Tööd romaani kallal nimetab autor arheoloogiliseks väljakaevamiseks ning tunnistab, et talle tõesti meeldis seda 1997 alustatud osalt muhu murrakus raamatut kirjutada.

Enn Nõu pakkus romaani kirjastusele Ilmamaa, mis aga käsikirja tagasi lükkas. "See on esteetikat, erootikat, eetikat ja
poliitikat ühendav kompleks, mis juhub erinevaid inimesi erinevatele teedele. Raamatu väljaandmine on tegu, aga see kompleks juhib just tegusid. Tegu erineb mõistmisest ja sallivusest suurel määral. On kirjastusi, kellele "Mõtusekuke viimne kogupauk" peaks väljaandmiseks olema loomulähedasem kui "Ilmamaale"," kirjutas Ilmamaa juht Hando Runnel autorile, kelle arusaamist mööda oli põhjuseks seksikirjeldused ja vulgaarsete sõnade tarvitamine. Nimetatud seigad on omased ka Nõu varasematele teostele, mistõttu need ei leidnud Eesti Kirjanike Kooperatiivis kirjastamist ja ilmusid autori enda või Välis-Eesti & EMP väljaandel. “Ses osas ma kompromisse ei tee,” kinnitab autor.

Romaani on lubanud kirjastada Eesti Keele Sihtasutus. Et teos vajab Muhu murrakut ja kujutatavat ajastut tundvat toimetajat, ilmub see kirjastuse juhi Toomas Väljataga sõnul mais või kogunisti sügisel.