(37) on
Edgar
Savisaare
ihuarst, pikaajaline perekonnasõber ja Keskerakonna juhatuse hiljutine liige. Täna käsutab ta ligi 200 miljoni kroonise aastaeelarvega Lääne-Tallinna Keskhaiglat. Põdderi suurhaigla juhiks nimetamine oli ninasarvikute ja oravate võimuliidu üks esimesi otsuseid.

Haigla juht on jõuline ja edev. Poole sentimeetri laiune kuldne kett käe ümber, kuldne kell, massiivne kuldsõrmus kurakäe keskmises sõrmes.

Lubab hiigelhaigla tulevaks sügiseks kasumisse viia. Selleks lõpetab ta igasuguse tegevuse, mis haiglale kahju toob. “Patsiendid võivad kannatada, aga mis teha, kui poliitiliste otsuste tulemusena nii läheb,” tunnistab ta. "Minu ülesanne on, et see kahju oleks võimalikult väike."

Põdder ei toeta seniseid reforme. Ta peab ebaõigeks haiglate liitmist ning perearstindust riigile tunduvalt kallimaks kui polikliinikute ülevalpidamist. “See on minu teoreetiline tõekspidamine, aga kuna mind on valitud haigla etteotsa, teen kõik, et see haigla oleks edukas!”

Ta peab end majandusmeheks ja terminaatori tüüpi juhiks. Oma eelmises töökohas, Nõmme Haiglas vallandas ta korraga 80 inimest ja tegi võlgades vaakuvast haigemajast kasumiga töötava ettevõtte.

“Kuulun Keskerakonna parempoolsesse tiiba,” peab ta vajalikuks lisada. Avalikkusele sai Põdder tuntuks eelmiste kohalike omavalitsuste valimiste ajal loosungiga “Pahadele teeme klistiiri”.


Poliitiline meditsiin

Põdder teab, et ta oleks suurhaigla juhatusse saanud ka eelmise võimukoalitsiooni ajal. Oravad ja isamaaliitlased olid just tülli keeranud, kui valiti liikmeid kahe suurhaigla juhatusse ja nõukogusse. Isamaaliit ei tahtnud, et Reformierakonna kandidaat
Meelis Roosimägi
saaks Ida-Tallinna Keskhaigla juhiks.

Linnapea
Tõnis
Palts
pakkus Savisaarele diili: kui keski mehed toetavad Roosimägi asemel
Peeter  Mardnat,
saab Savisaare ihuarst Põdder teise haigla juhatuse liikmeks. Savisaar nõustus, aga vana võimuliit lagunes. Uus liit andis võimupiruka magusamad tükid – haiglajuhi kohad – omadele meestele. Roosimägile ja Põdderile.

Mõlemad on tugevad liidrid, head meditsiinivaldkonna tundjad, kellest ajakirjandus teeb kiiresti arvamusjuhid. Vähem kui üheksa kuu pärast toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel võivad neist saada kasulikud häältepüüdjad.

Samuti on neil haiglate rahakotis mõnisada miljonit krooni, mida saab kasutada erakonnakaaslastest nõunike või parteisõbralike konsultatsioonifirmade palkamiseks.


Keskerakonna tihe side suurfirmaga

Jaanuarikuine arstide kuukiri Hippokrates on nagu Kesknädala klantspaberil eriväljaanne. Seal kirjutavad

*keskerakondlasest minister Siiri Oviir ("Meie eesmärk on terve inimene"),

*keskerakondlane dr
Anti Liiv
("Ubi pus, ibi incisio" – igale paisele oma lõige),

*keskerakondlane dr
Arvo Haug
("Rahva tervise eest vastutab täitevvõim") ja

*keskerakondlane dr
Tõnu Kauba
("Lihtsaid lahendusi ei ole"). Kirjutised on täis võimuletuleku võidurõõmu.

Hippokrates kuulub OÜle Medimpest. Äriregistri andmeil kuulub see tilluke firma Ravimitootjate Liidu ühe aktiivseima liikme
Kai Siinmaa
perele: 40 000 kroonisest osakapitalist 15 000 kuulub Kai Siinmaale, 15 000 tema abikaasale
Tiit Siinmaale
ja 10 000
Kadri Ilvesele
.

Tähelepanu väärib fakt, et Kai Siinmaa juhib samaaegselt Ameerika ravimigigandi Merck, Sharp ja Dohme (MSD) Eesti filiaali.

MSD toob maale häid ja kalleid originaalravimeid. Enamasti puuduvad neil ravimitel siin registreeritud analoogid. MSD  tulusid kärbiks eelmise valitsusliidu koostatud ravikindlustusseadus tugevalt, mitme konkurendi arvates siin esindatud ravimigigantidest kõige rohkem. Seepärast on MSD eluliselt huvitatud Oviiri ettepanekute jõustumisest. MSD filiaali juht Eestis Kai Siinmaa võitleb oma firma huvide eest nii oma ajakirja kaudu kui ka läbi Ravimitootjate Liidu , mille põhikirjas on fikseeritud, et organisatsioon poliitikaga ei tegele.

Nagu kõik arstidele mõeldud ajakirjad, läheb ka Hippokrates otse adressaadile. Mittemeedik näeb seda harva. Põhjus on selles, et taolistesse ajakirjadesse müüakse retseptiravimite reklaami, mida patsient reklaamiseaduse järgi näha ei tohi.


Ravimifirmade raha

Ravifirmad ei ole seni poliitikuid või parteisid toetanud olulisel määral. Eesti ravikindlustusseadus on üks liberaalsemaid maailmas, kus haigekassa maksab kinni enamuse ravimi hinnast. See on võimaldanud ravimifirmadel siinselt väikselt turult teenida väga suurt tulu.

Tulude juhtimine käib läbi soodusravimite komisjoni, mis arvestab ravimite soodusnimekirja kandmisel nii haigekassa, ravimiameti kui ka erialaarstide arvamust. Komisjoni otsusest sõltub, millise ravimifirma millised ravimid maksab kinni riik. Ravimifirmad kasutavad oma preparaatide surumiseks soodusravimite nimekirja jõuvõtteid, millest üks leebemaid on näiteks suursaadiku kiri ministrile. Alles möödunud aastal pöördus ühe suurriigi suursaadik ministri poole kirjaga, milles soovitati tungivalt soodusravimite nimekiri üle vaadata.  Nüüd, ühes oma esimeses teleintervjuus teatas Oviir, et soodusravimite komisjon, mis otsustab raha liikumise, peab tagasi tulema Sotsiaalministeeriumi alluvusse.

Eemalt vaadates tundub, et ravimitootjad on välja valinud Keskerakonna, et oma kõikuma löönud positsiooni Eesti ravimiturul taastada ja tugevdada.

Ka Keskerakond on vastu valimisi huvitatud ravimifirmade võimalikust sponsorrahast.

Ministri apsakad
Siiri Oviir
jõudis ametis olla vaid mõned päevad, kui ajakirjandus viitas seosele Keskerakonna ning ravimitootjate vahel. Vastse ministri ettepanekud ravikindlustusseaduse muutmiseks ühtisid sõnasõnalt ravimitootjate omadega.
Kokkulangevuse kahe teksti vahel avastas eelmise ministri Eiki Nestori nõunik, kes tegeles sügisel ravimitootjate kirjaga. Tollal sai kiri ministeeriumilt eitava vastuse.
“Kui Oviir oleks sügisel teadnud, et temast aasta algul sotsiaalminister saab, poleks ta seda jama endale korraldanud,” ütleb Nestor. Nüüd on Kaitsepolitsei asunud uurima, kas selles loos võib olla korruptsiooni elemente või on tegemist äärmiselt hea lobbyga.
Oviir libises teistki korda. Taas Ravimitootjate Liiduga seoses.
“Juhuslikuks, kuid antud kontekstis kõnekaks võib osutuda fakt, et eilsel ajakirjanikele korraldatud üritusel andis ravimitootjate liidu esindaja Kai Siinmaa ülevaate eestlaste tervisest, oma jutu taustaks kasutas ta illustratsioonidena täpselt neid samu kahte graafikut, mida Siiri Oviir kasutas oma ministri-tervituses arstide ajakirjas Hippokrates eelmises numbris,” kirjutas Äripäev 8. veebruaril.
See ei olnud juhuslik. Perekond Siinmaa on Hippokratese omanik ja tõenäoliselt tellis loo Oviirilt just Kai Siinmaa. Sel moel oli tal väga lihtne kasutada ka samu graafikuid. 
Õigupoolest seob Ravimitootjate Liitu  ja Siiri Oviiri ka teistmoodi sõprus. Ravimitootjate liidu direktor Eve Karmo ja Oviir on lisaks Keskerakonna koosolekutele kümmekond aastat kohtunud ka väga mitteformaalses keskkonnas. Mõlemad naised on maineka Tallinna Zonta klubi asutajaliikmed. Zonta International on rahvusvaheline apoliitiline naisorganisatsioon, mis koondab kogu maailma heategevusest huvitatud jõukamaid ja haritumaid naisi.
Eve Karmo on ametis olnud vaid kuu, ent ravimitootjad tegid panuse Oviirile juba palju varem. Hilissügisel pidasid ravimitootjad Virus ravimipoliitika teemalist konverentsi. Üht paneeli oli juhtima palutud Riigikogu liige Oviir. Haigekassa ja Sotsiaalministeeriumi esindajaid ei kutsutud.
Ravimitootjad on oma sõnul tekkinud kärast hämmeldunud. Eve Karmo usub, et ajakirjandus pole asja tuuma tabanud, vaid tegemist on "mõne ajakirjaniku luuluga". Ravimitootjate seisukoht on hoopis, et "eelmise valitsuse ajal toimus tervishoiu totaalne po litiseerimine ja et haiglareformi ja selle rahastamist ei ole tegelikult rahvale kunagi seletatud".