Kõigile juba rõõmustanud erootikasõpradele tuleb aga edastada halb sõnum. Nimelt hävitas rahvamuuseumi töökas kollektiiv terve pildikogu. “Kõik saabuv ei lähe kogudesse arvele. See osa pakutust, mida kogudesse ei võeta, kuulub kas tagastamisele, kui isik on elus või tal on pärijaid, või hävitatakse,” selgitas ERMi verivärske pressiesindaja Kaarel Tarand. “Praegusel juhul seda viimast.”

Ja nii ongi pagulasfotograafi aastakümnete pikkune töö rahvapärimuse kogujate poolt siit ilmast pühitud. Mitte seepärast, et ERMil on väga-väga vanas majas kitsaks jäänud, vaid et tundmatute aktidel polnud kogumise mõttes väärtust. “Kui mõelda, et neil 1960ndatel tehtud fotodel olijaist võiks keegi veel elus olla, siis oleks päris kole ja lubamatu, kui muuseumi kaudu sellised “erafotod” avalikku käibesse satuksid,” sõnas Tarand. “Pisiasjast võiks palju pahandust sündida ja muuseum ei saa sellist asja enda kaela soovida.”

Kõigi nördinud erootikasõprade lohutuseks annab Ekspress siinkohal teada, et meelierutavaid eksponaate leiab ERMis siiski. Näiteks on kogus ilusti olemas rahvapärimuste koguja Kaleph Jõulu kuulsad pornograafilised seinavaibad. Oma vaibakogu, mida Jõulu on jõudumööda Viljandimaal Vana-Võidus tikkinud, annetas ta rahvamuuseumile üheksakümnendate keskel.