“Kool ei vaevunud isegi küsima, kas ma olen nii suure tõusuga nõus, vaid mind pandi fakti ette,” räägib lapsevanem, kes oma nime lehes avaldada ei soovi.


Erakooliseadus ütleb, et õppemaksu suuruse määrab erakooli pidaja ning seda ei muudeta õppeaasta jooksul. Seaduses seisab: “Õppemaksu suurust võib tõsta kuni 10 protsenti kahe õppeaasta vahel, kui erakooli pidaja ja õpilase vaheline leping ei sätesta teisiti.”


Millegipärast küsib Audentes seitsmenda klassi õpilaste eest isegi rohkem õppemaksu kui kaheksanda-üheksanda eest – koolist põhjendust küsides kuulis ema, et seitsmendas klassis tuleb palju uusi õppeaineid.


“Minu puhul oli see hinnatõus otsene ajend, et oma laps teise Tallinna kesklinna kooli katsetele saata. Seitsmendat klassi alustab poiss nüüd teises koolis.”


“Hinnatõus on alati ebameeldiv,” nendib Ekspressile Audentese Erakooli pidava AS Audentese juhatuse esimees Ahto Orav. Kooli endise lapsevanema tõlgendus, et nii suur tõus on ebaseaduslik, on Orava sõnul ekslik.


“Õppemaksu järsem tõus toimus kooliastmete vahel,” põhjendas koolijuht. “See tähendab, et eelmine leping lõppes ära ja uus leping sõlmitakse juba kõrgema õppemaksuga.”


Kooli astmed on Ahto Orava sõnul 1.–3., 4.–6., 7.–9. ja 10.–12. klass, astmete sees kehtiva lepinguga lapsevanemad seaduses määratust rohkem tasuma ei pea.


Haridusministeerium annab samuti koolile õiguse kasutada võtet, et kahe lepingu vahel saab rohkem hinda tõsta. “Erakooliseaduses [–] sätestatud õppemaksu tõstmise piirang laieneb üksnes kehtivatele õppelepingutele ning ei laiene uute lepingute sõlmimisele või tähtaja ületanud ­lepingute pikendamisele,” kinnitab ministeeriumi õigusosakonna juhataja Anno Aedmaa.


Ta märgib, et põhimõtteliselt sarnane säte, et aastas üle 10 protsendi hinda tõsta ei tohi, seisab ka ülikooliseaduses. 2007. aastal kaebas üks Tallinna ülikooli tudeng suurema hinnatõusu peale õiguskantslerile, ent ei saanud õigust, sest tegu oli uue sisseastuja, mitte kehtiva lepinguga.


Orav ütleb, et tavapärasest suurem Audentese hinnatõus on paratamatult vajalik. Kooli kulusid suurendab inflatsioon, samuti riigi poolt ette kirjutatud õpetajate palgatõus. Samuti vajab koolimaja renoveerimist. “Meil pole võimalik enam endise õppemaksuga kooli pidada.”


Tänavune hinnatõus on tema sõnul kooskõlastatud AS Audentese nõukogus, samuti kooli lapsevanemate nõukogus.


Audentese lapsevanem aga sõnab, et pärast suure hinnatõusu uudist jooksis suur osa tema poisi klassist laiali. “Seal oli 15 last, 9 neist lahkub. See tähendab, et kui enne oli kolm paralleelklassi, siis nüüd pannakse need kaheks kokku.”


Koolijuht Orav väidab, et õpilaste laialijooksmine suure hinnatõusu pärast ei ole tõsi.


Lapsevanematele saadetud uutest lepingutest on tema sõnul allkirjastatult tagastatud juba umbes 80 protsenti, mis on sama suur osa kui läinud aastatel juuni alguseks.


Õpilaste lahkumine konkreetsest klassist vastab tõele, möönab Orav, ent& ;nbs p;põhjus on tema hinnangul pigem see, et kolme paralleelklassi organiseerimisel ei sattunud kooli väga tugev lend. “Suurim voolavus ongi tavaliselt pärast 6. klassi, sest siis hakkavad õpilased valima, kas nad tahavad õppida edasi humanitaar- või reaalkallakuga. Me anname neile hea põhja ja suur protsent õpilasi saab sisse Tallinna kesklinna eliitkoolidesse.”


AS Audentes on suur erahariduskontsern, millesse kuulunud Audentese ülikool ühineb tänavu Tallinna Tehnikaülikooliga. 2007. aasta juunis lõppenud majandusaastal oli AS Audentese puhaskahjum BNSi andmeil 11,3 miljonit krooni ja eelmiste perioodide kahjum samaks ajaks 44 miljonit krooni.
Audentese Erakool
  • Lastekool (eelkooliealiste õpe):umbes 280 last
  • Alg- ja põhikool: 360 last
  • Gümnaasium: 110 last
  • E-gümnaasium (kaugõpe): 110 last
  • Spordigümnaasium: Tallinnas 180 ja Otepääl 50 last
Allikas: AS Audentes