekspolitseinikud pakuvad probleemsete firmade sulgemisteenust. “Meie teenustöö on selle firma likvideerimine,” selgitab juristiharidusega Hindrikson enda sattumist Skeletoni bossiks. “See on minu võimalus siin päikese all taskuraha teenida,” ei näe ta karjäärivalikus midagi erilist. Hindrikson lahkus politseist 2002. aastal seoses varase pensioniga.

"Siin ei ole midagi sensatsioonilist, et inimene teeb oma tööd," on ka Maarika Pähklemäe tõrges detailidest rääkima. Uurijana mitme kõmulise kaasusega tegelenud daamile kuulub omanimeline õigusbüroo, mille aktiivse tegevuse ta on oma sõnutsi õpingute ajaks siiski peatanud. Skeletoni looga tegeleb tema sõnul Hindrikson. "Ta on viimane inimene, kes teeks midagi mittelegaalset," kinnitab Pähklemäe.

Ekskomissar Hindriksoni kliendid antud loos on Skeletoni endised omanikud, kellega ta on oma sõnul “nii vähe kohtunud, et nimed ei ole meeles”. Skeletoni likvideerija sõnul polnud tal firma ostmisel aimugi, et see on uurimise all. “Meile kinnitati, et selle firmaga probleeme kaasa ei tule.” Läinud nädala algul käis Hindrikson ka maksuametis vestlusel ning usub, et võimudel pole talle midagi ette heita.