Maja nagu lego

Elementmaja on nagu konstruktor või lego, mis pannakse kokku suurematest ja väiksematest osadest. Suurem osa on näiteks terve sein ühes paigaldatud ukse ja aknaga või katusekonstruktsioon. Sõltumata maja väljanägemisest – projekte on kaugelt üle saja – sobivad paljud elemendid igaühele neist. See võimaldab ühelt poolt toota rohkem maju, teisalt aga lubab olemasolevaid projekte täiendada vastavalt ostja soovile. Ehk kodule saab lisada näiteks rõdu või veranda või muuta nende kuju.

"Miks ei võiks maja ehitada nagu ikka – kivi kivi ja laud laua haaval?" küsisin tehase turundusjuhilt Jukka Nurminenilt. Mis mõte on see tehases valmis klopsida? "Kaitstus ilmastikumõjude eest, kvaliteet ja hind," oli Nurmineni vastus. 

Kaitstus ilmastikumõjude eest tähendab seda, et kõik maja elemendid tehakse siseruumides. Ehitusplatsile viiakse need otse tehase laost. Ja püstitamiseks kulub paar-kolm päeva. Siis on elamu vihmakindel. Seda peab Nurminen elementmaja suureks eeliseks, sest tavaline majaehitus kestab pikka aega ja seda nii vihmas kui päikeses.

Et majaelementide kvaliteeti tõepoolest kontrollitakse, seda kinnitab kas või järgnev tõik. Igale valmisdetailile lüüakse tempel, kus on kirjas valmistamise kuupäev ja isegi töölise nimetähed. Niisiis on praagi puhul kohe teada, kes tegi ja kes vastutab. Ka puit, mida kasutatakse, kontrollitakse kaks korda üle ning see käib läbi erilisest tugevuspingist. Enne tehasest väljastamist iga tellimus pildistatakse, kinnitamaks, et saadetis on valmis ja terve. Kõik see tuleb kasuks ostjale, kes ehitusest suurt ei jaga – võimalus saada ehitusvigadega ja ebakvaliteetne toode on väike. Pealegi annab tehas kandvatele konstruktsioonidele kümneaastase garantii.

Kodu noorele perele

Et Soomes pole elementmajad ületamatult kallid, on need väga populaarsed noorte perede seas. Näiteks Helsingi kesklinnast 25 kilomeetri kaugusel asuvas Sundsbergi uuselamurajoonis saab odavaima maja (85 m2, pool paarismajast) kätte umbes 3,4 miljoni krooni eest. Hind on ühes siseviimistlusega, köögis on paigaldatud isegi köögitehnika. Kel rohkem raha, võib osta ka 147 m2 suuruse eramu – selle hind on juba 5,6 miljoni krooni ringis.

Peaaegu kõik Sundsbergi majad on ära ostnud noored pered, kellele see on esimene kodu. Ja ka esimene tulus investeering – näiteks üks pere müüs oma elamu kahe aasta pärast ja seda ostuhinnast 1,5 miljoni krooni võrra kallimalt. Lastega peredele on Sundsberg ideaalilähedane elupaik. Siin ei pea titevankriga automüras ja
-vingus ukerdama, sest majade lähedalt algab mets. Kiviviske kaugusel on aga küngas, kus talvel tore kelgutada.

Sundsberg on valminud samal viisil nagu meiegi uusrajoonid. Kinnisvaraarendaja EKE-Yhtiöt ostis ära kunagise mõisa heinamaa ja rajas sinna elementkodudest koosneva väikeelamurajooni. Lisaks elamuile ehitas arendaja ka mitu lasteaeda. Kool, kauplus, tervisekeskus ja raamatukogu asuvad kahe kilomeetri kaugusel. Ja ka ühendus kesklinnaga on hea – rong ja buss käivad neli korda tunnis.

Möödunud aastal püstitati Tallinna 150 Finndomo tehase elementmaja, mis on juba kümme protsenti tehase aastatoodangust. Neist pooled Ülemiste elurajooni, mille ehitas valmis tehase ainuesindaja Eestis, Soome Maja Ehitaja OÜ. Aastatel 2004–2005 rajatud Ülemiste paarismajad ja ridaelamud on koduks rohkem kui 400 perele.

Soome Maja Ehitaja omaniku Raju Söödori sõnul pole need kaugeltki esimesed Soome elementmajad Eestis. Nimelt maksis Soome sõja lõpul Nõukogude Liidule kompensatsiooni ning sellega seoses pandi Tallinna püsti ka elementmaju.