Kohusetundlikult peavad sind oma kirjadega meeles ka Eesti Energia, Tallinna Vesi ja Tallinna Soojus, rääkimata interneti- ja teleteenuseid pakkuvatest firmadest. Oma osa nõuab korteriühistu, kelle väljastataval arvel on välja toodud sellised põnevad teenused nagu hooldus ja remont, prügivedu ja koristamine.

Aga maksta tuleb ka parkimise eest, rääkimata kulust, mis tekkib poodides, ostes hommikusöögiks vajalikke asju.
"Koligu siis hotelli, kui oma kodus elada ei jaksa," soovitanuks siinkohal ­Marie-Antoinette. Sest hotellis on kõik ju tasuta või õigemini hinna sees. Isegi šampoon ja puhtad käterätid. Hommikukohv ja omlett, mahl ja saiakesed.

Uniquestay: öö 291 krooni

Selliseid hotellihindasid nagu Tallinnas praegu, näeb Euroopas harva: omal kohal oleksid need ehk mõnes Hiina tööstuslinnas või talvises Kairos.

Balti jaamas paiknev Go Hotel Shnelli meelitab kliente tasuta parkimise, interneti ja hommikusöögiga, küsides Expedia.comi veebilehel öö eest 45 dollarit. Tasuta parkimist ja hommikusööki pakkuv nelja tärniga Domina Inn Ilmarine küsib kolme öö korraga broneerimisel öö eest 46.50 dollarit, sellal kui tasuta hommikusööki ja internetti lubav boutique-hotell Bern ihkaks vaid 50 dollarit.

Need on pakkumised, mis leiab Expedia.comi lehelt paari sekundiga. Kuid kauem otsides saab ka paremaid diile.
Mina tasun kolme öö eest Uniquestay hotellis Tallinn 72.32 dollarit ehk keskmiselt 291 krooni ööpäevast. Kasutan broneerimisel spetsiaalset 50dollarist allahindluskoodi NFL50 ning minu majutus sisaldab ikkagi hommikusööki, internetti ja tasuta parkimist Europarklas.

See on ühese toa hind, kuid kaks täiskasvanut ja üks laps poleks maksnud kolme öö eest suurt rohkem: kokku vaid 85.88 dollarit. Ostes kolmepäevaste tsüklitena majutust terveks kuuks, tuleks hinnaks 10 398 krooni. Koos televisiooni ja interneti, soojuse ja elektri, koristamise ja parkimisega, rääkimata kolme inimese hommikusöökidest ja voodipesust.

Saabun seljakotti pakitud riiete ja raamatutega hotelli hilisel õhtutunnil. Siin on väga vaikne. Vastuvõtulauas istuv üksildane vene rahvusest hotelliteenistuja ei leia mu broneeringut tükk aega üles, kuid lõpuks saab selgeks, et majutuse eest sai makstud Expedia kaudu. Kohe tulevad ka halvad uudised. Nimelt selgub, et majutusasutuses pole erinevalt jagatud lubadustest tegelikult "fii-fiid".

Pastelsetes toonides ühene tuba
number 37 on väga väike, kuid pakub mõningaid väärtuslikke mugavusi - näiteks aknast avanev vaade otse Pikale Hermannile ja lillade kahhelplaatidega dekoreeritud vannituba, milles asub hiiglaslik vann. Toas on ka arvuti, mis peaks olema ühendatud traadiga internetivõrku (täiesti tasuta), ent see ei tööta. Järgmisel päeval kutsun kohale uue hotelliteenistuja, kes poeb ohvrimeelselt laua alla arvutiühendust parandama, kuid kui üle jäätunud Toompea öö hakul hotelli naasen, ei tööta arvuti ikka veel. Küll on parandustööde käigus läinud katki aga ka laual olev veekeedukann.

Ma magan väga sügavalt, sest koridoris ei liigu ühtki hingelist kuni hetkeni, mil emotsioonitu naisehääl ukse taga ütleb: "Auskiiping." Ent teisel hommikul toimub suursündmus - hommikusöögilauas (praetud saiad ja jogurt, ploomid-melonid-viinamarjad, juust ja vorst) näen ma esimest korda teisi hotellikülastajaid - ilmselt Saksamaalt pärit noorpaari. Ka Hansuke ja Greteke tunduvad olevat kohtumisest vapustatud ning rabistavad närviliselt oma müslikausside kallal.
Otsustan otsida midagi odavamat.

City Hotel Portus: öö 134 krooni
Broneerides ööbimise D-terminali juures asuvasse City Hotel Portusesse www.orbitz.com kaudu maksaks ühene tuba nelja öö korraga võtmisel keskmiselt 24.84 dollarit. Lisaks on Orbitzi kasutajail võimalik saada nelja ööd korraga ostes 75 dollari suurune allahindlus, kui käiku lasta spetsiaalkood 4ODWR75. Ma ei tea midagi koodi 4ODWR75 taustast, ent see töötab: öö hind on nüüd 11.09 dollarit ehk 134 krooni. Koos hommikusöögi, parkimise ja traadita internetiga.

See on ühese toa hind, kuid kaks täiskasvanut ja laps poleks maksnud nelja öö eest oluliselt rohkem: kokku vaid 67.36 dollarit. Broneerides neljapäevaste tsüklitena majutust 32 päeva jagu, tuleks elamise hinnaks kokku 6524 krooni.

Kahjuks tunnistab Orbitz.com vaid mõne riigi - näiteks Suurbritannia, USA, Rootsi krediitkaarte, kuid kui nimetatud riikides on tuttavaid, pole maksmisega probleeme.

Saabun D-terminali hotelli hilisel õhtutunnil. Õhk on jäine, taevas särab täiskuu ning hoolimata täistuledest tunduvad täiesti väljasurnud ka toa aknast paistvad tohutud Vikingi ja Tallinki laevad. Tuba nr 419 on Uniquestay omast suurem, kuid lihtsam - vanni asemel on siin dušinurk, käterätid valged, ent karedad. Samas ootab mind tänutäheks Orbitz.comi lehe kasutamise eest laual ka pudel Yvecourt Bordeaux 2006 veini. (See on tasuta, kinnitab vastuvõtulaud.)

Mulle meeldivad sellised diilid.

* * *

Kuid kas säästuhotellis elada on tore? Absoluutselt.
Korraga on ainus mure õigeks ajaks hommikusöögile jõuda (hotell Portuse spetsialiteedid on omlett ja keedumunad, üheeurone Saku Originaal ja lihapallid). Kui hästi läheb, sisaldub hinnas ka meelelahutus (näiteks võib umbes pool kolm öösel ukse taga puhkeda vali soomekeelne kisa, mis tundub koosnevat lõikudest Mihkel Raua raamatust).
Kui läheb väga hästi, võib hotellis leida koguni tööd.

"No mä voisin sulle kyllä maksaa... maksaa hyvin paljon," teatab ilmselt Lapimaalt saabunud naine mulle hotelli ukse ees ja tuigub veidi. Ta tahaks koos oma ratastoolis istuva sõbrannaga lähimasse ostukeskusse šoppama minna, aga kindluse mõttes meeldiks neile kaasa võtta keegi eestlane (ilmselt teejuht-pakikandja-toolilükkaja-turvamees).
Kui läheb väga-väga hästi, võidakse teile hotellis teha koguni finantsanalüüs.

Sest kui kinnitan naistele, et piirkond on täiesti ohutu ja püüan uksest sisse lipsata, hakkab soomlanna karjuma.
"No jos sä et tarvi rahaa!" kriiskab ta kilaval häälel nii valjusti, et pool sadamat kajab. Ja siis, juba läbi ukseklaasi: "Näyttää kylla siltä, että sulla on rahapula!"

Soomlannal oli muidugi õigus, aga hotellis, mille öö maksab veidi üle saja krooni, pole see ka erilise läbinägelikkuse märgiks.

Tühjade tubade aeg

  • Igal õhtul töölt koju minnes olen heitnud pilgu Swissoteli poole - hiiglaslik 117 meetri kõrgune must klaassein, millest toatulesid ei kuma enamasti rohkem kui kolm-neli. 2007. aasta 61,7 miljoni krooni suuruse kahjumiga lõpetanud Swissotel Estonia OÜ omanikud olla eriti õnnelikud.
  • Seda, kui palju on Swissotelil veebruaris kliente, hotelli müügi- ja marketingidirektor Simone ­Broekhaard ei ütle. Ta keeldub ütlemast ka seda, mida kavatseb hotell olukorra parandamiseks ette võtta, ning isegi seda, kust peamiselt tulevad hotellis praegu ööbivad inimesed. See kõik on suur saladus. Tõtt-öelda läheb Simone Broekhaard kommentaaridest keeldumisega nii hoogu, et lõpuks ei taha ta öelda isegi oma nime.
  • Madalaim toahind Tallinna Swissoteli kodulehel on veebruaris langenud 99 euroni, Expedia.comi lehel isegi 109 dollarini (1319 krooni). Viietärnihotelli kohta pole seda palju.
  • Reval Hotels Eesti müügi- ja turundusdirektor ­Killu Maidla on jutukam. Täpseid müüginumbreid ei avalda temagi, kuid jaanuar olevat olnud rahuldav. Sel nädalalvahetusel kavatseb kett müüki Tourestil veelgi parandada erihinnaga 767 krooni, mis sisaldab kahest tuba ja hommikusööki ning kehtib majutumiseks kõigis Revali hotellides suve lõpuni.
  • Tõelised diilid Tallinna hotellimaastikul leiab aga praegu väiksematest kahe-, kolme-, või neljatärnihotellidest - sellistest, millel pole abiks suurt müügivõrku. Näiteks pisikestes Uniquestaydes, mille omanik Michael Pilkington ütleb, et neil on olnud veebruaris täidetud keskmiselt 30 protsenti tubadest.