Nikolai Mitjanin
Katleri tänava trepikojas halvatuks juhusliku vastutulija
Margus Ojaküla
ning haavas surmavalt politsei juhtinspektorit
Sergei Pärna
. Nüüd on ta üks neljast Tallinna vanglas elavast eluaegsest.

Kahhelkividega kaetud seintega kambris on peale Mitjanini veel telekas, virn õpikuid ja muud pudi-padi.

Mis seal salata, intervjuud alustades on kõhe tunne. Mis sellest, et ukse taga jälgivad meie vestlust mitu valvurit.

Tere, Nikolai. Kas sa oled Eesti noorim eluaegne?

Ei. Šmõgin, Aleksandr on kümme päeva noorem.

Kas see kamber on parem kui Patarei raudkong?

Mingil määral küll. Aga kahhelkividele koguneb siin niiskust ning kui pikalt istuda, võib ju tuberkuloosi haigestuda.

Kas sul on ka mingi lootus, et kunagi vabaned?

Muidugi. Seepärast tahan õppida ja elukutset omandada, saada inimeseks...

(Tallinna vangla direktor Toomas Malva iseloomustab Mitjaninit kui ettearvamatut tüüpi, kes täna tahab õppida, kuid kas ka homme – toim)

Kuidas sa oma päevi veedad?

Joonistan postkaarte, õpin, loen, käin spordisaalis. Näiteks et politseinikuks saada, peab kaksteist korda vähemalt lõuga tõmbama. Palun väga, ma suudan rohkem.

Eluaegne Romeo Kalda abiellus vanglas. On ka sinul pruut?

Naine.

Ja kohtud temaga?

Praegu mitte, ta istub Harku vanglas.

Paljud kurjategijad ütlevad tegude selgituseks, et sorry, lihtsalt juhtus nii. Ilm oli halb, keegi jäi ette....

Arvan, et mul on siiski oma süü, teatud juhused mängivad samuti kaasa. Inimesed ehitavad oma saatuse üldiselt ise. Mõnest saab pankur, mõnest miljonär, mõnest aga minusugune kinnipeetav.

Sul on kambris telekas. Vastupidi Patareile ei saa seda siin öösiti vaadata. Ja kui vaatad, võidakse see distsiplinaarkaristuseks ära võtta.

Kahjuks küll. Ja vene kanaleid on vähem, ainult Ostankino ja RTR.

Eesti kanaleid sa vist ei vaata.

Vaatan. Eesti keeltki oskan natuke. Kanal 2st vaatan "Politseikroonikat", ETVst "Avatud Toimikut", TV3st "Kuritööd ja karistust".

Oled filmisõber?

Lugeda meeldib rohkem. Üks lemmikautor on Dumas. Loen ka filosoofiat, parapsühholoogiat.

Patareis oli ja siingi on pood. Tööd sa hetkel ei tee, mille eest asju ostad?

Sugulased annavad raha.

Vangi, eriti eluaegse jaoks on aeg üksluine. Arvan, et ma ei suudaks kohaneda teadmisega, et pean vähemalt 30 aastat trellitatud toakeses olema...

Loom ei suuda sellega kohaneda, inimene küll. Jah, siin on päevad ühesugused. Hommikul kell kuus tõusen, võimlen, pesen hambaid, joon teed. Siis valmistun tundideks, vaatan telekat, söön lõunat. Pärast lõunat viiakse jalutama. Tuuakse tagasi, vaatan telekat, õpin... Nii elades möödub aeg märkamatult.

Kas Patareis kartsas istusid?

Ei, aga siin olen kartseris olnud.

Kuidas oli?

On paremaidki kohti.

Eluaegseid jagub viide vanglasse

* Eestis on 31 eluaegset vangi. Nad kannavad karistust Tallinna, Tartu, Pärnu, Murru ning Ämari vanglas. Halvema kuulsusega eluaegsed on Murrus ning Ämaris. Eluaegsete "vaimne liider" Romeo Kalda viidi algul Murrusse, siis toodi Tallinna vanglasse.

Kalda kaebas oma Tallinna paigutamise halduskohtusse. Kohus mõistis vangla tegevuse õigusvastaseks, sest Kalda polnud kolme kuu jooksul end halvast küljest nädanud.

Tallinna vangla direktori Toomas Malva sõnul võib Kalda tõesti mõne aja normaalne olla, kuid siis organiseerib midagi. "Teda tulebki ühest vanglast teise vedada, et ta kusagil end kodus ei tunneks," ütleb Malva praegu Tartu vanglas hoiul oleva Kalda kohta.

* Ühe eluaegse kinnipidamine maksab ca 5500 krooni kuus. Aastas kulub riigil kõigi eluaegsete peale üle kahe miljoni krooni.

* Noorimad eluaegsed on 23aastased Aleksandr Šmõgin ja Nikolai Mitjanin, vanim 52aastane Arnold Jürisoo.

* Praeguse karistusseadustiku järgi saavad eluaegsed 30 aasta möödudes vangistamisest esitada taotluse oma kriminaalasja ümbervaatamiseks. Esimesed eluaegsed on kümme aastat oma karistusest ära kandnud.

* Tallinna vangla direktor Toomas Malva võrdleb vangide elu jäätmekäitlusega. Kui varem visati vangid lihtsalt nagu praht maha, siis nüüd üritatakse neist midagi kasulikku saada, neid "ümber töödelda".

Tartu vanglas töötas eluaegne Andrei Tali juuksurina. Ta tegi üksinda ära kolme mehe töö, kuid pidi töötamise lõpetama huvikonfliktide ja turvariskide tõttu.

Tartus ja Ämaris teevad mõned eluaegsed siiski tööd, Tallinna vanglas on lisaks Rainar Roosile kavas tööle rakendada ka Vladimir Botško ja Vassili Otškalenko. Kas või oma kambris õmblema või kleepima.

* Mullu lõi eluaegne Andrei Antonov (31) vangivalvurit ja kaasvangi noaga. Põhjuseks tõi Antonov, et ta viidi Murru vanglast Ämarisse. Samal suvel suri infarkti vanim eluaegne, topeltmõrvar Mais Avetisjan (65). 

* Läinud aasta oli Eesti vanglates esimene, kus ei tapetud kedagi. Aastatel 1993-1994 oli meie vanglates 40 tapmist aastas.