Ego-kaardiga

ostsin silmakreemi,

kõige-kõige kallima.

Õnneks pole osturalli ajal Tallinna Kaubamaja eksklusiivkosmeetika lettide vahel suurt tunglemist. Kanebo letis troonib hinnaskaala tipus 7049kroonine potsik, kuid see on mõeldud 40-50aastaste küpsele nahale. Kes seda ostab? "Iga toote jaoks on ostja olemas. Mina tean üht naist, kes käib seda siit ostmas," seletab Kanebo müügitüdruk.

Mulle soovitab Kanebo-tüdruk aga üliveenvalt SÜSTEEMI. Mille järgi peaks esmalt nahka puhastama üht sorti puhastustootega, loputama veega, siis puhastama teist sorti puhastustootega, siis üle pühkima spetsiaalse lapikesega, siis kandma silmade ümbrusse silmakreemi ja näole emulsiooni ning lõpetuseks viimistlema veel mingi erivahendiga. Kogu ilumajanduse hind küünib märkamatult üle 5000 krooni.

Valgevene Mereenergia

Neile, kes sarnast süsteemi järgida viitsivad – jõudu! Mina põgenen Šveitsi kosmeetikasarja La Prairie leti juurde. Silmakreemi, mille 15 ml purk maksab 4000 krooni, müüja mulle ei soovita.

"Mida te muidu 40aastasena kasutama hakkate?" uurib müüja ning pakub mulle kui 30aastasele pisut kergemaid silmakreeme. Ostangi kaks 15 ml potsikut, mis maksavad kokku 3698 krooni: päevaajaks Cellular Eye Moisturizer SPF15 The Smart Eye Cream ja ööseks Cellular Lipo-Sculpting Eye Gel.

"Loodame, et mõjub," naeratab müüja, ulatades mulle kena kotikese, kuhu lisaks tootepurkidele on pakitud infovihik ja mõned testrid.

Arvutan, mis liiter lootust maksab. 123 267 krooni.

Teisele silmale leian odavaima lahenduse Balti jaama turult. Valgevenes toodetud Mereenergia sarja merevetikaekstraktiga silmakreemi karbile kleebitud eestikeelse sildi järgi on tegemist "silmaümbruse kortsude vastase näokreemiga". Hmm. Väga kummaline.

Kasutamisõpetus sildil eksitab: "kanda kreem silmalaugude nahale". Isegi iga plikake teab ju, et hoopis silma alla ja kulmu alla. Mitte ülemisele silmalaule, kus nahk on nii õhuke, et seda paksult kreemitades võib laug üles paistetada. Ülalaug saab piisava koguse kätte ka pilgutamise ajal kreemitatud kohti riivates.

Igal juhul on see kahtlane silmakreem odavaim: liitri hind 175 krooni ehk äsja ostetud kallitest kreemidest 704 korda väiksem. Mingeid nõuandeid väsinud ilmega müüja ei jaga, aga ega ma neid küsigi. Mõnekümne sekundiga on kaup tehtud: 40 ml kreemituub mulle, seitse krooni müüjale. Korras.  

Kosmeetiku lamp ei halasta

Enne kreemikatse algust, kuu aega hiljem ja kaks kuud hiljem hindab mu naha seisundit kaheksa-aastase staažiga kosmeetik Anneli Puusepp. Objektiivsuse huvides ütlen kosmeetikule ainult, et teen kreemikatset. Ja ei midagi rohkemat. Ei täpsusta sedagi, et kogu trikk keerleb ainult silmade ümber.

Päev enne kreemikatse algust, 27. aprilli hommikul, vaatabki kosmeetik ereda lambi all üle kogu mu näo.

Mida on üsna kole kuulata: seganahk, T-tsoon (otsaesine, nina ja lõug) on rasusem, põsed on normaalsed; poorid on kõige nähtavamad T-tsoonis, põskedel on neid vähe; ebaühtlane pigmentatsioon kogu näol; veresooned on naha all märgatavad ninakülgedel, põskedel silmade all, silmalaugudel; lõual on üsna palju komedoone.

"See lamp on karm asi, näitab kõik ära. Tänaval vastu tulles tunduks nahk normaalne," lohutab Anneli ja jõuab kirjeldusega silmadeni. "Silmaalused on tumedamad. Nii, silmad kinni, vaatame, kuidas on lood naha elastsusega..." Kosmeetik pigistab õrnalt näppude vahel kulmualust nahka, vabastab siis, jälgib naha tagasitõmbumist ja raporteerib: "Elastsus on vähenenud, aga see on ealine iseärasus."

Imestan: "Juba? 30aastaselt?"

Kosmeetik: "Muidugi. Alates kahekümnendast eluaastast hakkab nahas niiskus vähenema. Seda on näha juba sellest, et silma alla on tekkinud kortsud."

Odav silm, kallis silm

Et mul oleks lihtsam meeles pidada, otsustan anda paremale silmale kallimat kreemi. Vasak on odav silm. Aga seda tean ainult mina. Uudishimulikud sõbrannad ja töökaaslased üritavad küll üksteise võidu ära arvata, kumb silm on kumb, aga neile jääb ainult arvamisrõõm. Ühepalju on nii õigesti kui ka viltu pakkujaid.

Eksimine on inimlik. Ent katse möödub peaaegu ebainimlikult. Vaid ühel unisel pühapäevahommikul määrin kallist kreemi mõlemale silmale – kuid õnneks taban end kohemaid teolt, potsik veel peos. Uhun silmaümbruse puhtaks ja parandan vea õige kreemiga. Ühel õhtul määrin silmale kalli õhtukreemi asemel kallist hommikukreemi – aga sedagi märkan kohemaid, puhastan silma ja määrin õige tootega.

Kuna enne katset kreemitasin nägu ainult hommikuti, ei jõua ma ennast ära kiruda, et valisin katsetamiseks ka õhtuse silmakreemi. Enne võtsin õhtuti vaid meigi maha. Või siis ei võtnud ja hõõrusin hommikul ripsmetušitükke unistest silmadest. Ent nüüd olen ülikorralik: koduses vannitoas, telgis või rongikupees – kõikjal on mul purgid kaasas ja kasutusel. Sootuks määrimata jäävad silmad ainult ühe korra, kui ma pärast eriti tormilist pidu hommikupoole ööd voodisse kukun.

Kumb on kumb?

Tõenäoliselt just hoolas õhtune kreemitamine – rohkem niiskust! – ongi põhjus, miks ei täitu kosmeetik Anneli Puusepa ennustus, et kuu ajaga ei juhtu midagi.

Ennäe imet: lähen taas Anneli juurde 31. mail ehk üks kuu ja kolm päeva pärast katse algust, ning tulemus on näha!

Kosmeetik näpistab õrnalt nahka mu kulmude all ja kuulutab: "Naha elastsus on silmnähtavalt paranenud!"

Uurin: "Kas mõlemal silmal?"

Kosmeetik nendib: "Jaa, silmad on ühesugused. Või on parema silma alune pisut tumedam? Ah ei, vist ikka mitte."

Kreemikatse viimasel päeval, 29. juunil, vaatan peeglisse ja näen sama pilti, mis enne katse algust ehk kaks kuud ja üks päev tagasi: silmad on nagu silmad ikka. Ühesugused.

Kosmeetik kinnitab endiselt, et muu naha olukord on samasugune nagu enne katse algust, aga silmaümbruse naha elastsus on paranenud.

Kuuldes pärast naha hindamist mu katse sisu ja nähes potsikuid, on kosmeetik tükike aega vait ja ütleb siis: "Kuu-kahega ilmnevad ainult esmased tulemused. Kindlasti ilmneks vahe pikemaajalisel kasutamisel."

Ja küsib: "Kummale silmale sa kallimat kreemi panid?"

Nüüd on minu kord vaikida.

Muigan-vaikin, kuni Anneli ise pakub: "Äkki panid vasakule kallimat?"

Mu suu venib rõõmsalt kõrvuni: "Ei, see on odav silm!"

Kuna minu puhul mõjusid tooted erinevalt ainult rahakotile, tundub ülikallite kreemide ostmine sama mõistlik kui soovitus, mille sain ühest Delfi naistelehe foorumist kalleima silmakreemi kohta pärides. Nimelt soovitas üks varjunime all esinenud tegelane: "Pane igal õhtul silmadele kompressiks kaks kummeliteega niisutatud Jakobsoni. Mõju garanteeritud."